δυπα-πότε-θα-καταβληθεί-το-έκτακτο-επί-1037837
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 23.11.2022 | 12:59

ΔΥΠΑ: Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ σε ανέργους

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναμένεται να καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε περίπου 100.000 μακροχρονίως ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καταβολή του επιδόματος, δεν απαιτείται η υποβολή αιτήσεων καθώς θα πραγματοποιηθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Την ενίσχυση δικαιούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που:

— έγιναν μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς ανεργίας)

— παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι

— δεν λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Ειδικότερα οι δικαιούχοι οφείλουν:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ.
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Συμπερασματικά ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ και άρα δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει  χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας. Και ταυτόχρονα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.