Categories: Επιδόματα

Αυτά είναι τα επιδόματα που θα πληρώνονται μέσω ψηφιακής κάρτας

Την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού, προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως έγραψε και η Realnews, οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την κυβέρνηση να επιδιώκει έως το φθινόπωρο να «τρέξει» η διαδικασία, με στόχο να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Ποια επιδόματα θα ενταχθούν στο νέο μοντέλο

Επίδομα γέννησης: Επικρατέστερο επίδομα για να μπει στη νέα λειτουργία -δηλαδή την πληρωμή μέσω προπληρωμένης κάρτας- είναι το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Με την κάρτα αυτή, οι δικαιούχοι μητέρες θα μπορούν να αγοράζουν οποιοδήποτε προϊόν χρειάζονται από οποιοδήποτε κατάστημα της χώρας με βρεφικά ή παιδικά είδη, αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε ενός σεντ από αυτό το επίδομα, καθώς δεν θα αντιστοιχεί σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό τους. Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο σύστημα, το ποσό των 2.000 ευρώ κατατίθεται σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας και αυτή μπορεί να κάνει άμεση ανάληψη ακόμα και όλου του ποσού μέσω του ΑΤΜ ή τραπεζικού υποκαταστήματος.

Επίδομα παιδιού (Α21): Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί ανά μήνα.

Προνοιακά αναπηρικά-διατροφικά επιδόματα: Καταβάλλονται 10 προνοιακά αναπηρικά επιδόματα σε περίπου 163.000 δικαιούχους, μεταξύ άλλων, επίδομα κίνησης, οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία ή με βαριά νοητική υστέρηση ή κωφών και βαρήκοων ατόμων ή με αναπηρία όρασης κ.ά.

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων: Χορηγείται σε όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο για τη συνταξιοδότηση ασφαλιστικό χρόνο και ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Αγροτική Εστία: Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά την καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 ευρώ σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 ευρώ σε 1.000 πολύτεκνες μητέρες.

Επίδομα αναδοχής: Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή, χορηγείται στους ανάδοχους γονείς ή στο ίδιο μετά την ενηλικίωσή του οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών διαβίωσης του αναδεχόμενου ατόμου. Το ποσό που καταβάλλεται ξεκινά από τα 325 ευρώ και κλιμακώνεται στα 375 ευρώ και πάνω για παιδιά με παθήσεις.

Ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών: Το ποσό ξεκινά από 300 ευρώ και φτάνει έως τα 600 ευρώ και καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Επίδομα στέγασης: Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, είναι 70 ευρώ τον μήνα για τον δικαιούχο και προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.

Επίδομα στεγαστικής συνδρομής για τους ανασφάλιστους υπερήλικες: Χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια και αφορά μόνο υπερήλικες άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.

ΔΥΠΑ

Επίδομα ανεργίας: Διαμορφώνεται από 219 ευρώ έως 438 ευρώ τον μήνα για έως ένα έτος, ανάλογα με το χρονικό διάστημα ασφάλισης του ανέργου και των αποδοχών του.

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας.

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.

Επίδομα επίσχεσης.

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες.

Ειδικό εποχικό βοήθημα.

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων, ύψους 200 ευρώ, για έως 12 μήνες.

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη.

Επίδομα διαθεσιμότητας.

Comments are closed.


Recent Posts

Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων Δώρων στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων το Σάββατο

Οι γιορτές πλησιάζουν και πολλοί γονείς, αδυνατούν να προσφέρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα που κάθε παιδί περιμένει. Για αυτό, ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ…

1 λεπτό ago

Θεσσαλονίκη: Οδηγός υπέστη ανακοπή και προκάλεσε τροχαίο με δύο αμάξια

Τροχαίο σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη λεωφόρο Γ. Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας οδηγός υπέστη ανακοπή καρδιάς πάνω στο τιμόνι.…

6 λεπτά ago

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αφιέρωσε τραγούδι της Μποφίλιου στον Πρετεντέρη

Το «ακροδεξιό παραλήρημα» του Γιάννης Πρετεντέρη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτησή του…

7 λεπτά ago

Ν. Ανδρουλάκης: Η υπονόμευση του ΕΣΥ συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της ΝΔ

«Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι κοινωνική αναγκαιότητα στη χώρα μας. Όμως η Νέα Δημοκρατία έχει άλλες προτεραιότητες. Όπως…

11 λεπτά ago

Economist για ελληνοτουρκικά: Έρχεται κλιμάκωση στο Αιγαίο το 2023

Σε προβλέψεις για το 2023 προχώρησε ο Economist, ο οποίος «βλέπει» δυσκολίες για τον Ταγίπ Ερντογάν, τον «αυταρχικό» πρόεδρο της…

15 λεπτά ago

Έλληνες πολίτες γίνονται στόχοι ουκρανικής λίστας θανάτου;

Στις 20 Αυγούστου, η δημοσιογράφος Ντάρια Ντουγκίνα, κόρη του Ρώσου εθνικιστή φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν, δολοφονήθηκε μέσω παγιδευμένου εκρηκτικού μηχανισμού στο…

24 λεπτά ago