Categories: Επιδόματα

Ανασφάλιστοι: Θα παίρνουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα- Πώς & σε ποιους θα δίνονται

Ανασφάλιστοι: Καλά νέα καθώς θα παίρνουν περισσότερα χρήματα κάθε μήνα!

Όπως έχει αναφερθεί, από 1/1/2023 η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη αυξάνονται, κάτι που επιβεβαιώνει επισήμως και το Υπ. Εργασίας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 θα είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411€ το 2023 από 384€ που είναι σήμερα, ενώ οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ, ξεκινώντας από την 1/1/2023.

Κάτι όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η αύξηση της εθνικής σύνταξης «συμπαρασύρει» μια σειρά από μεγέθη τα οποία είναι «δεμένα» με την Εθνική Σύνταξη:

  • το πλαφόν των κύριων συντάξεων.
  • τα κατώτατα όρια των συντάξεων λόγω θανάτου.
  • αλλά και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων!

Όλα αυτά αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω.

Ειδικότερα, το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων που παρέχεται από τον ΟΠΕΚΑ, ανέρχεται σήμερα σε 360 ευρώ και –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις-από 1.1.2023 θα αυξηθεί κατά 7% όσο η εθνική σύνταξη και έτσι θα διαμορφωθεί περίπου στα 385 ευρώ.

Το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων δικαιούται:

Αν ο ασφαλισμένος συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας και δεν λαμβάνει σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή στην Ελλάδα, μεγαλύτερη των 360 ευρώ.

– Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα είναι μικρότερη από το επίδομα των 360 ευρώ, δικαιούται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνετε από αλλού.

Η αίτηση για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων υποβάλλεται μέσω του Κέντρου Κοινότητας του τόπου κατοικίας σας.

Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι (4.320) ευρώ ή, στη περίπτωση εγγάμων, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα (8.640) ευρώ.

Όσιο λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα και δεν καλύπτονται για παροχές υγείας από τυχόν άλλη παροχή, δικαιούνται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη από τις Δημόσιες Δομές Υγείας με χρήση του ΑΜΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4368/2016.

Από 1-1-2022 κατ’ έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το επίδομα αυξάνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Comments are closed.


Recent Posts

Αυτός είναι ο μόνος παράγων που δυσκολεύει τον ύπνο μας

Όπως το φαγητό, την κατανάλωση νερού και την αναπνοή, χρειαζόμαστε και τον ύπνο για να επιβιώσουμε. Ο Aric A. Prather,…

2 ώρες ago

Πισπιρίγκου: Εκανε μνημόσυνο για τη Τζωρτζίνα στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο παρεκκλήσι των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού τέλεσε μόνη της σήμερα το μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της…

4 ώρες ago

Ουκρανία: Νέο μπαράζ κυρώσεων σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρίες

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 185 εταιρειών και 3 προσώπων που υποστηρίζουν όπως κατήγγειλε τον…

6 ώρες ago

Ντογιάκος: Παρήγγειλε επείγουσα έρευνα για επαφές μεταξύ στελεχών της ΕΛΑΣ & μαφιόζων

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισιδώρος Ντογιάκος, για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «ΒΗΜΑτος της Κυριακής», που…

7 ώρες ago

ΥΠΕΞ: Σκληρή απάντηση στην Τουρκία για την μειονότητα στη Θράκη

Την οργή του υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) προκάλεσε η νέα εμπρηστική ενέργεια στην οποία προέβη η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο τη…

7 ώρες ago

Νέα Ερυθραία: Καθυστερούν να κόψουν ξεραμένα δέντρα – Κίνδυνος ατυχήματος

Έναν ολόκληρο χρόνο περιμένει ένας κάτοικος της Νέας Ερυθραίας από τον Δήμο Κηφησιάς να κόψει τα τέσσερα ξεραμένα δέντρα έξω…

7 ώρες ago