αλλάζει-το-κοινωνικό-τιμολόγιο-ρεύμα-1034415
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 22.07.2023 | 09:00

Αλλάζει το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος -Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Έρχεται “λίφτινγκ” στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και θεσμοθέτηση ενός ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κα Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την συζήτηση στη Βουλή, των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, μία από τις 5 αρχές που είναι σε απόλυτη προτεραιότητά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας»  αφορά  τους κοινωνικά ευάλωτους και τους συνεπείς.

Χτίζοντας πάνω στο Σχέδιο Δράσης που ήδη προετοιμάσαμε στην προηγούμενη θητεία για την ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, θα δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για δράσεις εξοικονόμησης από ενεργειακά ευάλωτους, θα βελτιστοποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΟΤΑ για την στήριξη της κατανάλωσης των ευάλωτων δημοτών τους μέσα από Ενεργειακές Κοινότητες. Επίσης πρόκειται να θεσμοθετηθεί ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για τις πολύτεκνες οικογένειες, με βάση και την σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας”, επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Πολλοί ρωτούν τις τελευταίες ημέρες πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος.

Όπως είναι γνωστό, πλέον, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι πάντα ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων.  Ωστόσο, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός 2 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.

Σημείωση: Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που θα αφορά τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι εντός του 2022, έχει ξεκινήσει. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου.

Μέχρι την λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων με τα ενημερωμένα φορολογικά στοιχεία οι υφιστάμενοι δικαιούχοι παραμένουν ενταγμένοι στο ΚΟΤ και απεντάσσονται σε περίπτωση μη υποβολής αιτήσεων μέχρι την λήξη της εν λόγω προθεσμίας.

Οι πολίτες οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ.

Δείτε αν είστε δικαιούχοι του ΚΟΤ εδώ