Επιδόματα

1.800 αιτήσεις ήδη για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Με 1.800 αιτήσεις έκανε πρεμιέρα η πλατφόρμα που άνοιξε χθες, για το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη, μια προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δοθεί η ευκαιρία στα νοικοκυριά, ουσιαστικά να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εξηγώντας τις λεπτομέρειες του προγράμματος, η κ. Σδούκου σημείωσε ότι με αυτό το πρόγραμμα μπορεί κανείς να επιδοτηθεί για να εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό στη στέγη του σπιτιού του σε συνδυασμό όμως με ένα σύστημα αποθήκευσης υποχρεωτικά ως πακέτο, δηλαδή ένα μικρό φωτοβολταϊκό και μία μικρή μπαταρία για να μπορέσει να αποθηκεύει μέχρι κάποια ώρα την ενέργεια που παράγει.

«Έχουμε φτιάξει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο είναι πολύ απλό και χρηστικό. Δεν θα χρειαστούν δικαιολογητικά παρά μόνο ο αριθμός της παροχής. Ουσιαστικά μπαίνει κανείς με τους κωδικούς του taxisnet και από κει και πέρα το μόνο που καταθέτει είναι τον αριθμό της παροχής ρεύματος. Τα ποσοστά της επιδότησης κυμαίνονται από 45% μέχρι και 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Κάποιος που έχει ένα οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ λαμβάνει επιδότηση 45% και κάποιος που έχει έως 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα λαμβάνει επιδότηση 55%» σημείωσε η κ. Σδούκου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

«Πρώτα απ’ όλα, κάποιος θα πρέπει να δει περίπου ποια είναι η κατανάλωση στο ρεύμα που έχει κάθε χρόνο. Περίπου, ας πούμε ότι έχει εξακόσιες κιλοβατώρες, είναι συνήθως η πλειοψηφία για ένα μέσο νοικοκυριό, δηλαδή 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο. Προφανώς θα χρειαστεί κάποιον ειδικό για να του πει το φωτοβολταϊκό του πόσο πρέπει να είναι, πόσα κιλοβάτ. Αυτό που περιέγραψα είναι περίπου πέντε κιλοβάτ. Θα το εγκαταστήσει, το φωτοβολταϊκό αυτό ουσιαστικά απλά μπαίνει στην πρίζα για να λειτουργήσει και από κει και πέρα αρχίζει να παράγει την ενέργεια του. Στο τέλος του έτους γίνεται ένας συμψηφισμός της ενέργειας που παρήγαγε το φωτοβολταϊκό με την ενέργεια που καταναλώθηκε τελικά. Αναλόγως, αν έχεις τελικά καταναλώσει ενέργεια παραπάνω από το φωτοβολταϊκό σου, θα πληρώσεις το πρόσθετο κόστος» είπε αναλυτική η Γενική Γραμματέας Ενέργειας.

Ένα σύστημα, όπως αυτό που περιέγραψε η κ. Σδούκου, των 7 χιλιάδων κιλοβατωρών το χρόνο, κοστίζει περίπου 14.000 ευρώ, σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή η επένδυση χωρίς την επιδότηση θα έκανε απόσβεση στα 10 χρόνια. «Αυτή τη στιγμή με την επιδότηση θα λάβει περίπου στις 7.000 ευρώ και θα χρειαστεί να βάλει τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια, ωστόσο να πω ότι και οι τράπεζες όμως είναι πολύ θετικές και υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν, που βοηθούν. Με την επιδότηση ουσιαστικά για αυτό το σύστημα, αποσβένει αυτή την επένδυση σε 4 χρόνια» συμπλήρωσε.

Αν ένα φωτοβολταϊκό το έχει εντάξει κανείς σε μια αίτησή του για το πρόγραμμα Εξοικονομώ προφανώς δεν μπορεί να επιδοτηθεί και από τα δύο προγράμματα, διευκρίνισε η κ. Σδούκου. Αν όμως θέλει κανείς να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα Εξοικονομώ για να αλλάξει τα κουφώματα ή οτιδήποτε άλλο, βεβαίως και μπορεί να ενταχθεί και στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 238 εκατομμύρια και λειτουργεί μέχρι εξαντλήσεως του ποσού, άρα με τη λογική της χρονικής προτεραιότητας. «Αυτός που είναι έτοιμος σήμερα και το επιθυμεί και μπαίνει στο σύστημα και κάνει την αίτηση, έχει προτεραιότητα» επισήμανε η κ. Σδούκου.

«Το δεύτερο πρόγραμμα που και αυτό το δουλεύουμε πυρετωδώς για να είναι στον αέρα αρχές της επόμενης εβδομάδας, θέλουμε πολύ λίγες μέρες ακόμη για να ολοκληρώσουμε τα γραφειοκρατικά του προγράμματος αφορά στην αλλαγή θερμοσίφωνα. Εδώ έχουμε έναν προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον προϋπολογισμό υπολογίζουμε ότι θα ωφεληθούν περίπου 120.000 νοικοκυριά. Η προϋπόθεση για να μπει κανείς σε αυτό το πρόγραμμα είναι να έχει σήμερα στο σπίτι του έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τονίζω όχι ηλιακό, διότι το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε και ως χώρα την κατανάλωση» προσέθεσε η κ. Σδούκου.

Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι άρτιος, να είναι λειτουργικός διότι θα πρέπει να απεγκατασταθεί ουσιαστικά και να δοθεί προς ανακύκλωση για να αντικατασταθεί με έναν ηλιακό. Εδώ τα ποσοστά των επιδοτήσεων είναι από 50% μέχρι 60%, ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. «Δηλαδή, κάποιος που έχει ένα μέσο ετήσιο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ ανά μέλος οικογένειας, δηλαδή είμαστε μία οικογένεια τετραμελής, έχουμε ένα εισόδημα 20.000 ευρώ, 5.000 ανά μέλος, σε αυτή την περίπτωση λαμβάνει κανείς 60% επιδότηση. Αν το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας είναι έως 30.000 ευρώ, για μια τετραμελή οικογένεια 120.000 ευρώ, σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό είναι 50%» ανέφερε η κ. Σδούκου.

Το πρόγραμμα αυτό θα λειτουργήσει επίσης, με ένα πληροφοριακό σύστημα. Θα μπουν οι αιτήσεις στο σύστημα, θα δοθεί δηλαδή κάποιος ικανός χρόνος να μπουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μετά θα κλείσει η πλατφόρμα, θα γίνει ένας προσωρινός πίνακας κατάταξης των δικαιούχων με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και αυτοί στη συνέχεια θα λάβουν ένα ψηφιακό voucher το οποίο ουσιαστικά είναι δύο επιταγές, η πρώτη είναι η επιδότηση της αγοράς του προϊόντος και η δεύτερη αφορά στην τοποθέτηση, δηλαδή οι συμπληρωματικές υπηρεσίες.

«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε και άλλους πόρους στη συνέχεια, σε όσους είναι μέσα, όπως κάναμε και με το πρόγραμμα Ανακύκλωση Συσκευών, να βρίσκουμε σταδιακά πόρους και να τους ρίχνουμε μέσα στο πρόγραμμα, έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στην λίστα των επιλαχόντων να έχουν το δικαίωμα και αυτοί να ωφεληθούν» είπε καταλήγοντας η κ. Σδούκου.

 

Δημήτρης Κασιμάτης

Recent Posts

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία

Ο καιρός θα είναι άστατος στα ανατολικά και νότια της χώρας με σποραδικές βροχές κυρίως…

50 λεπτά ago

Ξεκινάει το 3ο Τακτικό συνέδριο των ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και το ιδρυτικό συνέδριο τους ήταν το πρώτο με…

1 ώρα ago

Πόθεν Έσχες: Ο κρητικός δήμαρχος με περιουσία… «ίσα βάρκα, ίσα νερά»

Απειροελάχιστη μείωση στα εισοδήματα και απειροελάχιστη αύξηση στις καταθέσεις του απερχόμενου δημάρχου Σφακίων, Μανούσου Χιωτάκη,…

2 ώρες ago

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού…

3 ώρες ago

Ιωάννα Τούνη: «Μη μου συγκρίνεις τα ρούχα μας με άλλα μεγάλα brands»

Η Ιωάννα Τούνη με μερικά βίντεο στο Instagram της σε στόρι θέλησε να δώσει απαντήσεις…

7 ώρες ago

Ζιακοπούλου: Κρύο Σαββατοκύριακο με λίγες βροχές

Έρχεται ένα Σαββατοκύριακο με αισθητό κρύο χωρίς όμως γενικευμένες βροχές, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της…

9 ώρες ago