συνήγορος-πολίτη-τι-λέει-η-έκθεση-για-τ-899800
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 28.04.2021 | 13:44

Συνήγορος Πολίτη: Τι λέει η έκθεση για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Συνήγορος Πολίτη: Η έκθεση για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Την ενδιάμεση έκθεσή του για τις καταγγελλόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών, από την Ελλάδα στην Τουρκία, στην περιοχή του Έβρου, έδωσε στη δημοσιότητα, ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η έκθεση παρέχει μία σύντομη, περιληπτική καταγραφή της πορείας της έρευνας, παρουσιάζει βασικές πτυχές των καταγγελλόμενων περιστατικών και καταγράφει τη διαχείρισή τους από τις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα προβαίνει σε προτάσεις, για τη θωράκιση της νομιμότητας, την ενίσχυση της διαφάνειας, και τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.

Η εκτίμηση του Συνηγόρου του Πολίτη είναι ότι

-Το πλήθος των καταγγελιών διεθνών οργανισμών και διεθνών και ελληνικών οργανώσεων για παράνομες επαναπροωθήσεις εκατοντάδων ή και χιλιάδων αλλοδαπών από την Ελλάδα στην Τουρκία στην περιοχή του Έβρου, σε βάθος χρόνου και με σταθερά επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά, έχει δημιουργήσει ανησυχία για το επίπεδο προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, ιδίως στις περιφέρειες κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

-Η ανησυχία αυτή πηγάζει τόσο από τις επίμονες καταγγελίες για άμεση εμπλοκή της αστυνομίας, με στελέχη, οχήματα και κτιριακές εγκαταστάσεις σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές πλησίον του Έβρου, όσο και από την αδυναμία των ελληνικών αρχών να εντοπίσουν κυκλώματα ή ομάδες ιδιωτών που ενδεχομένως ενέχονται σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

– Η ανταπόκριση της διοίκησης στις παραπάνω καταγγελίες δεν έχει συμβάλει μέχρι σήμερα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της ανησυχίας μέσω ενδελεχούς διερεύνησης των καταγγελιών, ιδίως εκείνων όπου κατονομάζονται αλλοδαποί που φέρονται να επαναπροωθήθηκαν παρανόμως στην Τουρκία ενώ προηγουμένως είχαν αποδεδειγμένη με έγγραφα επαφή με τις ελληνικές αρχές.

Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει

– Η Ελληνική Αστυνομία να διατάξει έρευνα για όσες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις δεν διεξήχθη τυπική έρευνα, ιδίως για εκείνες που αφορούν αλλοδαπούς με καταγεγραμμένη ή με οποιονδήποτε τρόπο αποδεδειγμένη παρουσία σε ελληνικό έδαφος και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της διερεύνησης με ειδική αιτιολόγηση για κάθε περιστατικό που καταγγέλθηκε.

– Η Ελληνική Αστυνομία να εκπονήσει λεπτομερές ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αφενός τυχόν ομάδων ιδιωτών που απωθούν ή επαναπροωθούν παρανόμως αλλοδαπούς στην περιοχή του Έβρου αφετέρου για την αποτελεσματική προστασία όσων αλλοδαπών εισέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο στην Ελλάδα για να αναζητήσουν διεθνή προστασία, και να ενημερώσει/εκπαιδεύσει αντιστοίχως τα στελέχη της.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την  έκθεση