Σάλος στη Κω με το «λιμάνι-τουριστική μπλούζα»- Πέντε ερωτήματα για τον δήμαρχο

  • Απο Aftodioikisi News
  • 11 Μαΐου 2021 - 15:25
  • Comments Off

Σάλος στη Κω με το «λιμάνι-τουριστική μπλούζα»- Πέντε ερωτήματα για τον δήμαρχο

Σάλο έχει ξεσηκώσει στη Κω η παρέμβαση στο λιμάνι της πόλης.

Στο λιμάνι που δεσπόζουν το ενετικό κάστρο, οι οθωμανικοί μιναρέδες και τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα των Ιταλών, προστέθηκε ως ατραξιόν μια κατασκευή που προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο ταιριάζει με όλη αυτή την, μοναδική, πολιστική κληρονομιά.

Ενδεικτική της κριτικής που ασκείται είναι η ανάρτηση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού, αρχιτέκτονα, που θεωρεί ότι η τοποθέτηση της κατασκευής προσβάλει την ιστορία του νησιού.

Για ακραία προχειρότητα μικροεπεμβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Μυλωνάς.

Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε και η παρέμβαση του καταγόμενου από την Κω, πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», Δημήτρη Χόνδρου, που έκανε λόγο για στάμπα από φανελάκι της δεκαετίας του 80 που μετέτρεψε το λιμάνι,  σε «τουριστική μπλούζα».

Ο αντίλογος, όσων υποστηρίζουν την κατασκευή και την τοποθέτηση της στο κεντρικότερο σημείο του λιμανιού, απέναντι από το δημαρχείο, είναι ότι θα αποτελέσει μεγάλη διαφήμιση για το νησί αφού οι τουρίστες που το επισκέπτονται θα σπεύσουν να φωτογραφηθούν και να ανεβάσουν την φωτογραφία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας το νησί.

Ερωτήματα για τον δήμαρχο

Πέραν των θεμάτων αισθητικής υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το δήμο της Κω αλλά με το πώς βλέπουν αρκετοί τοπικοί άρχοντες το δημόσιο χώρο.

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα στα οποία καλό θα είναι να απαντήσει ο δήμαρχος Θ. Νικηταράς, αφού τίθενται από τους πολίτες στις συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει στο νησί.

Ερώτημα πρώτο. Ποιος πήρε την απόφαση αυτή; Η λογική απάντηση είναι η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.  Αρκεί για να υπάρξει αυτού του είδους η παρέμβαση στο λιμάνι;

Ερώτημα δεύτερο. Χρειάζεται, ναι ή όχι, για μια τέτοια παρέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο μελέτη και απόφαση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής; Αν, ναι, υπάρχει; Αν δεν υπάρχει πως έγινε η τοποθέτηση;

Ερώτημα τρίτο. Για μια τέτοιου είδους παρέμβαση, θα ήταν καλό ή όχι να υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; Γιατί αγνοήθηκε το δημοτικό συμβούλιο για μια απόφαση που αφορά την καρδιά της εικόνας της πόλης.

Ερώτημα τέταρτο. Ζητήθηκε η γνώμη των αρχιτεκτόνων του δήμου; Τους τέθηκε το ερώτημα αν η κατασκευή αυτή στο λιμάνι ταιριάζει με το περιβάλλον και την ιστορία του. Αν τους τέθηκε το ερώτημα, τι απάντησαν; Αν δεν τους τέθηκε γιατί αγνοήθηκαν;

Ερώτημα πέμπτο. Πόσο κόστισε η κατασκευή αυτή; Η απάντηση είναι ..μυστήριο. Διότι στη «Διαύγεια» τίποτα. Ενδεχομένως να μην έχουμε ψάξει καλά. Υποθέτουμε ότι υπάρχει. Η δεν υπάρχει;

ΕΛΛΑΔΑ, ΚΩΣ, ΛΙΜΑΝΙ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]