έρευνα-prorata-ποιες-είναι-οι-φυλές-της-ενημ-791066
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ | 19.05.2021 | 11:29

Έρευνα Prorata: Ποιες είναι οι φυλές της ενημέρωσης-Ποια μέσα προτιμούν

Έρευνα Prorata: Ποιες είναι οι φυλές της ενημέρωσης-Ποια μέσα προτιμούν

Η έρευνα της εταιρίας Prorata, την οποία δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και αφορά την γνώμη την οποία έχουν οι πολίτες για το επίπεδο της ενημέρωσης που τους παρέχεται, είναι ενδεικτική της μειούμενης αξιοπιστίας των μέσων ενημέρωσης.

Και ειδικά της τηλεόρασης, έξι στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται τα τηλεοπτικά κανάλια.

Ωστόσο, αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην ανάλυση του Άγγελου Σεριάτου, επικεφαλής των πολιτικών ερευνών της Prorata, είναι ότι με βάση τις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η εταιρία προκύπτουν, με βάση τις ενημερωτικές τους συνήθειες και τη στάση τους απέναντι στα ΜΜΕ, τρείς διακριτές κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Σεριάτου

«Η πρώτη και μεγαλύτερη, που αντιστοιχεί περίπου στο 43% του πληθυσμού, αποτελείται κυρίως από άτομα που αυτοτοποθετούνται στον χώρο της φιλελεύθερης Κεντροδεξιάς και το μετριοπαθές Κέντρο. Τείνουν να στηρίζουν τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι σχετικά ικανοποιημένη από τη λειτουργία των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και εκφράζουν  έντονο σκεπτικισμό απέναντι στα social media. Θεωρεί εξαιρετικά αξιόπιστα ως προς την παρεχόμενη ενημέρωση τους τα τηλεοπτικά κανάλια ΣΚΑΙ και ΕΡΤ1 , αλλά και τους διαδικτυακούς ιστότοπους kathimerini.gr, capital.gr, iefïmerida. gr, protothema.gr και liberal.gr, ενώ η «Καθημερινή», «Το Βήμα», το «Πρώτο Θέμα» αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ 1 00,3 προσλαμβάνονται ως τα πλέον αξιόπιστα έντυπα και ραδιοφωνικά μέσα.

-Η δεύτερη φυλή, που αντιστοιχεί περίπου στο 29% του συνολικού πληθυσμού, αποτελείται κυρίως από άτομα που αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο αριστερό και αντι-δεξιό χώρο, στηρίζοντας εκλογικά κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς. Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η μόνη εντός της οποίας κυριαρχούν οι γυναίκες έναντι των ανδρών αλλά και αυτή της οποίας η ηλικιακή σύνθεση υστερεί στις παραγωγικές ηλικίες 34 έως 54 ετών. Θωρεί πιο αξιόπιστα τα τηλεοπτικά κανάλια Kontra Channel και Open Beyond. Τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης που κυρίως εμπιστεύεται είναι το efsyn.gr, το news247 και το avgi.gr, ενώ οι εφημερίδες που αξιολογούνται ως οι πιο αξιόπιστες είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Documento», η «Αυγή», ο «Ριζοσπάστης» και η «Εποχή».

-Η τρίτη και πιο ποικιλόμορφη φυλή συγκροτείται από άτομα που στις βουλευτικές εκλογές του 201 9 ψήφισαν κυρίως τη Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως την Ελληνική Λύση, τη Χρυσή Αυγή και σε μικρότερο βαθμό τα κόμματα της Αριστεράς. Η εν λόγω κατηγορία στέκεται αρκετά σκεπτικιστικά απέναντι στον τρόπο λειτουργίας των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης, τείνει να πιστεύει ότι τα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια δεν ασκούν ικανοποιητική κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και προσλαμβάνει ως πιο αξιόπιστους τους ιστότοπους pronews.gr, cnn.gr, newsmbomb. gr, makeleio.gr και zougla.gr. Τέλος, μεταξύ τις συγκεκριμένης φυλής ως οι πιο αξιόπιστες εφημερίδες ανιχνεύονται η «Real News» και η εφημερίδα «Δημοκρατία», ενώ και ως ραδιοφωνικοί σταθμοί ο Real FM, τα Παραπολιτικά και ο Alpha