χρίστος-βούζας-ποιος-θέλει-δημόσιο-χω-103390
ΔΗΜΟΣΙΟ | 11.07.2016 | 06:55

Χρίστος Βούζας: Ποιος θέλει δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ;

Την περασμένη εβδομάδα η aftodioikisi.gr έκανε μία αποκάλυψη που απασχόλησε πολύ τους πολίτες αλλά όχι και το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πρόκειται για τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία τα Δίκτυα Δήμων και Περιφερειών θα μπορούν να κάνουν προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ.

Το θέμα διαβάστηκε από πάνω από 50.000 πολίτες στην aftodioikisi.gr και από άλλους πολλούς δεκάδες χιλιάδες σε άλλες ιστοσελίδες που το αναδημοσίευσαν. Παράλληλα προσέλκυσε πάνω από 36.000 άτομα μόνο μέσω της σελίδας της aftodioikisi.gr στο facebook όπου είχε 102 κοινοποιήσεις και σχόλια όπως:

-«Εγώ λέω να καταργήσουν τον ΑΣΕΠ να τελειώνουμε. Τζάμπα υπάρχει και τζάμπα πληρώνουμε τόσους υπαλλήλους.»

– «Τα ίδια Παντελάκη μου…»

– «Θα σφαχτούμε στο τέλος αν ξαναδούμε κουμπάρους, ξαδέλφια και ανίψια δημάρχων και αντιδημάρχων»

-«Επιτέλους. Ξαναμπαίνουμε στη δεκαετία το 80»

-«Θα γίνει χαμός»

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κανείς δεν θέλει να αναλάβει την πατρότητα αυτής της διάταξης.

Το επίσης παράδοξο είναι ότι ενώ το θέμα αφορά μία σειρά δημάρχων όλων των αποχρώσεων οι οποίοι είτε είναι επικεφαλής είτε συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια τέτοιων Δικτύων και, κυρίως, αφορά τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ο οποίος είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου και παλαιότερου Δικτύου Δήμων, του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, κανείς και, βεβαίως, ούτε ο ίδιος ο κ. Πατούλης, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ που συνεδρίαζε την ίδια ημέρα, τι είναι, τέλος πάντων, αυτή η, τουλάχιστον «περίεργη», διάταξη. Βεβαίως, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά στα πηγαδάκια της Γενικής Συνέλευσης αλλά κανείς δεν τόλμησε να το θέσει επίσημα.

Το παράξενο είναι, επίσης, ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πολλές φορές ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας, μεταξύ άλλων, για αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο, δεν ανέδειξε την προσπάθεια παράκαμψης και άρα στην ουσία κατάργησης του ρόλου του ΑΣΕΠ.

Πόσο μάλλον που η Ανεξάρτητη αυτή Αρχή που θεσμοθέτησε το 1994 ο Αναστάσης Πεπονής και έχει συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών με την αξιοκρατία και την καταπολέμηση του «ρουσφετιού», μετά από μήνες αδράνειας έχει πλέον νέα σύνθεση με τη συμφωνία των κομμάτων της Βουλής και επιτέλους καλείται και πάλι να παίξει το σημαντικό ρόλο της.

Πόσο μάλλον που ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης ισχυρίζεται ότι μέσα από μία σειρά μέτρων που έχει εξαγγείλει, όπως η αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και ο νέος τρόπος επιλογής προϊσταμένων, τα ψηφιακά οργανογράμματα, επιχειρεί να επαναφέρει την αξιοκρατία, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στο Δημόσιο.

Και το ερώτημα είναι: Ακόμη κι αν η επιχείρηση κατάργησης του ΑΣΕΠ έχει τη σύμφωνη γνώμη ή τέλος πάντων τη σιωπή και άρα τη συνενοχή των παρατάξεων της ΚΕΔΕ που λίγο πολύ προέρχονται από τα κόμματα που σήμερα βρίσκονται στη Βουλή, γίνεται αξιοκρατία, νομιμότητα και διαφάνεια στο δημόσιο χωρίς την Ανεξάρτητη Αρχή;

* Ο Χρίστος Βούζας έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος σε όλο φάσμα των ΜΜΕ και είναι διευθυντής της βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση ιστοσελίδαςaftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο news247.gr