Τρίτη αξιολόγηση: Καμία υπέρβαση στο πλαφόν των συμβασιούχων, λέει η κυβέρνηση

«Όταν δύο βουβάλια μαλώνουν σε ένα βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια». Η γνωστή ρήση πιθανόν να έρχεται στην σκέψη των συμβασιούχων του δημοσίου σε κάθε φάση ελέγχου της κυβερνητικής πολιτικής από τους δανειστές. Ο «φάκελος των συμβασιούχων» είναι δεδομένο ότι θα ξανανοίξει στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα με τα τεχνικά κλιμάκια, παρότι δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο από τα προαπαιτούμενα. Ανεξαρτήτως από το ποια πλευρά πάρει την πρωτοβουλία να εισάγει το θέμα στην ατζέντα της συζήτησης, στο επίκεντρο θα τεθούν τα αριθμητικά στοιχεία των συμβασιούχων και το δημοσιονομικό τους «αποτύπωμα».

Οι αυστηρές διαθέσεις των δανειστών έχουν ήδη εμφανιστεί μέσω διαρροών. Δεν είναι λίγα τα δημοσίευματα του Τύπου που θέλουν την τρόικα να έρχεται με επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, όχι μόνο για τον αριθμό των συμβασιούχων, αλλά και τη «ρύθμιση Σκουρλέτη» για την καθαριότητα των δήμων. Σύμφωνα με αυτά, το «εξωτερικό» έχει την εικόνα ότι «έχει ξεπεραστεί κατά πολύ» το πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων που θεσπίστηκε τον Μάιο κατά τη διάρκεια των τότε διαπραγματεύσεων, αλλά και ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε το αδιέξοδο στην καθαριότητα των δήμων μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνέδρίου, δημιουργεί νέα προβλήματα.

«Πλαφόν» οι 47.000

Το «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων τέθηκε για όσους μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και καθορίστηκε στο μέσο όρο των συγκεκριμένων εργαζόμενων κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου του 2016, δηλαδή στους 47.000. Εξαιρέθηκαν όσοι απασχολούνται σε τομείς που έχουν να κάνουν με την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Συμβασιούχοι σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ, ή με άλλες δαπάνες εκτός κρατικού προϋπολογισμού (όπως ανταποδοτικά τέλη) ήταν εξαρχής εκτός του πλαφόν.

Στη διάρκεια του 2017 ο μέσος όρος των συμβασιούχων ναι μεν ξεπέρασε τις 47.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Απογραφής», αλλά σε έναν ελάχιστο αριθμό – συγκεκριμένα έφτασε τους 47.932 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εάν συνυπολογιστούν οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν τον Μάιο, τότε δεν προκύπτει καμία υπέρβαση του «πλαφόν».

Η καταγραφή των συμβασιούχων το 2017

Ιανουάριος 2017 : 50.136

Φεβρουάριος 2017 : 50.287

Μάρτιος 2017 : 50.637

Απρίλιος 2017 : 51.398

Μάιος 2017 : 52.612

Ιούνιος 2017 : 46.146 

Ιούλιος 2017 : 41.367

Αύγουστος 2017 : 40.873

Μέσος Όρος Οκταμήνου 2017 : 47.932

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΑΠΟΓΡΑΦΗ, ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]