Συμμετοχή των Δημοσίων Υπαλλήλων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς

Πρόταση κατέθεσε η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Ελλάδας που αφορά τον απαράδεκτο αποκλεισμό των Δημοσίων Υπαλλήλων από το  πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής», προκειμένου, εφόσον εγκριθεί, να αποτελεί θέση της Ομοσπονδίας και να σταλθεί σχετικό αίτημα προς τους αρμόδιους υπουργούς με αφορμή την αναμονή έκδοσης της νέας Κ.Υ.Α. για την περίοδο 2019 -2020.

Με την πρόταση τους ζητούν να συμμετέχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και καλύπτει τα τροφεία των παιδικών σταθμών για τα παιδιά των εργαζομένων μέχρι τώρα μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα στην πρόταση αναφέρεται:

Εν αναμονή της έκδοσης της Κ.Υ.Α. για το «Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου – Διαδικασία Εφαρμογής της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2019-2020, συγχρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020» θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε ότι ο αποκλεισμός των υπαλλήλων του Δημοσίου, από τους ωφελούμενους της δράσης, είναι άδικος, αδικαιολόγητος και να απαιτήσουμε σε κάθε περίπτωση να σταματήσει να αναπαράγεται κάθε χρόνο (η σχετική ΚΥΑ για την περίοδο 2018-2019 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2128Β/2018).

Το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ισότιμους όρους και να διευκολύνεται ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στους «απαιτητικούς κι αντικρουόμενους ρόλους τους όπως αυτός της οικογενειακής μέριμνας και παιδικής προστασίας» και να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε «παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία».

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, όπως αντίστοιχα και του ιδιωτικού τομέα, έγιναν αποδέκτες των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, με ληστρική αύξηση της φορολογίας και με μείωση – εξαέρωση των εισοδημάτων τους.

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι οι ελάχιστοι δημόσιοι φορείς που διαθέτουν βρεφονηπιακούς σταθμούς για τους υπαλλήλους τους (όπως η Βουλή και ορισμένα Υπουργεία) αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις στους δημόσιους – δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι ελάχιστες και στις περισσότερες περιπτώσεις τα «τροφεία» είναι απαγορευτικά.

Θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι το δημογραφικό πρόβλημα (που ενδεχομένως είναι και μη αναστρέψιμο) αντιμετωπίζεται με πολιτικές στήριξης και παροχές καθολικής βρεφονηπιακής φροντίδας στο σύνολο των εργαζομένων και όχι με ευχές και διαπιστώσεις.

Προτείνουμε τη λήψη σχετικής απόφασης ώστε να ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών) στην νέα Κ.Υ.Α που θα αφορά τη δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτους 2019-2020 να μην περιέχονται αποκλεισμοί για κανένα εργαζόμενο και να αυξηθούν οι πιστώσεις της συγκεκριμένης πράξης, ώστε να έχουν την δυνατότητα και οι υπάλληλοι του Δημοσίου να συμπεριλαμβάνονται στους ωφελούμενους σύμφωνα με τα γενικά κριτήρια επιλογής.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΣΠΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!