Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ: «Ναι σε αξιολόγηση και κινητικότητα» -Τι είπε για σύνταξη ανδρών με ανήλικα τέκνα

Υπέρ μιας διαδικασίας αξιολόγησης χωρίς τιμωρητική διάθεση, αλλά με «δεύτερη ευκαιρία», υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής για την κινητικότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά αντίθετος σε μια ενδεχόμενη εισαγωγή managers από την ελεύθερη αγορά στη Δημόσια Διοίκηση, τάχθηκε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Πάιδας, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” με τον Βαγγέλη Μωυσή. Ο ίδιος σημείωσε ότι το Δημόσιο έδωσε επιτυχημένες “εξετάσεις” στην περίοδο του lockdown εξυπηρετώντας τους πολίτες αποτελεσματικά, ενώ η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για σύνταξη ανδρών με ανήλικα τέκνα σε ηλικία 55 ετών, είναι πλέον άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος.

«Η απόφαση του ελεγκτικού αφορά δημοσίους υπαλλήλους που είχαν συμπληρώσει 25 ετία το 2010 και οι οποίοι αντιλαμβάνεστε ότι έχουν ήδη συμπληρώσει 35ετία και σχεδόν κανείς δεν θα φύγει, γιατί θα έχει και οικονομική απώλεια από τη σύνταξή του», εξήγησε. «Άρα έγινε πολύς ντόρος για ένα θέμα που στην πραγματικότητα ελάχιστους αφορά πλέον…»

«Η ΑΔΕΔΥ είναι υπέρ της αξιολόγησης» σημείωσε ο κ. Πάιδας. «Δεν νοείται σεν μια κοινωνία που αξιολογούνται οι πάντες και τα πάντα, να υποστηρίζουν κάποιοι ότι δεν πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στους Δημοσίους Υπαλλήλους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το θέμα της αξιολόγησης εμπλέκεται με το ζήτημα της αξιοκρατίας και της κομματικοποίησης. Είχαμε σειρά κυβερνήσεων που θέλανε προϊσταμένους της αρεσκείας τους. Είχαμε τη μεγάλη σύγκρουση από τον Μάρτιο του 2017 για το Νόμο Βερναρδάκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διότι ενώ προέβλεπε αυτό το πλαίσιο, αντί να ξεκινήσουμε από την αξιοκρατική επιλογή των στελεχών και την κανονική αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων, ο κ. Βερναρδάκης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου και η κ. Γεροβασίλη, προτίμησαν να κάνουν τις επιλογές τις διορισμένες στο Δημόσιο, βάζοντας εκείνους που ήθελαν και μετά να προχωρήσει η αξιολόγηση.»

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Πάιδας σημείωσε ότι η ΑΔΕΔΥ αντιτίθεται σε μια αξιολόγηση με μια τιμωρητική διάθεση με επίπτωση στο μισθολόγιο. «Πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία, για τον εργαζόμενο που διαπιστώνεται ότι εκτελεί πλημμελώς τα καθήκοντά του, να επιμορφώνεται κατάλληλα και αν παραμείνει προβληματικός, τότε να υπάρχει κάποια μορφή κύρωσης. Εξάλλου, είναι άλλη περίπτωση ο υπάλληλος που δεν αποδίδει επειδή δεν έχει υλικοτεχνική υποδομή ή επαρκή γνώση της τεχνολογίας και άλλη εκείνος που σκοπίμως και μόνιμα “λουφάρει” και για τον οποίο υπάρχει η διαδικασία, ώστε να αποφασιστεί το επόμενο βήμα.»

Για το διάστημα του lockdown, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, έκανε λόγο για περίοδο «δικαίωσης του Δημοσίου Τομέα» και εξήγησε: «Απέναντι στην προπαγάνδα των τελευταίων 10-15 ετών, ότι το Δημόσιο είναι παράλυτο, ότι υπολειτουργεί, μέσα σε δύο μήνες αποδείχτηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί και είναι πολύ καλύτερο από πολλά ευρωπαϊκά συστήματα. Το σύστημα υγείας, με πενιχρά μέσα, ανταποκρίθηκε σε δύσκολες καταστάσεις. Η περισσότεροι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν. Η Δημόσια Διοίκηση εξυπηρέτησε τους πολίτες ψηφιακά ως επι το πλείστον αποτελεσματικά. Μόλις τους δόθηκε το δικαίωμα να αξιοποιήσουν σύγχρονες τεχνολογίες, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι αποδείχτηκαν παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.»

Αντίθετος δήλωσε ο κ. Πάιδας στο ενδεχόμενο κατάληψης διοικητικών θέσεων στη Δημόσια Διοίκηση, από managers προερχόμενους από την ελεύθερη αγορά: «Λέμε κάθετα όχι, όταν στο Δημόσιο υπάρχουν στελέχη με πτυχία, διδακτορικά, προσόντα και καλή γνώση του χώρου που υπηρετούν.»

Τέλος για τις ρυθμίσεις περί κινητικότητας, σημείωσε πως βρίσκονται «στη σωστή κατεύθυνση και εξυπηρετούν και τους δημόσιους υπαλλήλους».

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΔΕΔΥ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!