μπούλινγκ-σε-υπαλλήλους-του-υπουργ-91332
ΔΗΜΟΣΙΟ | 13.10.2021 | 19:54

«Μπούλινγκ» σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών

Μπούλινγκ. Απαγόρευση λήψης αδειών. Εντολές υπονόμευσης του συλλογικού έργου. Κατάσταση «αφόρητης πίεσης που προσιδιάζει σε λογική στρατιωτικής μονάδας σε πόλεμο και όχι σε ορθολογικά λειτουργούσα δημόσια υπηρεσία». «Η συνεχής επίκληση λόγων επείγοντος, ακόμα και η προτροπή για υπογραφή-προώθηση ενεργειών αμφισβητούμενης νομιμότητας συνιστούν ιδιαίτερα συχνά φαινόμενα».

Αυτά –μεταξύ άλλων– καταγγέλλουν υπάλληλοι της Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών που είναι αρμόδια για θέματα προμηθειών και υποδομών, οι οποίοι, «έχοντας πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής», απευθύνθηκαν στο συνδικαλιστικό τους όργανο με ενυπόγραφη αναφορά-καταγγελία, κοινοποιούμενη στον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη.

Με την καταγγελία τους οι εργαζόμενοι στρέφονται κατά της υπηρεσιακής γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών, Γεωργίας Βαλατσού. Καταγγέλλουν την προϊσταμένη τους ότι διοικεί με τρόπο που «χαρακτηρίζεται από παραβίαση βασικών κανόνων ορθής λειτουργίας, από υπερβολή ως προς τις απαιτήσεις απόδοσης και από σκαιότητα ως προς την εκφορά του λόγου».

Πέραν των προαναφερθέντων, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δέχονται πίεση για επίτευξη ευκαιριακών στόχων, «ανεξαρτήτως της θέσης και του ρόλου του καθενός», ευθείες προτροπές «για υπέρβαση ιεραρχικής θέσης και για ιεραρχική υποκατάσταση των υφιστάμενων» υπαλλήλων, ενώ στα φαινόμενα αυτά «προστίθεται η απαγόρευση λήψης κανονικών αδειών, η απαγόρευση τηλεργασίας μόνο για συγκεκριμένους υπαλλήλους της Διεύθυνσης, η κατά μόνας προσέγγιση υπαλλήλων με εντολή υπονόμευσης του έργου της Διεύθυνσης και πλείστες άλλες συμπεριφορές», τις οποίες οι υπάλληλοι δηλώνουν πρόθυμοι να αναλύσουν στον υπουργό Εσωτερικών, εάν κληθούν.

Τα παραπάνω, «σε συνδυασμό με ευθεία υποτίμηση της προσωπικότητας των εργαζομένων και τη συνεχή επίκληση αποκλειστικά και μόνο της ανώτερης ιεραρχικής θέσης», έχουν συνέπειες στο ηθικό των υπαλλήλων και στη διάθεσή τους για εργασία και «αποτυπώνονται στην άτακτη φυγή» εργαζομένων από τη Διεύθυνση: θέλοντας να αλλάξουν εργασιακό περιβάλλον, οι υπάλληλοι αποχωρούν με αποσπάσεις ή μέσω του συστήματος κινητικότητας προς άλλες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη Διεύθυνση σήμερα «να μετρά μόλις 3 υπαλλήλους στο ιδιαίτερα απαιτητικό τμήμα Προμηθειών, από τους 10 έμπειρους υπαλλήλους που προϋπήρχαν», σύμφωνα πάντα με την έγγραφη καταγγελία. Οταν η Διεύθυνση ήταν επαρκώς στελεχωμένη, «έβγαλε εις πέρας, χωρίς κανένα ζήτημα, τις πολύ απαιτητικές χρονικά προμήθειες των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019, δαπάνης περί τα 35.000.000 ευρώ», επισημαίνουν οι υπάλληλοι.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από τον κ. Βορίδη να αναλάβει πρωτοβουλίες «για τις συμπεριφορές και τις παραλείψεις της υπηρεσιακής γραμματέως, όσο και για τη στελέχωση της Διεύθυνσης», εφόσον η γραμματέας «αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τη Δευτέρα –οπότε και εστάλη το έγγραφο της καταγγελίας– δεν έχει υπάρξει αντίδραση από πλευράς κ. Βορίδη, τον οποίο θέλει να συναντήσει και ο Σύλλογος των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών για το ίδιο ζήτημα.

Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»