μονιμοποίηση-συμβασιούχων-ξενογιαν-464398
ΔΗΜΟΣΙΟ | 22.09.2018 | 23:54

Μονιμοποίηση συμβασιούχων -Ξενογιαννακοπούλου: Με μοριοδότηση στις προκηρύξεις

Την επόμενη χρονιά και με βάση τον κανόνα ένα προς ένα, θα γίνουν προσλήψεις στην Παιδεία, την Υγεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες με αιχμή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τονίζει σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αφού σημείωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στελέχωση και η ηλικιακή ανανέωση του δημοσίου τομέα με μόνιμο προσωπικό ως προϋπόθεση της ποιοτικής και ψηφιακής αναβάθμισης του Δημοσίου με συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, αξιοπρέπειας και εξέλιξης» ανέφερε ότι «όλες οι προσλήψεις των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων φυσικά γίνονται με τις διαδικασίες και τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ. Στις αντίστοιχες προκηρύξεις μπορούν να συμμετάσχουν οι συμβασιούχοι και θα προσμετράται η εμπειρία τους με την ανάλογη μοριοδότηση».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται «στην καρδιά της προσπάθειάς μας για θεσμική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ διότι στη ΔΕΘ επιχειρηματολόγησε «για τη μείωση της δημόσιας διοίκησης, αποκαλύπτοντας την πρόθεση απολύσεων και ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών».

«Έχουμε το παράδοξο, την ώρα που η χώρα μας επιτέλους βγήκε από τα μνημόνια, η ΝΔ να εξαγγέλλει ένα δικό της “μνημονιακό” πολιτικό πρόγραμμα με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές, τις οποίες πλέον αποποιούνται ακόμη και συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη» αναφέρει.

Είπε ότι η κυβέρνηση με τον κανόνα «ένα προς ένα (μια αποχώρηση, μια πρόσληψη)» με τον οποίο «σταματά η άνευ προηγουμένου για ευρωπαϊκή χώρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, πάνω από 18% οριζόντια μείωση από το 2010», προχωρά στον εξορθολογισμό των προσλήψεων «βάσει των αναγκών, πάντα μέσω ΑΣΕΠ και εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού πλαισίου».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη της υπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών» :

• Ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου με τη συμμετοχή της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, ο βασικός της εκφραστής, το Κίνημα Αλλαγής, απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο το προσκλητήριο. Θα επιμείνετε περαιτέρω;

Η ανάδειξη ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Αφορά τη συγκρότηση μιας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που θα υποστηρίξει την υλοποίηση ενός προοδευτικού σχεδίου θεσμικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας μας στη νέα περίοδο που διανύουμε. Αφορά, επίσης, τη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου απέναντι στην Ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό. Αποτελεί ευρύτερο στόχο σε ολόκληρη την Ευρώπη και δεν απευθύνεται μόνο στους πολιτικούς φορείς της Κεντροαριστεράς.

Απευθύνεται κυρίως στις κοινωνικές δυνάμεις και στους προοδευτικούς πολίτες. Μην ξεχνάτε ότι, πέραν των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων, υπάρχουν και χιλιάδες προοδευτικοί άνθρωποι που μπορεί να έχουν αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα, αλλά παρακολουθούν τις εξελίξεις, προβληματίζονται και τους ενδιαφέρει η προοπτική της χώρας μας. Εξάλλου, την ανάγκη προοδευτικών συγκλίσεων αναγνωρίζουν και οι ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές και αριστερές δυνάμεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν σαφής ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, στην ομιλία που έκανε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα. Ειδικότερα, χαιρέτισε την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της Ακροδεξιάς και στη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας και ενός προοδευτικού κινήματος για την αλλαγή της πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρώπης.

• Τι έχει να ωφεληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τη σύμπλευση με έναν πολιτικό φορέα συρρικνωμένο και εν πολλοίς φθαρμένο και απαξιωμένο στη συνείδηση μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος;

Η Κεντροαριστερά σήμερα έχει πολιτική πολυμορφία. Υπάρχουν δυνάμεις με καθαρά κεντροδεξιά κατεύθυνση, που επιδιώκουν μελλοντική συμπόρευση με τη Ν.Δ. Αλλες δυνάμεις της έχουν προοδευτική κατεύθυνση, έχουν όμως εγκλωβιστεί σε έναν στείρο αντικυβερνητισμό. Εχουν δυσκολία να βρουν το στίγμα τους στα νέα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα. Η ανάδειξη των δύο πόλων, του προοδευτικού και του δεξιού-νεοφιλελεύθερου, στις μέρες μας δεν είναι προσχηματική.

Εχει ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας ανακτά ξανά περιθώριο άσκησης πολιτικής και δικών της επιλογών. Η πολιτική βγαίνει ξανά στο προσκήνιο. Οι κεντροαριστερές δυνάμεις οφείλουν επομένως να προβληματιστούν στα νέα δεδομένα, διότι δεν αποτελεί πολιτικό στίγμα ο αντικυβερνητισμός. Η προοδευτική φυσιογνωμία αποτυπώνεται στην πράξη και στις πολιτικές επιλογές. Χρειάζεται συνεπώς να αποσαφηνίσουν τη θέση τους σε σχέση με τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, τον δημόσιο τομέα και το κοινωνικό κράτος, και φυσικά να τοποθετηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ξεκινήσει για τη συνταγματική αναθεώρηση.

• Μπορεί να γίνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, τη στιγμή που στην κυβέρνηση συμμετέχει ένα κόμμα της Δεξιάς αλλά και πρόσωπα προερχόμενα από τη Ν.Δ.; Μήπως σας έχει κυριεύσει η λογική «σούπερ μάρκετ»;

Στις κυβερνήσεις συνεργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη τα κόμματα που τις συγκροτούν διατηρούν την ιδεολογική και πολιτική τους φυσιογνωμία και εργάζονται για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που έχουν συμφωνήσει.

Το πρόσημο της κυβέρνησης είναι προοδευτικό-αριστερό και αποτυπώνεται καθαρά τόσο στις κατευθύνσεις της όσο και στις προγραμματικές προτεραιότητες της νέας εποχής που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, είναι υποκριτικό στελέχη της Κεντροαριστεράς να ασκούν τη συγκεκριμένη κριτική στην κυβέρνηση, ενώ πρόθυμα συγκυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια με τη Ν.Δ.

Αντί να εξαντλούν την πολιτική ενέργειά τους στην περιχαράκωση του χώρου τους και να ενοχλούνται από τις επισημάνσεις του Ούντο Μπούλμαν για την ανάγκη προοδευτικών συμμαχιών, θα έπρεπε να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα που επιβάλλουν πολιτικό επαναπροσδιορισμό. Δεν ζούμε απλώς μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών. Ζούμε μια αλλαγή εποχής, στην οποία οφείλουμε να κατοχυρώσουμε τη δημοκρατία, τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη.

• Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι έχει ως «τρίτη συνιστώσα» τον Κώστα Καραμανλή. Εχοντας διατελέσει γραμματέας και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε μια εποχή που ο βασικός αντίπαλος τότε ήταν η Ν.Δ. του κ. Καραμανλή, πιστεύετε ότι είναι άμοιρος ευθυνών ή έχει σημαντικό μερίδιο για τη χρεοκοπία της χώρας το 2010;

Σαφώς και είχε ευθύνη η κυβέρνηση της Ν.Δ. Κατ’ αρχάς γιατί έβαλε τη χώρα μας στην περιπέτεια της απογραφής, που κλόνισε την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και κυρίως για τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που κληροδότησε.

• Ας περάσουμε στα θέματα του χαρτοφυλακίου σας. Το Δημόσιο και οι εργαζόμενοί του αποτέλεσαν τα πρώτα θύματα της μνημονιακής λιτότητας. Το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων δεν σημαίνει αυτομάτως και τέλος των προβλημάτων. Πέρα από ήδη νομοθετημένες πρωτοβουλίες, εξετάζετε περαιτέρω μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης;

Η δημόσια διοίκηση βρίσκεται στην καρδιά της προσπάθειάς μας για θεσμική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας μας, διότι αφορά την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας, την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος. Ταυτόχρονα, η δημόσια διοίκηση είναι και στην αιχμή της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων απόψεων.

Ακούσαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ να επιχειρηματολογεί για τη μείωση της δημόσιας διοίκησης, αποκαλύπτοντας την πρόθεση απολύσεων και ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών. Παρότι επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, ας μη γελιόμαστε. Εφόσον αρνείται τον κανόνα μία αποχώρηση-μία πρόσληψη, που κατοχύρωσε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς, είναι σαφές ότι επιδιώκει το πισωγύρισμα στις πιο σκληρές μνημονιακές αντιλήψεις, με την περαιτέρω μείωση του Δημοσίου.

Ετσι έχουμε το παράδοξο, την ώρα που η χώρα μας επιτέλους βγήκε από τα μνημόνια, η Ν.Δ. να εξαγγέλλει ένα δικό της «μνημονιακό» πολιτικό πρόγραμμα, με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές, τις οποίες πλέον αποποιούνται ακόμη και συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη.

• Είναι αναμφισβήτητη η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών. Το πλάνο των προσλήψεων σε ποιους τομείς θα ρίξει βάρος;

Από το 2010 μέχρι σήμερα ο δημόσιος τομέας έχει υποστεί οριζόντια μείωση πάνω από 18%, δηλαδή μια συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο για ευρωπαϊκή χώρα. Με τον κανόνα ένα προς ένα που σας ανέφερα, σταματά η συρρίκνωση και προχωράμε στον εξορθολογισμό των προσλήψεων βάσει των αναγκών, πάντα μέσω ΑΣΕΠ και εντός του προβλεπόμενου δημοσιονομικού πλαισίου.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, την επόμενη χρονιά το βάρος θα δοθεί στην παιδεία, στην υγεία, όπου συνεχίζεται η στελέχωση του ΕΣΥ, και στις κοινωνικές υπηρεσίες, με αιχμή το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Η Ν.Δ. επιχειρεί να επαναφέρει την αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Ομως, ο διαχωρισμός αυτός είναι επίπλαστος, γιατί και τον ιδιωτικό υπάλληλο τον ενδιαφέρει να πηγαίνει το παιδί του σε ένα καλό δημόσιο σχολείο, και τον ελεύθερο επαγγελματία να έχει πρόσβαση σε ένα καλό δημόσιο νοσοκομείο, και τον επιχειρηματία να εξυπηρετείται γρήγορα και αξιόπιστα από τα ΚΕΠ και τις δημόσιες υπηρεσίες.

• Εχει επανέλθει στην επικαιρότητα το θέμα των συμβασιούχων. Πώς προτίθεστε να βάλετε τέλος στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας τους; Στο ενδεχόμενο διαγωνιστικών διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ, μπορεί να διασφαλιστεί η παραμονή των ίδιων συμβασιούχων στην εργασία με σταθερή απασχόληση;

Είναι γεγονός ότι στα μνημονιακά χρόνια, κατά τα οποία δεν έγιναν οι αναγκαίες προσλήψεις μονίμου προσωπικού, οι συμβασιούχοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους. Αναμφίβολα, οι συμβασιούχοι λειτουργούν σε καθεστώς ομηρίας και εργασιακής ανασφάλειας. Στόχος μας είναι ένας δημόσιος τομέας που να λειτουργεί με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται η στελέχωση και η ηλικιακή ανανέωση του δημοσίου τομέα με μόνιμο προσωπικό. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση της ποιοτικής και ψηφιακής αναβάθμισης του Δημοσίου, με συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, αξιοπρέπειας και εξέλιξης. Ολες οι προσλήψεις των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, φυσικά, γίνονται με τις διαδικασίες και τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ. Στις αντίστοιχες προκηρύξεις μπορούν να συμμετάσχουν οι συμβασιούχοι και θα προσμετράται η εμπειρία τους με την ανάλογη μοριοδότηση.