μητσοτάκης-δημόσιο-μονιμοποίηση-μετ-1148359
ΔΗΜΟΣΙΟ | 22.03.2023 | 07:10

Μητσοτάκης -Δημόσιο: Μονιμοποίηση μετά από αξιολόγηση, ψηφιακή κάρτα εργασίας, μπλοκάκι & στο βάθος απολύσεις

Την επαναφορά των παλαιότερων σχεδίων του για αυστηρή εφαρμογή του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ο οποίος προβλέπει πρώτα αξιολόγηση και μετά μονιμοποίηση των νέων υπαλλήλων στο Δημόσιο, εξήγγειλε χθες στη συνέντευξή του στον Στ. Θεοδωράκη, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να το αποδώσει στο «κακό Δημόσιο», ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά -για πρώτη φορά- οι δόκιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τη διετία θα αξιολογηθούν. Πόσοι από αυτούς που μας ακούνε σήμερα γνωρίζουν ότι σήμερα στη δημόσια διοίκηση, όταν διορίζεσαι για δύο χρόνια είσαι δόκιμος και μονιμοποιείσαι μετά την πάροδο διετίας, μετά από αξιολόγηση; Αυτή η διαδικασία δεν έγινε ποτέ στην πράξη. Ήταν μια διαδικασία τελείως αυτόματη. Μπήκες στο Δημόσιο, θα μονιμοποιηθείς χωρίς να σε αξιολογήσει κανείς».

Τι προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 3528/2007 (δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας) για τη «Δοκιμαστική υπηρεσία – Μονιμοποίηση», προβλέπεται ότι:

  1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που διορίζονται σε οργανικές θέσεις, διανύουν δύο (2) έτη δοκιμαστικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της οποίας απολύονται για λόγους που ανάγονται στην υπηρεσία τους μόνο μετά από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
  2. Οι δόκιμοι υπάλληλοι, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, παρακολουθούν προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης που οργανώνονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 47 του παρόντος.
  3. Με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με εξαίρεση τους υπαλλήλους στους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή για τους οποίους υφίσταται πειθαρχική εκκρεμότητα ή υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις για τη μονιμοποίηση ή μη αποφαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας. Για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για το διορισμό.
  4. Κατά της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου για την απόλυση δοκίμου υπαλλήλου, σύμφωνα με την παρ. 1, καθώς και κατά της απόφασης περί μη μονιμοποίησης του σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου αυτού, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  5. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) δεν διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία.
  6. Ειδικές διατάξεις που προβλέπουν δοκιμαστική υπηρεσία μεγαλύτερης διάρκειας εξακολουθούν να ισχύουν».

Οι προβλέψεις Κεραμέως, ΥΠΕΣ & ο Μητσοτάκης του 2014

Σαφής πρόβλεψη για αξιολόγηση των νέων υπαλλήλων έγινε στο Ν. 4823/2021 (Κεραμέως) για τους εκπαιδευτικούς, ενώ σχετική ρύθμιση είχε γίνει και για τους επιτυχόντες της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, καθώς εγκύκλιος του Ιουλίου του 2020 έθετε ως προϋπόθεση, για τη μονιμοποίηση όσων ήδη εργάζονται μια διετία με βάση τους πίνακες του ΑΣΕΠ, την αξιολόγηση.

Να σημειωθεί ότι το 2014, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο σημερινός πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη δίνοντας από τότε τον τόνο είχε υπενθυμίσει τι προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για τους νεοδιόριστους, τονίζοντας ότι αν δεν αξιολογηθούν θετικά στην πρώτη δοκιμαστική διετία μπορούν να απολυθούν: «Θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει. Ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ και ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και εάν σ’ αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου», είχε πει προ 9ετίας.

Και στο βάθος απολύσεις

Παράλληλα κατά τη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός επέμεινε και πάλι στην αξιολόγηση με στόχο τις απολύσεις που είχε θεσμοθετήσει το 2014, καθώς έβαζε με το ζόρι στον «κουβά» των απολύσεων, το 15% των δημοσίων υπαλλήλων που αξιολογούνταν,  -ήτοι περίπου 30.000 με 40.000. Κι αυτό γιατί με το ανθρωποφαγικό πλαίσιο αξιολόγησης του κ. Μητσοτάκη, το 25% των υπαλλήλων επρόκειτο να βαθμολογηθεί υποχρεωτικά με βαθμούς 9-10, το 60% με βαθμούς 7-8 και το υπόλοιπο 15% θα έπαιρνε «κάτω από τη βάση» δηλαδή 1-6. «Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2013 τοποθετήθηκα σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πάλεψα και αγωνίστηκα για την έννοια της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Χιλιάδες, χιλιάδες κάθε μέρα έξω από το υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή του συνέντευξη. Και πρόσθεσε: «Τότε είχα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης απέναντι μου. Τώρα το αίτημα δεν είναι ένα αίτημα: «Θέλουμε αξιολόγηση» – «Δε θέλουμε αξιολόγηση». Αυτοί που δε θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο, ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος».

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, προκειμένου να εκτονωθεί το έγκλημα των Τεμπών, θα επιχειρηθεί η «κουλτούρα των απολύσεων» μέσω της αξιολόγησης, να περάσει σε όλο το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, με βάση των δημοσιουπαλληλικό κώδικα, η απόλυση δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να γίνει μετά από δύο συνεχείς ετήσιες αρνητικές αξιολογήσεις.

Μπλοκάκι και ψηφιακή κάρτα εργασίας

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον Alpha:

-Υπεραμύνθηκε των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο, στη βάση των συμβάσεων με μπλοκάκι: «Να μην το υποτιμάμε το μπλοκάκι. Μπλοκάκι με συμβάσεις…», απάντησε σε σχετικό ερώτημα για τους σταθμάρχες με μπλοκάκι. Και στη συνέχεια έριξε την ευθύνη στις καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ: «Συμβάσεις ορισμένου χρόνου γιατί έχουμε επιλέξει κ. Θεοδωράκη -από την εποχή του ΑΣΕΠ- για να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο των προσλήψεων να έχουμε μία διαδικασία προσλήψεων, η οποία είναι εξαιρετικά ‘βαριά’»

-Μίλησε για την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας εργαζομένου. Παντού στο Δημόσιο. Το επαναλαμβάνω. Η εντολή που έδωσα στον Υπουργό Εργασίας είναι: «Θα επιταχύνουμε το έργο της ψηφιακής κάρτας παντού στο Δημόσιο», πρόσθεσε.