κινητικότητα-ποιες-μετατάξεις-ακυρώ-380404
ΔΗΜΟΣΙΟ | 11.03.2021 | 15:50

Κινητικότητα: Ποιες μετατάξεις ακυρώνονται για το 2020 – Διαδικασία & προθεσμίες (εγκύκλιος)

Κινητικότητα: Ποιες μετατάξεις ακυρώνονται για το 2020 – Διαδικασία & προθεσμίες (εγκύκλιος)

«Σφιχτές» προθεσμίες (έως 16 και 19/3) προκειμένου να ανακληθούν οι μετατάξεις υπαλλήλων δήμων στο πλαίσιο της κινητικότητας του 2020, με βάση τη νέα ρύθμιση ζητά το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, με την τροπολογία – «ρουσφέτι» στους δημάρχους, για την οποία υπήρξαν αντιδράσεις από της ΔΑΣ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ:

-για τους δήμους με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους και για τους νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό έως 55.000 κατοίκους, το ποσοστό κάλυψης σε έναν κλάδο ώστε να συμμετέχει ο υπάλληλος στην κινητικότητα, αυξάνει από 65 σε 80%.

Έτσι με εγκύκλιο του, το ΥΠΕΣ ζητά:

  1. Ενημέρωση φορέων υποδοχής και Εθνικού Τυπογραφείου έως και την Τρίτη, 16/3/2021

Συνεπεία των ρυθμίσεων του αρ. 490 του ν. 4781/2021, οι οποίες εφαρμόζονται και για τις διαδικασίες του τρέχοντα κύκλου κινητικότητας 2020, καλούνται οι φορείς προέλευσης ή οι φορείς υποδοχής κατά λόγο αρμοδιότητας να προβούν στις κατά λόγο αρμοδιότητας περαιτέρω ενέργειες.

 Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της παρ. 1 του αρ. 490 του ν. 4781/2021, σχετικά με τον επανυπολογισμό του ποσοστού κάλυψης 65% του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπό μετακίνηση υπάλληλος, διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω διατάξεις αφορούν μόνο όσες αποφάσεις μετάταξης εκκρεμούν προς δημοσίευση ή για όσες αποφάσεις απόσπασης εκκρεμούσαν προς έκδοση κατά την έναρξη ισχύος (28.2.2021) των εν λόγω διατάξεων του ν. 4781/2021. Ως εκ τούτου, ειδικά για τις εκκρεμείς αποφάσεις μετάταξης παρακαλούνται οι φορείς προέλευσης να ενημερώσουν εκ νέου αμελλητί και το αργότερο έως και 16/3/2021 τους φορείς υποδοχής για τη συνδρομή ή μη της προϋπόθεσης αυτής, ώστε ακολούθως να ενημερωθεί αρμοδίως το Εθνικό Τυπογραφείο, εφόσον οι αποφάσεις μετακίνησης εκκρεμούν προς δημοσίευση. Για όσες αποφάσεις απόσπασης έχουν εκδοθεί ή για όσες αποφάσεις μετάταξης έχουν δημοσιευτεί μετά την έναρξη ισχύος των εν λόγω διατάξεων, ήτοι μετά την 28/2/2021, χωρίς να έχει βεβαιωθεί εκ νέου η συνδρομή της εν λόγω προϋπόθεσης, θα πρέπει αμελλητί και πάλι οι φορείς προέλευσης και υποδοχής να προβούν σε μεταξύ τους επικοινωνία προς τήρηση της νομιμότητας βάσει των ισχυουσών διατάξεων της παρ. 1 του αρ. 490 του ν. 4781/2021,

οπότε και στην περίπτωση που δεν πληρούται η προϋπόθεση κάλυψης του ποσοστού 65% του οικείου κλάδου κατά τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις, απαιτείται ανάκληση της σχετικής πράξης απόσπασης ή μετάταξης.

 Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της παρ. 3 του αρ. 490 του ν. 4781/2021 και δεδομένου ότι οι διατάξεις αυτές καταλαμβάνουν αναδρομικά και όσες αποφάσεις μετακίνησης στο πλαίσιο του κύκλου κινητικότητας 2020 είχαν ήδη εκδοθεί ή δημοσιευθεί κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων αυτών, οι φορείς προέλευσης των υπαλλήλων που ανήκουν οργανικά σε δήμους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων αυτών, παρακαλούνται για την αμελλητί ενημέρωση των φορέων υποδοχής για την συνδρομή της προϋπόθεσης της παρ. 3 του αρ. 490 του ν. 4781/2021. Οι φορείς υποδοχής ακολούθως θα πρέπει να προβούν σε κάθε απαιτούμενη περαιτέρω ενέργεια για την τήρηση της νομιμότητας μετακίνησης.

  1. Ενημέρωση της εφαρμογής της Κινητικότητας έως και την Παρασκευή, 19/3/2021:

Αφού έχουν προηγηθεί οι προαναφερόμενες ενέργειες της παρ. 1 της παρούσας, έως και την Παρασκευή, 19/3/2021, οι φορείς θα πρέπει να προβούν στην ενημέρωση της εφαρμογής της Κινητικότητας ως εξής:

Οι χρήστες με ρόλο «Υπηρεσία Κινητικότητας Φορέα Υποδοχής» εισέρχονται στην εφαρμογή της απογραφής και μετά:

Μεταβαίνουν στο εικονίδιο «Διαχείριση Κινητικότητας» και μετά «Θέσεις Κινητικότητας».

Στο πεδίο «Κύκλος Κινητικότητας» επιλέγουν τον Κύκλο για τον οποίο θα ενημερώσουν την πορεία πλήρωσης των θέσεών τους και πατάνε «Εύρεση». Στο πεδίο «Κατάσταση», η Υπηρεσία μας έχει ήδη ενημερώσει με την ένδειξη «Χωρίς Αιτήσεις», τις θέσεις για τις οποίες δεν υπεβλήθη καμία αίτηση. Για αυτές τις θέσεις δεν χρειάζεται να γίνει καμία ενέργεια από τις Υπηρεσίες.

Οι χρήστες μεταβαίνουν στις θέσεις που έχουν στο πεδίο «Κατάσταση» την ένδειξη «Σε Αξιολόγηση» και σε κάθε μία θέση πατούν το κουμπί «Αιτήσεις» που βρίσκεται στην τελευταία στήλη του πίνακα. Στην επόμενη οθόνη εμφανίζεται η θέση με όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

Μεταβαίνουν στο κουμπί «Ενημέρωση Κατάστασης».

Εκεί θα πρέπει να αντικαταστήσουν την τιμή «Σε Αξιολόγηση» και να επιλέξουν μία από τις 2 τιμές: α) Έκλεισε με επιλογή υπαλλήλου και β) Έκλεισε χωρίς επιλογή υπαλλήλου.

Εάν η θέση πληρώθηκε με μετάταξη ή εάν πραγματοποιήθηκε η απόσπαση στο πλαίσιο του εν λόγω Κύκλου Κινητικότητας επιλέγουν «Έκλεισε με επιλογή υπαλλήλου». Στο πεδίο «Πληροφορίες Κατάστασης» συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του επιλεγέντος υπαλλήλου.

Εάν η θέση δεν πληρώθηκε, επιλέγουν «Έκλεισε χωρίς επιλογή υπαλλήλου» και μετά στο πεδίο «Αιτιολογία Κατάστασης» επιλέγουν μία από τις παρακάτω αιτιολογίες:

 Δεν επιθυμεί πλέον ο υποψήφιος

 Δεν επιθυμεί πλέον ο φορέας

 Κανένας υποψήφιος δεν κρίθηκε κατάλληλος

 Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστώσεις

 Ανάκληση της αίτησης

 Κώλυμα από νεώτερη διάταξη

 Ήδη έχει μετακινηθεί ο υποψήφιος σε άλλον φορέα

 Αδυναμία του φορέα να ανταποκριθεί στο σύνολο των αιτήσεων

 Δεν συνεδρίασε το αρμόδιο όργανο αξιολόγησης

 Δεν βεβαίωσε εμπροθέσμως ο φορέας προέλευσης την συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων.

 Άλλο

Στο πεδίο «Πληροφορίες Κατάστασης» συμπληρώνεται οπωσδήποτε κάθε απαραίτητη απαιτούμενη πληροφορία που αιτιολογεί τη μη πλήρωση της θέσης μέσω του κύκλου της κινητικότητας βάσει των ως άνω κατά περίπτωση επιλογών. Oι θέσεις που θα χαρακτηριστούν με ένδειξη «Έκλεισε χωρίς επιλογή υπαλλήλου» θα αποδεσμευθούν με ενέργειες της Υπηρεσίας μας. Για τις θέσεις που θα χαρακτηριστούν με την τιμή «Έκλεισε με επιλογή υπαλλήλου» θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες.

Τα Υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν αμελλητί την παρούσα στα νομικά πρόσωπα και σε όλους τους φορείς που εποπτεύουν και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, καθώς επίσης οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που εμπίπτουν στη χωρική τους αρμοδιότητα.

Δείτε το έγγραφο: