κινητικότητα-ο-βορίδης-γειώνει-την-380404
ΔΗΜΟΣΙΟ | 25.01.2021 | 12:59

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ – Όπισθεν μετά τις αντιδράσεις – Τι (δεν) αλλάζει

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ – Όπισθεν μετά τις αντιδράσεις – Τι (δεν) αλλάζει

Πίσω κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφορικά με τη σύμφωνα γνώμη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, για την μετακίνηση υπαλλήλου στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, ενώ κατά την προ δύο εβδομάδων συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, σύμφωνα και με το σχετικό δελτίο Τύπου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, «η ηγεσία του ΥΠΕΣ επεσήμανε ότι προσεγγίζει θετικά τις απόψεις της ΚΕΔΕ για την κινητικότητα» (σ.σ. δηλαδή, βασικά την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου), σήμερα ο κ. Βορίδης, «γείωσε» τους δημάρχους

Δηλαδή, όπως είπε: «Δεν είμαι έτοιμος να προχωρήσω σε αυτή την λύση.

Θα προσπαθήσω να βρω άλλη λύση. Ως έσχατο καταφύγιο μόνο, μπορεί να εφαρμοστεί αυτή η λύση. Γιατί, αν γίνει αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο για τους ΟΤΑ αλλά και για τους άλλους φορείς. Όμως, έτσι, κανένας φορέας δεν θα δίνει έγκριση. Και άρα καταργείται στην πράξη η κινητικότητα».

Πάντως, ο νέος υπουργός Εσωτερικών αναγνώρισε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα στο σύστημα», που «δεν έχουν σχέση με το ίδιο το σύστημα κινητικότητας αλλά τον τρόπο που εφαρμόστηκε».

Προανήγγειλε, δε, ότι «θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των θέσεων που δημοσιοποιούνται. Ποιες θέσεις, πραγματικά,  πρέπει να ανοίξουν και ποιες όχι».

Καρότο και μαστίγιο Πέτσα με επίκληση Μητσοτάκη

Η τοποθέτηση Βορίδη προκάλεσε ένα μικρό “σοκ” στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ήταν βέβαιος ότι είχε

“κλειδώσει” την αλλαγή, καθώς αντίστοιχη υπόσχεση είχε και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (σ.σ.

μάλιστα, λίγο πριν αποχωρήσει ο κ. Θεοδωρικάκος το είχε πει και δημοσίως. ενώ σχετική ρύθμιση είχε προετοιμάσει ο Θ. Λιβάνιος). Γι’ αυτό

το λόγο, λίγο αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ανέλαβε να κάνει “μασάζ” στους δημάρχους, λέγοντας από

την μια πλευρά (σ.σ. καρότο) ότι γνωρίζει ότι το είχε αγκαλιάσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά (σ.σ. μαστίγιο) ότι

το  συζήτησε και με τον πρωθυπουργό

και δεν μπορεί να γίνει, γιατί τότε θα πρέπει το ίδιο να ισχύσει για υπουργούς, διοικητές Οργανισμών, επικεφαλής Νομικών Προσώπων κλπ.

ΚΕΔΕ: Να μπουν τρεις προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ ζητά  να μπουν τρεις προϋποθέσεις για την κινητικότητα του προσωπικού των Δήμων.

Συγκεκριμένα, αυτή θα μπορεί να πραγματοποιείται

-Μόνον για μετακίνηση προσωπικού από Δήμο σε Δήμο.

– Να αποτελεί προ-απαιτούμενο η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου, για να μπορεί να μετακινηθεί κάποιος εργαζόμενος ενός Δήμου σε άλλο Δήμο.

– Η κινητικότητα να επιτρέπεται εφόσον συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι ( υγείας ή ανάγκη συνένωσης οικογενειών) , που θα πρέπει να τεκμηριώνονται επαρκώς.

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ

Κινητικότητα: Ο Βορίδης «γειώνει» την ΚΕΔΕ