Κ.Μπαργιώτας σε Γεροβασίλη: Θα εφαρμοστεί επιτέλους η ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο

«Είναι η πέμπτη φορά που η κ. Γεροβασίλη δηλώνει κώλυμα και αρνείται να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου, με θέμα «Θα εφαρμοστεί η ψηφιακή υπογραφή από την 1η Ιουλίου 2017;» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λάρισας της ΔΗ.ΣΥ Κώστας Μπαργιώτας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο βουλευτής, μελέτη του ΙΟΒΕ (ICT Adoption and Digital Growth in Greece) του 2014 δείχνει ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει άμεσα 400 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καταργώντας το χαρτί και τις παράπλευρες διαδικασίες κατά την έκδοση διοικητικών εγγράφων και πράξεων.

Η μέση διοικητική πράξη αποτελείται από 4 σελίδες και χρειάζεται 4 υπογραφές, ενώ 6 δις ευρώ είναι το κόστος της μη χρήσης ψηφιακής υπογραφής. Με την αποκλειστική χρήση της ψηφιακής υπογραφής οι δαπάνες αυτές μπορούν άμεσα να κατευθυνθούν προς αναπτυξιακές δράσεις και κοινωνικές παροχές. Το άρθρο 24 του ν. 4440/2016 καθιστά υποχρεωτική δια νόμου την αποκλειστικά ηλεκτρονική λειτουργία, με ποινή ακυρότητας επί των παραγόμενων εγγράφων και θέτει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, το οποίο δεν εφαρμόζεται.

«Πρόκειται για μία ανέξοδη μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, παράγοντας άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, το περιβάλλον και την κοινωνία. Πότε θα μας απαντήσετε κυρία Υπουργέ; Τα ερωτήματα συγκεκριμένα: 1) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί από την ψήφιση του ν. 4440/2016 για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο δημόσιο τομέα; Γιατί δεν εφαρμόστηκε η χρήση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής και εγκεκριμένης ηλεκτρονικής χρονοσφραγίδας για το σύνολο των Υπουργείων από την 1η Ιουλίου 2017; Ποιες ήταν οι «εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις», όπως νόμος ορίζει, που δικαιολογούσαν την παράταση; Γιατί δεν εφαρμόζεται ούτε από 01/01/2018; 2) Πόσες και ποιες εφαρμοστικές ΚΥΑ έχουν εκδοθεί έως σήμερα; Υπάρχει επικοινωνία και συντονισμός με όλα τα Υπουργεία; Σε ποιο στάδιο ανάπτυξης και λειτουργίας βρίσκεται το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την αυτόματη ηλεκτρονική ανταλλαγή και διακίνηση εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, καθώς και για την ανταλλαγή εγγράφων με φορείς άλλων χωρών; Έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα καθορίζει τα κοινά πρότυπα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας των Σ.Η.Δ.Ε., τις διαδικασίες, καθώς και τα σχέδια διαλειτουργίας με το κεντρικό σύστημα;» είναι οι ερωτήσεις που θέτει στην αρμόδια υπουργό ο Κώστας Μπαργιώτας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ, ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΗΜΟΣΙΟ