«Η κυβέρνηση απολύει τους συμβασιούχους καθαριότητας φέρνοντας εργολάβους που κοστίζουν το 3πλασιο» - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back

«Η κυβέρνηση απολύει τους συμβασιούχους καθαριότητας φέρνοντας εργολάβους που κοστίζουν το 3πλασιο»

«Η κυβέρνηση απολύει τους συμβασιούχους καθαριότητας φέρνοντας εργολάβους που κοστίζουν το τριπλάσιο», αναφέρει σε Ερώτηση του στη Βουλή βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Στην ερώτηση σημειώνεται ότι «σύμφωνα με την Επιστολή της Συντονιστικής Ομάδας Συμβασιούχων Καθαριστών στα κτίρια του ΟΑΕΔ η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο τους συμβασιούχους καθαριότητας για να βάλει εργολάβους που στοιχίζουν το τριπλάσιο στο κράτος. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ, αμέσως μετά την λήξη των συμβάσεων 500 καθαριστών, θα πληρώνει στο εξής τα 3 πλάσια για τον καθαρισμό των κτιρίων του. Οι 500 καθαρίστριες με σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου στον ΟΑΕΔ κόστιζαν στον Οργανισμό Απασχόλησης 2,5 εκ. το χρόνο. Η προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τους εργολάβους, για απασχόληση 530 καθαριστριών με μερική απασχόληση, προϋπολογίζει ετήσιο κόστος 5,83 εκ. (4,7 εκ συν ΦΠΑ). Και καθώς μιλάμε για 3ετή σύμβαση με τους εργολάβους, έχουμε μια συνολική επιβάρυνση του ΟΑΕΔ της τάξης άνω των 10 εκ. ευρώ (3,33 εκ. το χρόνο)».

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 61 του ν. 4765/2021 στις 16 Μαΐου, κατάργησε το άρθρο 8 του ν. 4506/2017, δηλαδή, τη δυνατότητα που είχαν οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν εργαζομένους  για την καθαριότητα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο ΟΑΕΔ ετοιμαζόταν για νέα προκήρυξη πρόσληψης υπαλλήλων καθαριότητας καθώς οι συμβάσεις των περισσοτέρων εργαζομένων λήγει τον Νοέμβριο. Μετά από 4 χρόνια η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τους εργολάβους στην καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον με αυτή ενέργεια;

  2. Με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα επιβραβεύσει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα για τη μάχη που δίνουν με τον covid-19;»

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!