gov-gr-έρχεται-το-άϋλο-συναινετικό-διαζύγι-752966
ΔΗΜΟΣΙΟ | 30.09.2021 | 10:17

Gov.gr: Έρχεται το άϋλο συναινετικό διαζύγιο με ένα κλικ από τον Οκτώβριο

Σε εφαρμογή θα τεθέι μέσα στον Οκτωβριο η ειδική πλατφόρμα του gov.gr μέσω της οποίας θα μπορεί να βγει διαζύγιο εντός 10 ημερών.

Προϋπόθεση για να προχωρήσει, είναι το διαζύγιο να είναι συναινετικό.Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων για το 2019, στην Ελλάδα, σε διαζύγιο οδηγούνται οι 38,3 στους 100 γάμοι με τη χώρα μας να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από το Λουξεμβούργο όπου ο αντίστοιχος αριθμός είναι 88,9, αλλά αρκετά υψηλότερα από χώρες όπως η Μάλτα και η Ιρλανδία με ποσοστά 13,2 και 15,5 αντίστοιχα.

Από τα διαζύγια που εκδίδονται ετησίως στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ποσοστό 70% έως 75% είναι συναινετικά και κατά συνέπεια στο εξής θα μπορούν να εκδίδονται και ηλεκτρονικά.

Η πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο προγραμματιζόταν αρχικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να είναι έτοιμη τον Ιούλιο, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αλλωστε τον Αύγουστο προχώρησε και από την Κοινωνία της Πληροφορίας η ανάθεση της μελέτης αντικτύπου για τα προσωπικά δεδομένα.

Για την υποβολή της αίτησης απαιτείται η προηγούμενη αυθεντικοποίηση των εμπλεκόμενων φυσικών προσώπων – χρηστών με τους κωδικούς του taxisnet.

Οι εμπλεκόμενοι χρήστες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του άυλου συναινετικού διαζυγίου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, επιλέγοντας έναν εκ των τριών τρόπων σύνδεσης που εμφανίζονται στην οθόνη, αναλόγως αν είναι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι ή αντισυμβαλλόμενα μέρη.