έρχονται-αυξήσεις-μισθών-και-στο-δημό-797694
ΔΗΜΟΣΙΟ | 17.01.2022 | 11:38

Έρχονται αυξήσεις μισθών και στο Δημόσιο

Με αυξήσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα θα επιδιώξει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πληθωριστικό κύμα που πλήττει τη χώρα, ενώ οι σχετικές αποφάσεις θα ξεδιπλωθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

Το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων -κυρίως αυτών που προκαλούνται από τις τιμές της ενέργειας- και η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού αλλά και των δημοσιονομικών στόχων που θα κληθεί να επιτύχει η χώρα την επόμενη χρονιά είναι οι εξελίξεις που θα καθορίσουν τις αποφάσεις.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και στους μισθούς του Δημοσίου για τρεις λόγους:

— Πρώτον, διότι θα «ξεπαγώσουν» οι μισθοί μετά και την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.

— Δεύτερον, διότι το υπουργείο Οικονομικών, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μέσα στο Σαββατοκύριακο, τάσσεται υπέρ του να ανοίξει η συζήτηση συνολικά για το μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν είμαστε πλέον στην περίοδο των οριζόντιων περικοπών και ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι της συζήτησης η επιβράβευση κατηγοριών εργαζομένων του Δημοσίου που σηκώνουν αυξημένο βάρος, όπως -για παράδειγμα- το υγειονομικό προσωπικό.

— Και, τρίτον, διότι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 προγραμματίζεται να υλοποιηθεί η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό συνεπάγεται και αύξηση καθαρών αποδοχών ήδη από την 1η/1/2023 για τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς οι περισσότεροι υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ ετησίως και ως εκ τούτου επιβαρύνονται ακόμη και σήμερα με την εισφορά αλληλεγγύης. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται προκειμένου να επεκταθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους εκτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.