επαν-να-αξιοποιηθούν-τα-επιτελικά-στε-49686
ΔΗΜΟΣΙΟ | 05.04.2017 | 20:19

ΕΠΑΝ: Να αξιοποιηθούν τα επιτελικά στελέχη της ΕΣΔΔΑ

Ανακοίνωση – απάντηση εξέδωσε η Ένωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΝΑΠ), με αφορμή πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» (2-4-2017), τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα επιτελικά στελέχη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, τονίζει: “Διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι η λύση στο όντως υπαρκτό πρόβλημα δυσλειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου είναι απλή και θα μπορούσε να συνοψισθεί ως εξής: «Εισαγωγή και μεταφύτευση επιτελικών στελεχών από το εξωτερικό».

Θα ήταν όντως λαμπρή η ιδέα αυτή, αν δεν βασιζόταν σε μία εξ ολοκλήρου εσφαλμένη παραδοχή: ότι το ελληνικό κράτος στερείται του απαιτούμενου στελεχικού δυναμικού που θα αναλάβει αυτόν τον κρίσιμο μεταρρυθμιστικό ρόλο.

Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί στρεβλωτική απλούστευση της πραγματικότητας. Το στελεχικό δυναμικό που έχει ανάγκη η ελληνική Δημόσια Διοίκηση είναι υπαρκτό, είναι παρόν, και δεν είναι άλλο από τους 2.000 και πλέον αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Πρόκειται για την παραγωγική σχολή του ελληνικού Δημοσίου, η οποία ιδρύθηκε με το 1983 με την ψήφο όλων των κομμάτων κατά το πρότυπο της γαλλικής École Νationale d’Αdministration (ENA), οι σπουδαστές της οποίας εισάγονται μέσω του πλέον απαιτητικού και ανταγωνιστικού διαγωνισμού, με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και αποφοιτούν ύστερα από 18μηνη εντατική εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων σπουδών, καθώς και γνώστες δύο ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Η ίδια η Καθημερινή μάλιστα σε παλαιότερο δημοσίευμά της (23/1/2016),http://www.kathimerini.gr/846796/article/epikairothta/ellada/seapa3iwsh-to-fytwrio-stelexwn) αφού είχε χαρακτηρίσει την Εθνική Σχολή ως «φυτώριο στελεχών», υπογράμμιζε τη σημασία της για τη Δημόσια Διοίκηση. Στο ίδιο άλλωστε πνεύμα βρισκόταν και το πιο πρόσφατο δημοσίευμα (1-2-2017) με τίτλο : «Η ελληνική ΕΝΑ στις Βρυξέλλες και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς»  http://www.kathimerini.gr/894349/article/epikairothta/ellada/ellhnikhdhmosia-dioikhsh-h-ellhnikh-ena-stis-vry3elles-kai-toys-eyrwpaikoys-8esmoys

Το πρόβλημα λοιπόν δεν συνίσταται στην έλλειψη επιτελικών στελεχών, αλλά στη μη ικανοποιητική αξιοποίησή τους. Εάν αυτή η παθογένεια συνδεθεί με τη δυσκολία προώθησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, είναι αντιληπτό ότι οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής παραγωγής επιτελικών στελεχών του Δημοσίου διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι κόποι τόσων ετών – πολυετών σπουδών και κατάρτισης αλλά και διαρκούς επαγγελματικής προσπάθειας – τουλάχιστον αγνοούνται με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.

Θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση του υπογράφοντος το εν λόγω άρθρο, η αναφορά στην ύπαρξη του συγκεκριμένου στελεχικού δυναμικού καθώς και στην εκπαίδευση του, για την οποία το ελληνικό κράτος αλλά και η Ε.Ε. έχουν επενδύσει τεράστιο κεφάλαιο. Συνεχίζουν δε να το πράττουν δια της ετήσιας διεξαγωγής του σχετικού εισαγωγικού διαγωνισμού με αδιάβλητες και εξαιρετικά απαιτητικές διαδικασίες επιλογής των άριστων. Σε λίγες ημέρες μάλιστα, και στο πλαίσιο εξαίρεσης από τον περίφημο Κανόνα 1/5 που ισχύει για τις προσλήψεις στο ελληνικό Δημόσιο, η Εθνική Σχολή πρόκειται να υποδεχθεί τους εκατόν εξήντα σπουδαστές της ΚΕ΄ εκπαιδευτικής σειράς.

Από την άλλη πλευρά, «μεταφυτεύσεις» του τύπου της αναφερόμενης πρότασης στο εν λόγω άρθρο εγκυμονεί προφανείς κινδύνους αποτυχίας, καθώς τα προτεινόμενα στελέχη-αν και κατά τα προσόντα τους είναι ευλόγως άξια και προερχόμενα από ελληνικές ρίζες-θα αποτελέσουν ενδεχομένως ξένο σώμα σε άγνωστο εσωτερικό κι εξωτερικό διοικητικό, αλλά και κοινωνικό περιβάλλον. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους αποφοίτους της ΕΣΔΔΑ, που εκπαιδεύονται κατά εκπαιδευτική σειρά από το 1988 έως σήμερα (29 έτη), με γνώση -κι επικαιροποίησή της – όσον αφορά στις παθογένειες του ελληνικού διοικητικού συστήματος και παράλληλη συστηματική εκπαίδευση, βάσει καλών πρακτικών του ευρωπαϊκού κι ευρύτερα διεθνούς διοικητικού περιβάλλοντος.

Η αξιοποίηση των συγκεκριμένων επαγγελματιών της διοίκησης ως επιτελικών στελεχών έχει θεσμοθετηθεί προ πολλού, αλλά παραμένει δυστυχώς μέχρι σήμερα στα χαρτιά. Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η μη εφαρμογή του ν. 4369/2016, ιδίως σε ό,τι αφορά στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και στο νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Λύσεις στα προβλήματα υπάρχουν. Το πραγματικό ερώτημα είναι: είναι η κοινωνία μας έτοιμη και διατεθειμένη να τις υιοθετήσει; Και τουλάχιστον, ας τις έχουμε όλοι μας υπόψη, πριν επιδιώξουμε να προκαλέσουμε το δημόσιο διάλογο”.