έκπληξη-συμφωνία-δανειστών-συνδι-112604
ΔΗΜΟΣΙΟ | 14.05.2016 | 11:34

Έκπληξη: «Συμφωνία» δανειστών – συνδικαλιστών για τον έλεγχο των πλαστών στο Δημόσιο

Σημείο… σύγκλισης φαίνεται ότι αποτελεί για δανειστές και εκπροσώπους εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η επανεκκίνηση διαδικασιών εντοπισμού πλαστών τίτλων στο Δημόσιο.

Με επιστολή της προς τους υπουργούς Παιδείας, Νίκο Φίλη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κάνει λόγο για κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν πλαστά πιστοποιητικά – τίτλοι στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί «αναγκαίο να τηρηθούν όσα αναφέρει το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τους πλαστούς και παράνομους τίτλους σπουδών από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης», εξηγώντας:

«Οπως είναι γνωστό, τα προηγούμενα χρόνια είχαν εκδοθεί χιλιάδες παράνομοι και πλαστοί τίτλοι από ιδιωτικά ΤΕΕ στην Ηπειρο. Κάτοχοι των τίτλων αυτών υπηρετούν στο δημόσιο, ή πρόκειται να διεκδικήσουν την πρόσληψή τους στους επερχόμενους διαγωνισμούς! Το πόρισμα που εξέδωσε τριμελής επιτροπή των επιθεωρητών καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ελεγχθούν όλοι οι τίτλοι, ακόμη και πριν το 2004, και να δώσουν εξετάσεις όλοι οι κάτοχοι των πλαστών και παράνομων τίτλων, προκειμένου να λάβουν νόμιμο απολυτήριο».

Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της ΟΙΕΛΕ αποσκοπεί στο αδιάβλητο των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο, να επανεκκινηθούν διαδικασίες για τον εντοπισμό πλαστών τίτλων ζητούν και οι δανειστές, όπως έγινε γνωστό έπειτα από διαρροές για τα «προληπτικά μέτρα» που καλούσαν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει.

Η υπόθεση ανάζητησης υπαλλήλων με πλαστούς τίτλους και πιστοποιητικά έχει απασχολήσει στο παρελθόν τον δημόσιο τομέα και είχε σαφή στόχο την συμπλήρωση των ποσοτικών στόχων των απολύσεων, την περίοδο της υπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι γνωστές οι αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2013 – 2014 και η εξέλιξη της συγκεκριμένης διαδικασίας. Παρ’ ότι όμως οι αναφορές για το δημόσιο στις σημερινές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών είναι διαφορετικές (λ.χ. δεν τίθεται απαίτηση για απολύσεις συγκεκριμένου μεγέθους, όπως 10 ή 15 χιλιάδες), παρατηρούμε την συγκεκριμένη φράση, δηλαδή τον «έλεγχο» ή «εντοπισμό παράνομων προσλήψεων», να επαναλαμβάνεται στις μνημονιακές συμφωνίες.

Στο νόμο 4336/2015 (σελ. 103 – 104), δηλαδή το 3ο Μνημόνιο, αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «Οι αρχές θα συνεχίσουν να εντοπίζουν παράνομες προσλήψεις, ασφαλιστικά μέτρα, καθώς και πειθαρχικές υποθέσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα».