Δημόσιο -υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Για ποιους (δεν) μπορεί να εφαρμοστεί «μοντέλο» ΕΜΑΚ

Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην ΕΜΑΚ δεν ελήφθη στη βάση κάποιας εσωτερικής νομοθεσίας αλλά με απόφαση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής και είναι διαταγή εσωτερικής οργάνωσης «μια οδηγία δημόσιας εσωτερικής τάξεως», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» .

Βάση της απόφασης είναι η νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμες να συνδράμουν όπου χρειαστεί και ενόψει των πυρκαγιών. Σε περίπτωση που κάποιος προσβάλει την εν λόγω απόφαση ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι είναι αμφιλεγόμενο τι θα γίνει καθώς δεν επιβάλει ποινές, ούτε στερεί την εργασία από τους μη εμβολιασμένους. Η δυσμενής συνέπεια του μη εμβολιασμού, δεν μεταβάλλει την υπηρεσιακή κατάσταση αλλά τους αφήνει στα μετόπισθεν.

Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την ΕΜΑΚ δεν καθιερώνει μια γενική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ούτε μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες όπως είναι οι υγειονομικοί.

Ειδικά για τους υγειονομικούς τόνισε ότι η απόφαση θα πρέπει να είναι του αρμόδιου υπουργού και στο πλαίσιο ότι η γενική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι ο προαιρετικός εμβολιασμός.

«Προαιρετικά εμβολιάστηκαν 5 εκατ. πολίτες. Αυτή η πολιτική της πειθούς αποδίδει», τόνισε ο καθηγητής κ. Μανιτάκης.

Από την πλευρά του, ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ήταν λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνδρες της ΕΜΑΚ λέγοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί συστηματική ενημέρωση και στοχευμένη συζήτηση με όσους έχουν ενδεχομένως επιφυλάξεις.

«Είμαστε κοντά στο να μετατρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν επιφυλάξεις σε αρνητές. Δεν θα ωφεληθούμε από αυτό. Το τεντωμένο δάχτυλο δεν βοηθά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι πολλοί καλοπροαίρετοι και ευφυείς άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τα εμβόλια στα οποία απαντήσεις υπάρχουν και αντί να τους βάζουμε απέναντι και να τους καταδικάζουμε χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια συναίνεσης και συμπόρευσης.

Το δεύτερο σκέλος της απόφασης για την ΕΜΑΚ που σύμφωνα με τον επιδημιολόγο δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι η απόφαση δεν ελήφθη στη βάση του νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε πέρσι και δίνει τη σχετική δυνατότητα στον υπουργό Υγείας.

«Δεν αμφισβητώ τη συνταγματικότητα, τονίζω όμως ότι πρέπει να σταθμίζεται η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου. Πόσο είναι αποτελεσματική η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στην α’ ομάδα στην α’ συγκυρία; Ο νόμος δίνει την αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας. Αυτή τη φορά δεν έγινε έτσι», σημείωσε.

Δείτε ακόμη:

Δημόσιο: Ξεκινάει υποχρεωτικός εμβολιασμός -Η δήλωση Μητσοτάκη & η απόφαση

Comments are closed.


Recent Posts

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Νέα μείωση στο όριο για πληρωμές σε μετρητά

Στα 200 ευρώ, αντί των 500 ευρώ σήμερα, μειώνεται το υποχρεωτικό όριο ηλεκτρονικών συναλλαγών για αγορές αγαθών η παροχή υπηρεσιών.…

2 λεπτά ago

Μητσοτάκης κατά Βενιζέλου: Δεν είναι παντογνώστης

Σφοδρή επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, συνεχίζοντας την κόντρα που έχει ξεκινήσει μαζί του τους τελευταίους μήνες λόγω υποκλοπών, εξαπέλυσε…

7 λεπτά ago

Κρήτη: 15χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού

Μια καταγγελία γιαβιασμό ανήλικης διερευνούν με προσοχή τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές αρχές του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες,…

8 λεπτά ago

Δεκτή η παραίτηση του δημάρχου Σαρωνικού- Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες

Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες απηύθυνε ο απερχόμενος δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου λίγο πριν την υποβολή της παραίτησής του στον…

9 λεπτά ago

Προφυλακιστέος ο 50χρονος συζυγοκτόνος στη Νίκαια

Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή κρίθηκε προφυλακιστέος ο καθ΄ ομολογίαν δράστης της γυναικοκτονίας στη Νίκαια, και θα μεταφερθεί στις φυλακές…

12 λεπτά ago

Ένα ακόμη απορριμματοφόρο προσθέτει στο στόλο του ο Δήμος Φυλής

Με ένα ακόμη υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο συλλογής σύμμεικτων απορριμμάτων ενισχύει το στόλο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής ο Δήμος Φυλής,…

15 λεπτά ago