Categories: Δημόσιο

Δημόσιο: Το «μπόνους» ανταμοιβής, τα κίνητρα και οι άγνωστοι «Χ»

Δημόσιο: Περισσότερο σε μια εξαγγελία που έρχεται να υπηρετήσει προεκλογικές ανάγκες, παρά σε μια πρωτοβουλία πραγματικής ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα παραπέμπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση οικονομικού «πριμ» σε αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την χορήγηση «μπόνους» σε ανταποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο είχε διαρρεύσει τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά ακολούθως είχε “παγώσει” λόγω… Πούτιν, επανέρχεται και σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση πιθανότατα και εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το προωθούμενο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων υπόσχεται την κατανομή «μπόνους» έως 35 εκατ. ευρώ ετησίως (25 εκατ. κρατικών πόρων και 10 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) σε τρεις κατηγορίες υπαλλήλων, διατηρώντας προσώρας πολλούς αγνώστους «Χ» όσον αφορά το χρονικό βάθος εφαρμογής του, τον χρόνο και τον τρόπο της πρώτης καταβολής του «μπόνους», την «περίμετρο» των δικαιούχων, δηλαδή ποια μάζα υπαλλήλων αφορά το μέτρο, αλλά και το πώς θα αξιολογηθεί η απόδοση των υποψηφίων για τη χορήγηση του «πριμ», παράμετροι που στην πλειονότητά τους –βάσει των διατάξεων που είχαν δει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να επανακατατεθούν– παραπέμπονται σε νεότερες αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες είναι επίσης άγνωστο πότε θα εκδοθούν ώστε να διευκρινίσουν τις απαιτούμενες λεπτομέρειες.

Το προωθούμενο σύστημα ανταμοιβής υπαλλήλων έχει εξ αρχής «ρευστό» χαρακτήρα, καθώς θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση «πιλοτικά», όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος είναι να εφαρμοστεί εντός του 2022 κι ανάλογα με την υλοποίησή του θα κριθεί η περαιτέρω συνέχισή του.

Στην πράξη, και με δεδομένα τα ισχυρά σενάρια περί πρόωρων, εντός του έτους, εθνικών εκλογών, το σύστημα προωθείται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, πλάθοντας μια εικόνα περί αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, παραπέμποντας όμως την αποσαφήνιση πολλών πτυχών του ενδεχομένως και σε μετεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου:

  • Εως 20 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων που επιτυγχάνουν στόχους που έχουν αποτυπωθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Εφόσον το σύστημα ανταμοιβής εφαρμοστεί το τρέχον έτος, ουσιαστικά μιλάμε για στόχους που εμπεριέχονται στα ετήσια σχέδια δράσης που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάποιοι στόχοι έχουν χρονικό περιθώριο επίτευξης κάποιους μήνες ή και ένα έτος, οπότε αναλόγως ποικίλλει ο χρόνος στον οποίο θα «κλειδώσουν» το «πριμ» οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι (μπορεί εντός του 2022 ή στις αρχές του 2023).
  • Εως 10 εκατ. ευρώ πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων φορέων που εμπλέκονται με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπόνους θεωρείται ότι αφορά περί τους 6.000 υπαλλήλους.
  • Εως 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που επιτυγχάνουν στόχους που συνοπτικά σχετίζονται με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι υπάλληλοι-υποψήφιοι για την απολαβή της ανταμοιβής θα ορίζονται από τον προϊστάμενό τους, αν και θεωρητικά η επίτευξη ενός ποσοτικού στόχου μπορεί να συνεπάγεται τη χορήγηση του «πριμ» σε μια ολόκληρη υπηρεσία ή τμήμα. Η ανταμοιβή κάθε υπαλλήλου δεν μπορεί να ξεπερνά ανά έτος το 15% των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων (δηλαδή βασικό μισθό και τυχόν επίδομα θέσης ευθύνης) και υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και πρόσθετων αποδοχών.

Εκ πρώτης όψεως, σε πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων πρόκειται να χορηγηθεί ένα «πριμ» που θα έχει προηγουμένως εξανεμιστεί από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την επικρατούσα ακρίβεια στις τιμές βασικών αγαθών.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο εκλαμβάνεται ως «χάντρες για ιθαγενείς» από εκπροσώπους δημοσίων υπαλλήλων, που προειδοποιούν περαιτέρω ότι οι προβλέψεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα διευρύνουν τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων και θα επαναφέρουν φαινόμενα ανταγωνισμού, έως και «ανθρωποφαγίας», μεταξύ συναδέλφων.

Σύμφωνα με υπουργικές πηγές, το νομοσχέδιο έρχεται από τη μια να θεσπίσει κίνητρα αναγνώρισης της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, να αποτρέψει την υποστελέχωση οικονομικών υπηρεσιών από ενδεχόμενες «διαρροές» του υφιστάμενου προσωπικού και από την άλλη να επιταχύνει έργα και απορρόφηση κονδυλίων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται περίπου στα τέλη Μαΐου να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Comments are closed.


Recent Posts

Πάτρα: Μητέρα κλείδωσε κατά λάθος το μωρό της στο αυτοκίνητο

Σήμερα (04.12.2022) το μεσημέρι στο κέντρο της Πάτρας, μητέρα κλείδωσε κατά λάθος το μωρό της, μέσα σε αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα…

42 λεπτά ago

Επίσκεψη του Τσίπρα στη Δυτική Μακεδονία

Επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.…

2 ώρες ago

ΣΥΡΙΖΑ: Να απαντήσει η κυβέρνηση για την ΕΥΠ

«Να αφήσει τους εξυπνακισμούς και να απαντήσει η κυβέρνηση αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων», τονίζει…

2 ώρες ago

Γερμανία: Πώς αποτιμάται ο ένας χρόνος ηγεσίας του Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κλείνει έναν χρόνο στην εξουσία και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στο σοκ που…

2 ώρες ago

Ταξιδιωτικο χάος αναμένεται στην Βρετανία τα Χριστούγεννα λόγω των απεργιών – Eπιστρατεύεται ο στρατός

Ο βρετανικός στρατός θα λάβει δράση τις ημέρες των Χριστουγέννων για να βοηθήσει στη διευκόλυνση της πιθανής αναστάτωσης από τις…

2 ώρες ago

Καιρός: Πού η θερμοκρασία «άγγιξε» τον 1 βαθμό Κελσίου

Αισθητότερο είναι τα τελευταία 24ωρα το κρύο σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς έχει υπάρξει αλλαγή του καιρού. Σύμφωνα με…

2 ώρες ago