δημόσιο-τι-αλλάζει-στην-αξιολόγηση-με-953309
ΔΗΜΟΣΙΟ | 21.12.2021 | 19:27

Δημόσιο: Τι αλλάζει στην αξιολόγηση με το νέο ν/σ

Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, που αφορά περί τους 220.000 υπαλλήλους (εκτός των εκπαιδευτικών, των γιατρών και των ενστόλων), παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο  ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ως προς το περιεχόμενό του και τις τρεις «βασικές αλλαγές» που φέρνει.

Συγκεκριμένα:

Αντικείμενο του νέου νομοσχεδίου με τίτλο: «Αξιολόγηση της απόδοσης – Στοχοθεσία – Κοινό πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων», είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου με το οποίο επαναπροσδιορίζεται η στόχευση του συστήματος αξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται ευθέως η αξιολόγηση της απόδοσης με τους στόχους σε επίπεδο προϊσταμένων. Με λίγα λόγια, η αξιολόγηση, αντίθετα με το σημερινό σύστημα, θα έχει στο επίκεντρο της τους προϊσταμένους και όχι τους απλούς υπαλλήλους.

Ειδικότερα, επιδιώκεται:

Πρώτον: Αξιολόγηση της Απόδοσης

-Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού, αντικειμενικού και, κυρίως, ρεαλιστικού και απολύτως εφαρμόσιμου συστήματος αξιολόγησης.

-Αξιοποίηση των ετησίων σχεδίων δράσης και διασύνδεσή τους με τη διοικητική στοχοθεσία σε επίπεδο προϊσταμένων, ώστε να αποτελούν την κύρια παράμετρο αξιολόγησης των προϊσταμένων.

-Δίδεται έμφαση στη διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων και εστιασμένων εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ατομικής και, συνεκδοχικά, της οργανωσιακής απόδοσης του υπαλλήλου και την αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Δεύτερο: Στοχοθεσία

-Διάκριση της διοικητικής στοχοθεσίας από την πολιτική στοχοθεσία του επιτελικού κράτους.

-Διαμόρφωση προτυποποιημένων και ομαδοποιημένων σε συγκεκριμένες κατηγορίες στόχων με βάση τα Περιγράμματα Θέσεων εργασίας.

-Διαφάνεια και λογοδοσία: ανάρτηση των στόχων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (stoxothesia.gov.gr), προκειμένου οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προϊστάμενοι να τους επιλέγουν, να τους ποσοτικοποιούν και να τους επικαιροποιούν βάσει εστιασμένων δεικτών μέτρησης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας διοικητικών υπηρεσιών.

Τρίτο: Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (ΚΠΑ)

-Ενσωμάτωση της λογικής της ποιότητας στην καθημερινή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

-Ανάπτυξη πολιτικών συμμετοχής των υπαλλήλων στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των δημοσίων οργανώσεων.

Επίσης, θα προβλέπεται «μπόνους» στους «άριστους» υπαλλήλους, το οποίο θα είναι είτε χρηματικό (σ.σ. όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, έχουν εξασφαλιστεί 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το 2022 τα οποία θα δοθούν σε περίπου 6.000 υπαλλήλους) είτε σε είδος: Επιπλέον ημέρες άδειας, πιο εύκολη πρόσβαση στην τηλεργασία.

Παράλληλα, οι υπάλληλοι που δεν θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους θα υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Στόχος του ΥΠΕΣ είναι μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο Βορίδη να συζητηθεί με τους συνδικαλιστές και να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί έως το Μάρτιο του 2022 και να εφαρμοστεί εντός του επόμενου έτους.