Categories: Δημόσιο

Δημόσιο: Πόσες ημέρες άδειας δικαιούνται οι γονείς νοσούντων παιδιών-Πώς λαμβάνεται (διαδικασία)

Δημόσιο: Με τροπολογία-προσθήκη του Υπ. Εσωτερικών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και σε συνέχεια των διευκρινίσεων για τις άδειες ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους-γονείς στον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώθηκαν διευκολύνσεις και σε δημοσίους υπαλλήλους – γονείς τέκνων νοσούντων με CΟVΙD-19.

Ειδικότερα, η τροπολογία του ΥΠΕΣ, περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Στο άρθρο 5Α της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’76), προστίθενται παρ. 4 και 5 ως εξής:

«4. Οι διευκολύνσεις της παρ. Ι χορηγούνται υπό τις προϋποθέσεις των παρ. 3 και 5 και στους γονείς υπαλλήλους, Που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. Ι του άρθρου 5, των οποίων τα τέκνα νοσούν με κορωνοιό Coνid-19.

Για τη χορήγηση μίας εκ των προβλεπόμενων διευκολύνσεων, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ανεξαρτήτως της αιτούμενης διευκόλυνσης από τον υπάλληλο και αφού ληφθεί υπόψη η εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών.

Ειδικά, στην περίπτωση χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοΙό, αυτή χορηγείται μόνο σε γονείς τέκνων, βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που Φοιτούν έως και την Γ’ Τάξη Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής Φροντίδας για άτομα με αναπηρία, για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, εκ των οποίων έως τρεις (3) ημέρες απουσίας καταγράΦονται από την υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω νόσησης τέκνου με κορωνοΙό CΟVΙD-19 και έως δύο (2) ημέρες απουσίας αποτελούν κανονική άδεια.

Μετά τη χρήση της ανωτέρω άδειας και εφόσον το τέκνο συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού του προηγούμενου εδαφίου, αλλά δύναται να χορηγηθεί άλλη διευκόλυνση των περ. α, β, γ της παρ. 1, η οποία πάντως δεν εφαρμόζεται στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών.

Για την παροχή των διευκολύνσεων της παρ. 1, αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

5. Εφόσον ο ένας εκ των δύο (2) γονέων, των οποίων το τέκνο νοσεί με κορωνοϊό εργάζεται σε Φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν ο άλλος γονέας απασχολείται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Με εξαίρεση την περίπτωση που ο ένας γονέας απασχολείται σε Φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας, οπότε εΦαρμόζεται κατά προτεραιότητα το πρώτο εδάφιο, εφόσον ο ένας εκ των δύο εργαζομένων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Εφόσον ο ένας εκ των δύο εργαζομένων είναι προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας ή των καταστημάτων κράτησης, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε Φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας ή είναι εκπαιδευτικός. Για την εφαρμογή της παρ. 4, για τους υπαλλήλους που απασχολούνται, με οποιοδήποτε καθεστώς εργασίας, στο Υπουργείο Υγείας, σε Φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τους Φορείς αυτού, απαιτείται αιτιολογημένη απόΦαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας κατόπιν σύμΦωνης γνώμης του αρμόδιου Υπουργού.

Για την εφαρμογή της παρ. 4, εφόσον ο γονέας στον οποίο χορηγείται η άδεια είναι εκπαιδευτικός, αποφαίνεται ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων διδασκαλίας με τηλεκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς στους οποίους χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού της παρ. 4. Για την εφαρμογή της παρ. 4 στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των καταστημάτων κράτησης, απαιτείται μόνο αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου της υπηρεσίας, όπου υπηρετεί.

Τα αρμόδια όργανα αποφαίνονται εάν είναι δυνατή η παροχή των διευκολύνσεων της παρ. ή, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς υπηρετούν στους ανωτέρω Φορείς ή είναι ένστολο προσωπικό, σε ποιον από τους δύο γονείς είναι δυνατή η χορήγηση διευκόλυνσης, με βάση τη θέση, όπου υπηρετούν και τα καθήκοντα που ασκούν.».

  1. Το παρόν ισχύει έως τις 15.4.2022. Η ισχύς του δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Comments are closed.


Recent Posts

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές σήμερα

Συνεχίζει τα παιχνίδια του ο καιρός καθώς σε κάποιες περιοχές θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας και σε κάποιες άλλες τοπικές…

8 λεπτά ago

Rapid test: Πού θα διενεργούνται σήμερα, Σάββατο

Rapid test: Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην υπηρεσία «Βεβαίωση αρνητικού…

37 λεπτά ago

Σάρον Στόουν: Έχασα εννέα παιδιά από αποβολές

Στα 64 της χρόνια η Σάρον Στόουν αποφάσισε να μιλήσει για τις πιο μεγάλες απώλειες της ζωής της. Η χολιγουντιανή…

6 ώρες ago

Ινδονησία: Ανακάλυψε ότι ο επί 10 μήνες σύζυγός της ήταν γυναίκα

Τη γη κάτω από τα πόδια της έχασε μία γυναίκα από την Ινδονησία όταν έμαθε ότι ο επί δέκα μήνες…

8 ώρες ago

Νέος Αντιπεριφερειάρχης στη Φθιώτιδα ο Ηλίας Σανίδας

Τη θέση του Θανάση Καρακάντζα ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας, αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ηλίας…

8 ώρες ago

Έχει σύζυγο και 7 ερωμένες και τις γνώρισε όλες στη γιαγιά τους

Eίναι παντρεμένος, έχει όμως και 7 ερωμένες. Ο Άρθουρ και η Λουάνα από τη Βραζιλία δηλώνουν ευτυχισμένοι στον γάμο τους.…

8 ώρες ago