Δημόσιο -Πέτσας: Τον Μάιο ενδεχόμενος σχεδιασμός για μείωση των μισθών

Τέσσερις μήνες νωρίτερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έφερε το ενδεχόμενο για μείωση των μισθών στο Δημόσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πέτσας στο Mega, «αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα πλάνο ενισχύσεων, το οποίο εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο και ενδεχομένως θα μπορεί να επεκταθεί και πέραν αυτού, τον Μάιο. Σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση στις αποδοχές του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αν πάμε πέρα από αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Επομένως,  αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση. Στον σχεδιασμό μας, όμως, δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση μισθού στο προσωπικό του δημόσιου τομέα τουλάχιστον στον ορίζοντα που έχουμε σχεδιάσει», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, απήυθηνε κάλεσμα προς το δημόσιο τομέα και τους εργαζομένους του να «βάλουν πλάτη» για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. «Επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν σήμερα υπό ιδιαίτερες συνθήκες πρέπει από τις 15 Μαρτίου και για όσο διαρκέσει η κρίση, να ελέγχονται αυστηρότερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όλες οι απουσίες, οι υπερωρίες και τα ειδικά επιδόματα, όπως και στη γενικότερη προσπάθεια να συμμετέχουν και όσοι κατέχουν κρατικές θέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Θεοδωρικάκος: Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κρίση

Την ίδια ώρα,  ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε άστοχη και άκαιρη χαρακτήρισε τη συζήτηση περί μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο υπουργός Εσωτερικών  ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους πρόθεση από την Κυβέρνηση και ανέφερε:

«Θεωρώ τη συζήτηση αυτή είναι πολύ άστοχη και άκαιρη. Θα σας πω αμέσως γιατί. Κανένας δεν υπάρχει στον κόσμο όχι στην Ελλάδα να γνωρίζει πότε θα λήξει αυτή η κρίση. Από τη στιγμή που δε γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση, δε γνωρίζουμε την έκταση και το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων πρώτον, γενικά στην ανθρωπότητα, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι θα είναι πολύ αρνητικές. Η κρίση τους επόμενους δύο μήνες δεν θα έχει τελειώσει. Και δεύτερον δε γνωρίζουμε τις ευρύτερες αποφάσεις και ποιο θα είναι το πλαίσιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επομένως η συζήτηση για τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων επαναλαμβάνω ότι είναι τελείως άκαιρη. Και προφανώς δεν υπάρχει τέτοιους είδους πρόθεση από την πλευρά της Κυβέρνησης».

Σταϊκούρας:  Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση μισθών από φθινόπωρο

Πάντως, χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων τόσο από τον υπουργό Εσωτερικών όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο έδωσε. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας, αφού επανέλαβε, όπως και ο Στ. Πέτσας ότι «με το βασικό σενάριο αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει», προσδιόρισε τον χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα: «Εάν μου κάνετε την ερώτηση αν η κρίση κρατήσει πέντε έξι μήνες τότε, τότε όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε. Kάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, εφόσον η κρίση, κρατήσει έως τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  δεν είχε αποκλείσει την μείωση των μισθών στο Δημόσιο αλλά μόνο στην περίπτωση που θα φύγουμε πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού».

Δείτε αναλυτικά την ερώτηση και την απάντηση:

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα υπάρξει μείωση μισθών στο Δημόσιο και σε τι ποσοστό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή από την Κυβέρνηση. Αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτή την στιγμή δεν εξετάζεται τίποτα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου  Στέλιου Πέτσα

στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» 

Για το δημόσιο τομέα

Αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα πλάνο ενισχύσεων, το οποίο εκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο και ενδεχομένως θα μπορεί να επεκταθεί και πέραν αυτού, τον Μάιο. Σε αυτόν τον σχεδιασμό δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση στις αποδοχές του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αν πάμε πέρα από αυτό το χρονοδιάγραμμα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Επομένως,  αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση. Στον σχεδιασμό μας, όμως, δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση μισθού στο προσωπικό του δημόσιου τομέα τουλάχιστον στον ορίζοντα που έχουμε σχεδιάσει.

Για τις ουρές στις τράπεζες

Δυστυχώς η κατάσταση που είδαμε χθες και ιδίως σήμερα στις τράπεζες δεν είναι αποδεκτή. Οι περισσότεροι από τους συνανθρώπους μας που συνωστίζονται στις τράπεζες, θα μπορούσαν να κάνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά από το σπίτι τους. Δεν ήταν απαραίτητο να πάνε στην ουρά.

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός δώσαμε δεκαήμερη παράταση  στην πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επομένως, δεν ήταν απαραίτητο να πάει κανείς σήμερα. Είναι πιο πολύ η συνήθεια και η διάθεση να πάει κανείς στην τράπεζα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε και με την καμπάνια ενημέρωσης την οποία συνεχίζουμε. Στο μεταξύ, η ΕΛΑΣ θα προσπαθήσει να βάλει μια τάξη, να τηρούνται οι αποστάσεις στις τράπεζες, για να μη βάζει κανείς σε κίνδυνο τον διπλανό του. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Αυστηρότερος έλεγχος στις μετακινήσεις

Όταν κάνουμε έκκληση και αυτή δεν τηρείται, αμέσως μετά πάμε σε μια σύσφιξη των περιοριστικών μέτρων. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ανταποκρίνεται με θρησκευτική ευλάβεια -θα έλεγε κανείς- στις συστάσεις, τηρεί αυτά τα οποία έχουμε υποδείξει, συμπληρώνει το έντυπο και πηγαίνει μια φορά την ημέρα, στο σουπερμάρκετ, στο φαρμακείο, εάν χρειάζεται, ή σε κάποια άλλη από τις έξι δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται στο έντυπο.

Εξετάζουμε χρονικούς περιορισμούς σε κάθε έξοδο. Ήδη υπάρχει χρονικό όριο στο έντυπο. Δεν υπήρχε στο 13033. Αλλά, για παράδειγμα, αν κάποιος  κάθε ώρα  διαλέγει μια από τις διαφορετικές επιλογές εξόδου από το σπίτι του, τότε θα βγει έξι φορές την ημέρα. Δεν πρέπει λοιπόν, να γίνεται κατάχρηση. Θα κοιτάξουμε ώστε να είναι εμφανής ο χρόνος και στο 13033 και θα δοθούν συστάσεις, ώστε κάποιος που θέλει να βγει από το σπίτι του, να βγει μια φορά την ημέρα.

Δεν θέλουμε τον κόσμο να είναι συνεχώς κλεισμένος μέσα. Δεν θέλουμε κατάχρηση, όμως και συνωστισμό. Ένα από τα ακραία φαινόμενα, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Αν υπάρξουν και άλλα θα αντιμετωπιστούν.

Για το Πάσχα

Φέτος το Πάσχα είναι αλλιώς. Δεν θα πάμε στο χωριό. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας και ιδίως απέναντι σε αυτούς που αγαπάμε. Έχουμε χρόνια μπροστά μας να γιορτάζουμε. Δεν θα είναι, όμως, κανένας χρόνος ο ίδιος, εάν λόγω της επιπολαιότητάς μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε. Επομένως, θα μείνουμε στο σπίτι και για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τον κλασικό τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε την πίστη μας, υπάρχουν χρόνια μπροστά μας.

Για το Σύστημα Υγείας

Στην πρώτη Π.Ν.Π. που εκδόθηκε και στο πρώτο μήνυμα του Πρωθυπουργού, ήταν ξεκάθαρο ότι και το ιδιωτικό σύστημα Υγείας εντάσσεται στο σχεδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτός ο σχεδιασμός φτάνει σε κάποια στιγμή -που ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ- ακόμη και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να συνδράμουν το Ε.Σ.Υ. Μέχρι τότε, έχουμε διάφορα στάδια. Ένα από τα στάδια της συνεργασίας ήταν  στην αρχή να δώσουν εθελοντικά κάποιες πρόσθετες ιδιωτικές κλίνες Μ.Ε.Θ. με το κατώτατο ποσό, το οποίο έχει εγκριθεί, με τα κλειστά ενοποιημένα  νοσήλια (ΚΕΝ), των 800 ευρώ. Προχωρώντας στο σχεδιασμό να έρθουν όλες αυτές οι κλινικές υπό τη σκέπη του Ε.Σ.Υ., φτάσαμε στο ποσό των 1.600 ευρώ ανά Μ.Ε.Θ. Γιατί; Γιατί συμπεριλαμβάνεται πλέον και η αποζημίωση του προσωπικού, που δεν προβλεπόταν στα 800 ευρώ, ήταν μόνο  για τον εξοπλισμό της Μ.Ε.Θ. Στα 1.600 ευρώ εντάσσεται και η αποζημίωση του προσωπικού που περιλαμβάνει έναν γιατρό και πέντε εξειδικευμένους νοσηλευτές. Θυμίζω ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, σε Ευρώπη και Ελλάδα, το πλήρες κόστος μιας Μ.Ε.Θ. είναι πάνω από 2.000 ευρώ. Άρα έχουμε φροντίσει να κρατήσουμε το κόστος κάτω από το εύρος αυτό. Και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσαμε τη νοσηλεία και στις Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να μην πληρώσει από την τσέπη του κανείς από τους ασφαλισμένους, εφόσον χρειαστεί. Θυμίζω, επίσης, ότι τα περιστατικά κορονοϊού, πηγαίνουν στοχευμένα σε συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς. Όσα άλλα περιστατικά χρειάζονται Μ.Ε.Θ. κατευθύνονται στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ώστε να μην υπάρχει μίξη αυτών των περιστατικών και διασπορά του ιού.

Για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού

Είναι μία συμβολική κίνηση του Πρωθυπουργού, που δείχνει ότι όλοι μαζί θα βάλουμε πλάτη για να ξεπεράσουμε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο ανταποκρινόμαστε όλοι σε εθελοντική βάση και δεν είναι ώρα πλειοδοσίας. Είναι ένα θέμα βαθιά ηθικό και συμβολικό.

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Για τα οικονομικά μέτρα υπάρχουν δύο επίπεδα. Το   κοινοτικό επίπεδο και το εθνικό.

Στο κοινοτικό επίπεδο έχουμε τρία πράγματα. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο συμμετέχει ισότιμα η Ελλάδα, την εξαίρεση των δαπανών υγείας, που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από όποιους δημοσιονομικούς στόχους και τη ρήτρα γενικής διαφυγής ώστε να μην υπάρχουν καθόλου δημοσιονομικοί στόχοι φέτος. Άρα δεν υπάρχει, για  το 2020, ο στόχος  για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π.

Σε εθνικό επίπεδο  ξεδιπλώσαμε μέτρα 6,8 δις ευρώ, 3,5% του Α.Ε.Π. Χθες εντάχθηκε παρά πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας στο πλαίσιο στήριξης. Περίπου οκτώ στους δέκα μισθωτούς, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις, τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ταμειακά και μέσω της ενίσχυσης που δίνεται για κεφάλαιο κίνησης στις τράπεζες και μέσω της αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και μέσω της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ για να στηρίξουμε όσους πλήττονται.

Για τους ανέργους

Έχουμε δύο φάσεις στο σχεδιασμό μας για τους ανέργους, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Βρούτσης. Σε πρώτη φάση ξεκινά άμεσα ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά  36.500 άτομα από 18-67 ετών. Ακολουθούν προγράμματα, τα οποία ξεκινούν στις επόμενες εβδομάδες για άλλους 100.000 ανέργους. Μέσα σε αυτά τα προγράμματα, στις 136.500 θέσεις, θα μπορέσουν να ενταχθούν και πολλοί μακροχρόνια άνεργοι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΑΙΟΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ, ΠΕΤΣΑΣ, PROTEINOMENA


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!