δημόσιο-παγώνει-το-μπόνους-λόγω-π-323469
ΔΗΜΟΣΙΟ | 25.02.2022 | 17:19

Δημόσιο: Παγώνει το «μπόνους» λόγω… Πούτιν

Δημόσιο: Στις ελληνικές καλένδες μοιάζει να παραπέμπεται το μπόνους παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι σχετικές ρυθμίσεις δεν συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο που ανάρτησε το υπουργείο Εσωτερικών στο opengov.gr και η εξήγηση που έδωσαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών στην aftodioikisi.gr είναι το σύστημα ανταμοιβής των αποδοτικών υπαλλήλων «παγώνει» λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ρυθμίσεις που έχει συντάξει το υπουργείο προβλέπουν μπόνους έως και 15% επί των μηνιαίων αποδοχών σε αποδοτικούς υπαλλήλους. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το νέο σύστημα επρόκειτο -σύμφωνα με τα προ ημερών δεδομένα- να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά, πιθανότατα εντός του 2022,  χορηγώντας μπόνους συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 25 εκατ. προέρχονται από κρατικούς πόρους και τα 10 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λόγω αυτού του δημοσιονομικού κόστους και με δεδομένες τις διεθνείς οικονομικές αναταράξεις που προκαλούν τα γεγονότα στην Ουκρανία, επελέγη το «πάγωμα» των ρυθμίσεων σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου. Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα επανέλθουν οι ρυθμίσεις. Πηγές του υπουργείου κάνουν λόγο για προσωρινό πάγωμα και αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για το μέλλον του «μπόνους» έχουν παραπεμφθεί σε υψηλότερο κυβερνητικό επίπεδο, έως και το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι το «μπόνους» διέρρευσε σε ΜΜΕ το απόγευμα της Τετάρτης, δηλαδή περίπου 12 ώρες πριν την ρωσική εισβολή. Αρχικά, πληροφορίες ήθελαν το «μπόνους» να προωθείται μέσω τροπολογίας, στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και πλέον… αγνοείται η τύχη του.