δημόσιο-με-15-722-θέσεις-ο-νέος-κύκλος-κινητ-640812
ΔΗΜΟΣΙΟ | 07.04.2022 | 17:00

Δημόσιο: Με 15.722 θέσεις ο νέος κύκλος Κινητικότητας -Πότε «κλείνουν» οι αιτήσεις

Δημόσιο: Τον μεγαλύτερο αριθμό προς κάλυψη θέσεων, συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους κύκλους, έρχεται να προσφέρει ο πρώτος κύκλος κινητικότητας του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων ανέρχεται σε 15.722, εκ των οποίων 14.577 θα καλυφθούν μέσω μετατάξεων και 1.145 μέσω αποσπάσεων. Οι θέσεις αναρτήθηκαν σήμερα (7 Απριλίου) στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχετε ενημερωθεί από την ιστοσελίδα μας, οι φορείς ζήτησαν να καλύψουν μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας περίπου 19.000 θέσεις – εκ των οποίων, εντέλει, εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή οι 15.722.

Σχετική εγκύκλιο έχει εκδώσει ήδη το υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 17 Απριλίου 2022.

Όπως έχει ενημερώσει εγκαίρως τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους η ιστοσελίδα μας, κάθε υποψήφιος για μετακίνηση, συμμετέχοντας στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, μπορεί να διεκδικήσει έως:

• συνολικά 10 θέσεις που προσφέρονται προς κάλυψη και κατανέμονται

• σε 3 φορείς κατά ανώτατο όριο.

Δηλαδή, για παράδειγμα, ένας υπάλληλος μπορεί να δηλώσει στην αίτησή του ότι επιθυμεί να διεκδικήσει τρεις θέσεις που προσφέρει ένα υπουργείο, άλλες τρεις που προσφέρει άλλο υπουργείο και τέσσερις που προσφέρει ένας άλλος φορέας όπως ένας ΟΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο σύστημα κινητικότητας, μπορούν να διεκδικήσουν να στελεχώσουν θέσεις ίδιου κλάδου ή ειδικότητας, ίδιας ή ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης.

Ως προς την αξιολόγηση των αιτημάτων των υπαλλήλων, ο νόμος προβλέπει έως 15 Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κρίσεις και οι σχετικές πράξεις μετατάξεων ή αποσπάσεων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο νόμος για την κινητικότητα αναφέρει κατηγορηματικά ότι σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας.

«Σε κάθε περίπτωση η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας. Οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 2, παράγραφος 5, του νόμου 4440/2016 («Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του N. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις»), άρθρο που παραμένει σε ισχύ.

Σχετικά με τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη του υπαλλήλου μετά από μετάταξη υπενθυμίζονται οι διατάξεις της παρ. 2 του αρ. 71 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) σύμφωνα με τις οποίες «2. Ο υπάλληλος μετατάσσεται με τον βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει, εφόσον στην υπηρεσία υποδοχής εφαρμόζεται το ίδιο βαθμολογικό και μισθολογικό καθεστώς με την υπηρεσία προέλευσης, άλλως κατατάσσεται βάσει των διατάξεων που διέπουν τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των υπαλλήλων του φορέα υποδοχής. Σε ό,τι αφορά στην μισθολογική προώθηση του υπαλλήλου λόγω κτήσης μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, αυτοί λαμβάνονται υπόψη για τη μισθολογική κατάταξη του υπαλλήλου, κατόπιν αναγνώρισης της συνάφειας αυτών βάσει των ισχυουσών μισθολογικών διατάξεων. Σε περίπτωση μετάταξης σε κλάδο ανώτερης κατηγορίας, ο χρόνος υπηρεσίας που έχει διανυθεί στον βαθμό με τον οποίο μετατάσσεται ο υπάλληλος, θεωρείται ότι έχει διανυθεί στον βαθμό της θέσης, στην οποία μετατάσσεται, εφόσον έχει διανυθεί με τον τίτλο σπουδών που απαιτείται για τον κλάδο αυτόν.

Προϋποθέσεις:

Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζει ότι το πεδίο εφαρμογής και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο ΕΣΚ ορίζονται στις διατάξεις των αρ. 3 και 4 του ν. 4440/2016. Ειδικά, οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή υπαλλήλων στο ΕΣΚ, όπως ορίζονται στις διατάξεις του αρ. 4 του ν. 4440/2016, όπως ισχύει, είναι οι εξής:

«1. ( …)

2. Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των υπαλλήλων στο ΕΣΚ είναι: «α) Η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό ή, εφόσον ο διορισμός έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής. Αν η υποχρέωση παραμονής αφορά νομό, νησί ή παραμεθόριο περιοχή (άρθρο 17 παράγραφος 8 περίπτωση ιδ) του ν. 2190/1994) είναι δυνατή η συμμετοχή του υπαλλήλου σε διαδικασίες επιλογής για μετάταξη ή απόσπαση σε υπηρεσίες εντός των ορίων της περιοχής, όπου υφίσταται η δέσμευση, εφόσον ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το ήμισυ του υποχρεωτικού χρόνου παραμονής. (…) β) Η συμπλήρωση διετίας: αα) από προηγούμενη μετάταξη για τη διενέργεια νέας μετάταξης ή απόσπασης και ββ) από προηγούμενη απόσπαση για τη διενέργεια νέας απόσπασης. Από την υποχρέωση συμπλήρωσης διετίας από προηγούμενη μετάταξη ή απόσπαση εξαιρούνται όσοι αποσπώνται ή μετατάσσονται σε υπηρεσία απομακρυσμένης – παραμεθόριας περιοχής και ορεινού – νησιωτικού Ο.Τ.Α. α` βαθμού, σύμφωνα με το άρθρο 8, καθώς και όσοι μετατάσσονται αμοιβαία και όσοι αποσπώνται για συνυπηρέτηση ή αποσπώνται για λόγους υγείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του παρόντος.

3. Δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής για προκηρυσσόμενες θέσεις μέσω του ΕΣΚ έχουν επίσης: α) οι υπάλληλοι του οικείου φορέα, αποκλειστικά για μετάταξη σε ανώτερη κατηγορία εφόσον έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και δεν τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις περί μετάταξης σε ανώτερη κατηγορία, β) οι υπάλληλοι που έχουν διοριστεί ή μεταταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος σε υπηρεσίες απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών με δέσμευση δεκαετούς παραμονής και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον επτά (7) έτη υποχρεωτικής παραμονής. Ειδικά οι υπάλληλοι της περίπτωσης β` που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη υποχρεωτικής παραμονής έχουν δικαίωμα συμμετοχής για τις διαδικασίες επιλογής σε θέσεις εντός της απομακρυσμένης – παραμεθορίου περιοχής».

Δείτε αναλυτικότερα ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών:

Stoixeia_Theseon_2022A