δημόσιο-επιλογή-manager-οι-αριθμοί-επί-συρι-393348
ΔΗΜΟΣΙΟ | 04.04.2022 | 07:13

Δημόσιο -επιλογή manager: Οι αριθμοί επί ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ & ο ρόλος του ΑΣΕΠ

Αποκαλυπτική ήταν η συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την επιλογή manager στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι από τις 112 κενωθείσες θέσεις γενικών διευθυντών, που έπρεπε να έχει προκηρύξει, έχει ήδη τοποθετήσει 19, ενώ το ΑΣΕΠ αναμένεται να ολοκληρώσει άλλες 46.

Ανέφερε ότι το ΑΣΕΠ επιλαμβάνεται αμέσως μετά την κένωση της θέσης και κινεί τη διαδικασία επιλογής (γεγονός ανακριβές, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, που τόνισε ότι όλα προγραμματίζονται κατά το δοκούν από τα υπουργεία). Ο κ. Βορίδης παραδέχθηκε ότι οι επιλογές παίρνουν χρόνο, χρεώνοντας όμως τις καθυστερήσεις στο ΑΣΕΠ. Τόνισε μάλιστα ότι ο υπουργός δεν μπορεί να εξαναγκάσει το ΑΣΕΠ να κάνει πιο γρήγορα, γιατί δεν ανήκει στο δικό του διοικητικό έλεγχο. «Μην με κατηγορείτε εμένα για τις καθυστερήσεις του ΑΣΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελο Τόλκα γιατί δεν υιοθετεί την Έκθεση της «Επιτροπής Παπατόλια»  από στελέχη του ΑΣΕΠ, η οποία προτείνει συγκεκριμένους τρόπους να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μεταφερθεί όλη η ευθύνη επιλογής στην Αρχή, ο Βορίδης φάνηκε επιφυλακτικός. Ανέφερε ότι με την Έκθεση αυτή,  το «σκληρό ΑΣΕΠ» περιορίζεται στην επιλογή των Τμηματαρχών σε έλεγχο νομιμότητας, για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Παύλου Πολάκη, που θύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει τοποθετήσεις και διορισμούς «χωρίς καμία διαδικασία ΑΣΕΠ» (από 18.45 και μετά στο βίντεο που ακολουθεί). Τότε ο Βορίδης παρέπεμψε σε παλαιότερη τοποθέτηση Πολάκη ότι «έπρεπε να τοποθετηθεί Επίτροπος του ΑΣΕΠ σε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου» για να παρακολουθεί τη στελέχωση των υπηρεσιών υπό τις κατευθύνσεις του ΑΣΕΠ και ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην τον κατηγορήσει για κομματισμό εάν τυχόν αλλάξει το σημερινό σύστημα επιλογής.

Αφού εξαπέλυσε μύδρους σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτυχημένο σύστημα του Μητρώου των Επιτελικών Στελεχών και τα φωτογραφικά κριτήρια για την επιλογή των Διοικητικών Γραμματέων, που εξέθεσαν τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αναγνώρισε ότι υπάρχει φόρτος εργασίας στο ΑΣΕΠ, που δεν μπορεί σήμερα να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες επιλογής και στελέχωσης στα ανώτερα κρατικά κλιμάκια. Ανέφερε δε (35.59 στο βίντεο) ότι σύμφωνα με την «Έκθεση Παπατόλια», το ΑΣΕΠ, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις επιλογές προϊσταμένων προτού περάσουν 7 χρόνια από την προκήρυξη των θέσεων!

Η αλήθεια για τις τοποθετήσεις σε αριθμούς

Από τις 295 θέσεις Γενικών Διευθυντών, από τον Ιούλιο του 2019, έως σήμερα, έχουν προκηρυχθεί οι 126. Και για τις προκηρύξεις αυτές έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα η επιλογή 27 Γενικών Διευθυντών. Μεγάλα Υπουργεία – με χαρακτηριστικότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού- προβαίνουν στην αλλαγή των Οργανισμών τους και στη συνέχεια δικαιολογούνται ότι αδυνατούν να στηριχθούν στις προκηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης για να καλύψουν τις θέσεις που κενώνονται ή λήγουν οι θητείες. Στο υπουργείο του κ. Βορίδη που έχει και τη γενική ευθύνη προκήρυξης των θέσεων Γενικών Διευθυντών και στα υπόλοιπα Υπουργεία, μέχρι σήμερα, έχουν προκηρυχθεί μόλις 2 θέσεις Γενικών Διευθυντών από τις 7 Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου, ενώ η επιλογή για δύο θέσεις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (από τη σελίδα του Α.Σ.Ε.Π.)
Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ

(από 24/4/2017 έως 31/5/2019, διάστημα 25 μηνών)

ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΕΝ.ΔΝΤΩΝ ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΕΣ
2017 (από 24/4/2017) 37
2018 69 78
2019 (έως 31/5/2019) 18 7
ΣΥΝΟΛΟ 124 85

Ποσοστό κάλυψης θέσεων: 68,5 %

Β. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΠΙ ΝΔ

(7/2019 έως 3/2022, διάστημα 32 μηνών)

ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΕΝ.ΔΝΤΩΝ ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΕΣ
7/2019 2 0
2020 18 1
2021 97 22
2022 15 4
ΣΥΝΟΛΟ 132 27

(εκ των οποίων οι 6 επιλεγέντες αφορούσαν θέσεις είχαν προκηρυχθεί πριν τον 7ο του 2019

Ποσοστό κάλυψης θέσεων: 20,45 %

Καμία πρωτοβουλία ΥΠΕΣ μετά την “Έκθεση Παπατόλια”

Να σημειωθεί ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε το Α.Σ.Ε.Π. και του δόθηκε το λεγόμενο πόρισμα της «Επιτροπής Παπατόλια» για την επίσπευση των διαδικασιών και τη μεταφορά της ευθύνης της επιλογής στα όργανα του ΑΣΕΠ. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την αλλαγή της διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι η «Επιτροπή Παπατόλια» διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις σε τρεις (3) διαφορετικούς άξονες:

  • Οργανωτικές, για την απλούστευση και τον εξορθολογισμό των επιλογών.
  • Θεσμικές, για τη διασφάλιση του «τελευταίου λόγου» του ΑΣΕΠ στις κρίσεις έναντι της πολιτικής ηγεσίας. Στο ΑΣΕΠ μεταφέρεται η τελική ευθύνη για την εκκίνηση της διαδικασίας και την έκδοση της προκήρυξης, ενώ καταργείται η διακριτική ευχέρεια του Υπουργού να επιλέγει στελέχη από κατάλογο που υποβάλλει το Α.Σ.Ε.Π.
  • Επιχειρησιακές, με δράσεις εσωτερικής ιεράρχησης και προτεραιοποίησης των επιλογών.

Στόχος όλων των παραπάνω να ολοκληρώνονται εντός δύο ετών οι διαδικασίες επιλογής των συνολικά 3496 θέσεων στην κάλυψη των οποίων εμπλέκεται το Α.Σ.Ε.Π βάσει του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου. [1300 περίπου θέσεις Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου (Διοικητές και Υποδιοικητές Νομικών Προσώπων), τις 56 υπόλοιπες θέσεις Υπηρεσιακών Γραμματέων και λοιπών Επιτελικών Στελεχών, τις 295 θέσεις Γενικών Διευθυντών και τις 1845 θέσεις Διευθυντών των Υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΥΠΕ, Ανεξαρτήτων Αρχών, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ΝΣΚ, Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης).