Δημόσιο: 1.981 φορείς δεν όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο -Στην κορυφή Βουλή, Προεδρία της Κυβέρνησης (λίστα) - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
23
Νοέμβριος
Back

Δημόσιο: 1.981 φορείς δεν όρισαν ενεργειακό υπεύθυνο -Στην κορυφή Βουλή, Προεδρία της Κυβέρνησης (λίστα)

Σχεδόν 3 στους 4  (ποσοστό 71,,2%) φορείς του Δημοσίου δεν έχουν ορίσει ακόμα ενεργειακό υπεύθυνο, τέσσερις μήνες μετά την  υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, με την οποία προβλέπεται τοποθέτηση αρμόδιου που θα ελέγχει το στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 10% από όλον τον δημόσιο τομέα.
Ειδικότερα σύμφωνα με το επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr,  1.981 φορείς δεν έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο σε σύνολο 2779. Στον αντίποδα μόλις 798 δημόσιοι φορείς που έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση τους όπως όφειλαν.
Ο καθορισμός ενεργειακού αλλά και διοικητικού υπευθύνου σε κάθε φορέα του Δημοσίου είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, εφόσον οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα είναι υπεύθυνοι για σειρά πράξεων που έχουν στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο.

Βουλή, Προεδρία Κυβέρνησης

To εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο είναι η πρώτη και καλύτερη η Βουλή των Ελλήνων! Δηλαδή το κτίριο που στεγάζει τους νομοθέτες του έθνους έχει φροντίσει να μην εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις του απέναντι στο νόμο!  Επίσης χωρίς ενεργειακό υπεύθυνο παραμένει και η Προεδρία της Κυβέρνησης – Γενική Γραμματεία Συντονισμού (!).
Άλλοι φορείς οι οποίοι δεν έχουν ορίσει ακόμη ενεργειακό υπεύθυνο είναι οι ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), το Εθνικό Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Ιδρυμα Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ο ΟΑΕΔ. Πλήθος Επιμελητηρίων της χώρας και πολλές άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Και το 38% των δήμων

Επίσης όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr με σχετικό δημοσίευμα της το 38% των δήμων της χώρας, δηλαδή 126 σε σύνολο 325 δήμων δεν έχουν δηλώσει κάποιον υπάλληλο ως ενεργειακό υπεύθυνο!

Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς του δημοσίου έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο και ποιοι όχι στον πίνακα που ακολουθεί:

Υπενθυμίζουμε ότι για τη δήλωση τόσο του ενεργειακού υπευθύνου όσο και του διοικητικού υπευθύνου (αφορά των ενεργειακό υπεύθυνο  των κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες διαφορετικών φορέων του δημοσίου) έχει δημιουργηθεί σχετική πλατφόρμα (https://publicenergysavings.gov.gr/.)

Τέλος να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες που θα επιτύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% υπεράνω του στόχου που έχει τεθεί, θα λάβουν τα ανάλογα χρήματα στον προϋπολογισμό τους του επόμενου έτους, ενώ η επίτευξη του στόχου μείωσης 10% είναι προαπαιτούμενο ειδικά για τις υπηρεσίες που έχει προβλεφθεί μπόνους.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!