δημόσιο-αξιολόγηση-ρύθμιση-στη-βουλή-14294
ΔΗΜΟΣΙΟ | 01.09.2017 | 20:05

Δημόσιο-αξιολόγηση: Ρύθμιση στη Βουλή την επόμενη βδομάδα -Τι θα περιλαμβάνει

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του με τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την αξιολόγηση. Το γεγονός επιβεβαιώσε μιλώντας στο Real fm και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας ότι “η τελική ρύθμιση την οποία επεξεργαζόμαστε θα εμφανιστεί και σε 1-2 ημέρες”. Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η ρύθμιση θα υπενθυμίζει με πιο δυναμικό τρόπο σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης ότι δεν μπορούν να αρνούνται να αξιολογούν το προσωπικό τους και έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Σεπτέμβριο. «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης ή να θέλεις να ξαναδιεκδικήσεις μία θέση ευθύνης και να έχεις αρνηθεί να αξιολογήσεις το προσωπικό σου», είπε χαρακηριστικά. 

Όσον αφορά του πότε το υπουργείο θέλει να τελειώσει η διαδικασία της αξιολόγησης η κ. Γεροβασίλη τόνισε: “Το όριο θα είναι εντός του Σεπτεμβρίου. Σας είπα ότι μιλάμε για την αξιολόγηση του 2016, αντιλαμβάνεστε ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι λογικό και μάλιστα είναι και κομμάτι μίας ολόκληρης μεταρρύθμισης η οποία έχει χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχει κανείς υπάλληλος να φοβηθεί κάτι”.

Σύμφωνα με την υπουργό “ο μέσος υπάλληλος σήμερα φοβάται ότι η αξιολόγηση είναι κάτι που θα του βγει σε κακό, παρόλο που οι αξιολογήσεις, από το 2010 μέχρι και το προηγούμενο διάστημα και για 7 χρόνια δεν είχαν γίνει ούτε αξιολογήσεις, ούτε κρίσεις προϊσταμένων, παρά κομματικές τοποθετήσεις… Αφού έχουμε προχωρήσει σε έναν βαθμό αξιολόγησης ο οποίος δεν είναι ικανοποιητικός αυτή τη στιγμή εξετάζεται μία νομοθετική, ενδεχομένως, ρύθμιση η οποία θα δώσει ένα έναυσμα στο να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα ποια η αξιολόγηση”.

Ακούστε το ηχητικό από τη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη (για την αξιολόγηση από το 4′)

Γιατί καθυστερεί

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του  υπουργείου, αρχικά η ρύθμιση ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ωστόσο όπως σημειώνουν πηγές του ΥΠΔΑ, το «βεβαρημένο» πρόγραμμα των τελευταίων ημερών, αλλά και η εκδήλωση για την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο μουσείο Μπενάκη, μετέθεσαν την κατάθεση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα κατατεθεί, με τη μορφή τροπολογίας, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του ΥΠΔΑ, θέλει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, πριν την άνοδο του Τσίπρα, το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Το κείμενο της ρύθμισης ήδη ετοιμάζεται από τα στελέχη και τους νομικούς του ΥΠΔΑ, με εντατικούς ρυθμούς και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, στην συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού όπως έχει γράψει από τις 8 Αυγούστου η aftodioikisi.gr, στόχος της είναι να “σπάσει” το 80% της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου, είναι μέσω της νέας διάταξης, να συνδεθούν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων με τις προαγωγές που υπόσχονται αυξήσεις στους μισθούς τους, από το 2018.

Τι θα περιλαμβάνει

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου:

-Θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετεχουν στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και βαθμολογικής εξέλιξης μόνο σε όσους δημόσιους υπαλλήλους συμπληρωσουν τα φύλλα αξιολογησης

-Θα ορίζεται ρητά ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο. Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται αυτόματα και από τη διαδικασία της κινητικότητας χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Αυτό πρακτικά μπορεί να έχει και συνέπειες στους μισθούς τους.

Η ηγεσία του ΥΠΔΑ θεωρεί ότι με τα κίνητρα και αντικίνητρα που θα φέρει η ρύθμιση, θα αλλάξουν στάση και οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, αφού θα έχουν «απτά αποτελέσματα», ενώ αν γυρίσουν την πλάτη σε αυτή, ναι μεν δεν θα τους επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα όπως έχει διαβεβαίωσει η κ. υπουργός Ο. Γεροβασίλη, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μόνο να χάσουν.

Οι δύο λόγοι της βιασύνης

Στο ΥΠΔΑ βιάζονται να τελειώσει η υπόθεση της αξιολόγησης όχι μόνο γιατί, όπως τονίζουν “αποτελεί τη βάση για τις αλλαγές στο Δημόσιο”, αλλά και για δύο ακόμη λόγους:

-Ο πρώτος αφορά τις πολιτικές διαστάσεις υψηλού επιπέδου που έχει πάρει το ζήτημα, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιτίθεται στην κυβέρνηση και να τις καταλογίζει ευθύνες λέγοντας ότι «η σημερινή μαζική άρνηση εφαρμογής της αξιολόγησης είναι προϊόν του απόλυτου λαϊκισμού με τον οποίο πολιτεύθηκε, χωρίς ευθύνη και χωρίς ντροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014», αλλά να δέχεται κατηγορίες από το υπουργείο για «σιωπηρή υποκίνηση της αποχής από τη διαδικασία της αξιολόγησης».

-Γιατί, εφόσον δεν προχωρήσει, θα αποτελέσει ένα από τα «αγκάθια» της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης με τους δανειστές.