Δημόσιο-Αξιολόγηση: Κατατίθεται η τροπολογία -Το «μπαλάκι» στους προϊσταμένους

Σήμερα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να κατατεθεί στη Βουλή, η τροπολογία με τα κίνητρα και τα αντικίνητρα για την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και βαθμολογικής εξέλιξης μόνο όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η ρύθμιση θα θεσπίσει αντικίνητρα που θα αφορούν αποκλειστικά τους προϊσταμένους των υπηρεσιών του δημοσίου.

Ουσιαστικά η ηγεσία του υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της τροπολογίας, πετά το «μπαλάκι» στους προϊσταμένους. Οι προϊστάμενοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση στις υπηρεσίες που εποπτεύουν, μαζεύοντας τα σχετικά έγγραφα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι ίδιοι από τους υφισταμένους τους, στο πλαίσιο της ειδικής αμφίδρομης σχέσης, που προβλέπεται από τη διαδικασία.

Αν δεν ακολουθήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις νέες κρίσεις.

Στη βάσει των παραπάνω, ο προϊστάμενος, καθίσταται ο αποκλειστικά υπεύθυνος προκειμένου να αξιολογηθεί η υπηρεσία του, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθεί ο ίδιος με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Η σύνδεση της αξιολόγησης με την επιλογή προϊσταμένων, χωρίς ωστόσο να επισύρει ποινές, επιλέχθηκε ως «τελική λύση» από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  Το είχε ουσιαστικά προαναγγείλει και η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, σε  πρόσφατη συνέντευξη της, η οποία θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Σεπτέμβριο, σημείωσε: «Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης ή να θέλεις να ξαναδιεκδικήσεις μία θέση ευθύνης και να έχεις αρνηθεί να αξιολογήσεις το προσωπικό σου», είπε χαρακηριστικά. 

Δεν θα συνδεθεί αξιολόγηση με κινητικότητα 

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αν και αρχικά υπήρξε στους σχεδιασμούς του, απέφυγε να συνδέσει την αξιολόγηση με την κινητικότητα.
Παρότι στις προθέσεις του ήταν να ορίσει ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο, τελικά δεν το συμπεριέλαβε στην τροπολογία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Όπως σημείωναν έγκυρες πηγές, αιτία της αλλαγής τακτικής, αποτέλεσε το γεγονός ότι και σύνδεση τους, μπορεί να δημιουργούσε νέα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η κινητικότητα, αποτελεί προαπαιτούμενο και στην περίπτωση που «πάγωνε» μαζί με την αξιολόγηση, θα υπήρχε διπλό πρόβλημα για την ηγεσία του υπουργείου και συνολικά την κυβέρνηση κατά την διαπραγμάτευση.

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ, ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!