Διευθυντές μέσω κρίσεων στο Δημόσιο -Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν σήμερα

Τη «Νέα σελίδα» στον Δημόσιο Τομέα που θα φέρει ανακατατάξεις αρχικά στη στελέχωση των «επιτελικών θέσεων» των υπουργείων και θα προκαλέσει εν συνεχεία ευρύτερες αλλαγές στη δομή και την ανθρωπογεωγραφία, παρουσιάζει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ΈΘΝΟΣ. Ξεκινά μάλιστα σήμερα με την προκήρυξη για την πλήρωση των 20 οριζόντιων θέσεων γενικών διευθυντών σε όλα τα υπουργεία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, μετά από εντατική και «αθόρυβη» προετοιμασία αποφάσισε να ανάψει σήμερα το πράσινο φως για την επαναφορά των κρίσεων με την προκήρυξη θέσεων ευθύνης σε κάθε υπουργείο.

Η ηγεσία του υπουργείου και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, Γρηγόρης Θεοδωράκης, έχει -λένε οι ίδιες πληροφορίες- ολοκληρώσει το πλαίσιο της εφαρμογής των αδιάβλητων διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος 4369/16 και εγγυάται τη μοριοδότηση των υποψηφίων με τη σφραγίδα του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων.

Με τη σημερινή κίνηση που παραπέμπει στην πλήρωση των πρώτων 20 θέσεων στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών μέσα στον Μάιο φαίνεται ότι δρομολογείται καταιγίδα αλλαγών ανά υπουργείο, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους να διεκδικήσουν με αντικειμενικά κριτήρια και μέσω συνέντευξης την αξιοποίησή τους σε κρίσιμα πόστα του Δημοσίου.

Στόχοι

Με βάση τον σχεδιασμό, από την ημέρα εκκίνησης της υποβολής των αιτήσεων (μάλλον από τη Δευτέρα 24 Απρίλη) μέχρι το πέρας της διαδικασίας προκηρύσσονται σχεδόν όλες οι οριζόντιες θέσεις (Διοικητικού – Οικονομικού και κάποιες με αρμοδιότητα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) των υπουργείων, ακολουθώντας την εξής «διαδρομή» και με τους παρακάτω στόχους:

PINAKAS

Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι με την επαναφορά των κρίσεων στο Δημόσιο «μπαίνει τέλος στη λογική των απευθείας αναθέσεων που επικρατεί επί σειρά ετών στο Δημόσιο». Επισημαίνει δε ότι η τελευταία φορά που έγιναν κρίσεις σε κάποιους φορείς του Δημοσίου ήταν το 2010 (επί Γιάννη Ραγκούση) με τις μεταβατικές διατάξεις του Ν. 3839/10 – ωστόσο υπάρχουν φορείς που έχουν να διενεργήσουν κρίσεις πάνω από 10 χρόνια!

Οι κρίσεις θα διενεργηθούν με τις απολύτως αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες του Ν. 4369/16 και η μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων θα γίνει από το ΕΙΣΕΠ (Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων) που απαρτίζεται από 2 μέλη του ΑΣΕΠ, 1 μέλος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, 1 μέλος από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και τον Γενικό Γραμματέα του οικείου υπουργείου. Πρόκειται για ένα όργανο με υψηλότατη θεσμική θωράκιση που διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας – αυτό άλλωστε ήταν το βασικό κριτήριο, όπως τονίζουν στο αρμόδιο υπουργείο, για τη συγκρότηση του πενταμελούς Συμβουλίου.

Με βάση την προκήρυξη, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όχι μόνο υπάλληλοι του οικείου (του κάθε) υπουργείου, αλλά και υπάλληλοι από άλλα υπουργεία και σε κάποιες περιπτώσεις και από άλλους φορείς του Δημοσίου.

Γι’ αυτό αναμένεται πληθώρα υποψηφιοτήτων σε μια ανοιχτή διαδικασία, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα και θα δοθεί περιθώριο ενός 20ημέρου για την υποβολή των αιτήσεων. Ποια θα είναι η διαδικασία; Μετά την υποβολή των αιτήσεων με όλα τα στοιχεία των ενδιαφερομένων, ξεκινά η πρώτη φάση της μοριοδότησης (π.χ. καταγράφονται τα στοιχεία που δίνουν μόρια, όπως μεταπτυχιακά, χρόνια υπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση κ.ά.). Οι πέντε πρώτοι (για κάθε θέση) από την κρίση της τυπικής μοριοδότησης καλούνται να προσέλθουν για την προσωπική συνέντευξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η συνέντευξη θα γίνεται με βάση ένα ειδικό εγχειρίδιο με συγκεκριμένα ερωτήματα, που είναι προϊόν των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και των ειδικών Γάλλων επιστημόνων που προσφέρουν τεχνική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Δημοσίου.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (ίσως προς το τέλος Μαΐου) και με την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών, θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες θέσεις των Γενικών Διευθυντών και εν συνεχεία των Διευθυντών και των Τμηματαρχών.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η αντιμετώπιση των παθογενειών που ταλανίζουν τη Δημόσια Διοίκηση επί χρόνια – μάλιστα οι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι επί υπουργείας του Κυρ. Μητσοτάκη έγιναν με «αυθαίρετο» τρόπο καθαιρέσεις διευθυντών και υπενθυμίζουν ότι η βασικότερη κριτική που ασκείται από την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην κυβέρνηση είναι ότι κατέχουν θέσεις προϊσταμένων άνθρωποι που δεν έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ, ΚΡΙΣΕΙΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, ΕΘΝΟΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΟΣΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!