να-αναλάβουν-όλοι-οι-δήμοι-βάρη-για-το-π-118852
ΔΗΜΟΙ | 29.03.2016 | 17:58

Να αναλάβουν όλοι οι δήμοι βάρη για το Προσφυγικό θα ζητήσει από την ΚΕΔΕ ο Π. Κουρουμπλής

Να αναλάβουν όλοι οι δήμαρχοι βάρη για το προσφυγικό θα ζητήσει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουπλής κατά τη διάρκεια της αυριανής του συνάντησης με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Λεπτομέρειες για τις προθέσεις του έδωσε ο υπουργός σήμερα σε συνέντευξη του στο Α’ πρόγραμμα του ραδιοφώνου της ΕΡΑ επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Η Μακεδονία σηκώνει όλο αυτό το βάρος. Και δεν είναι δίκαιο. Κάλεσα τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και αύριο στις 15:30 θα επισκεφθώ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και θα τους πω ότι το ζήτημα αυτό αποκτά διαστάσεις εθνικές. Με βάση αυτό, θα πρέπει η κατανομή του βάρους να απλωθεί σε όλους. Όταν η κατανομή αυτού του βάρους απλωθεί σε όλους, αναλόγως με την δυνατότητα που έχει ο καθένας, δεν θα γίνουν μεγάλα κέντρα με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, που να είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Φανταστείτε σε ένα δήμο να έχει 100, 150, 200 ανθρώπους, για τέτοια νούμερα μιλάμε. Εμείς ζητάμε από όλους να δείξουν διάθεση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Στην Κρήτη που πήγα και μίλησα στην ΠΕΔ, πρέπει να σας πω ότι έδειξαν μεγάλη κατανόηση και η Περιφέρεια και όλοι. Μου είπαν ότι, εφόσον θα γίνει, εμάς μας ενδιαφέρει να μην αιφνιδιαστούμε να υπάρξει μια συνεννόηση και να δούμε πώς θα το διευθετήσουμε το θέμα για να μην έχει επίπτωση στον τουρισμό. Και έτσι πρέπει να γίνει».

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του:

Για την καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τους πρόσφυγες

Είναι ένα ζήτημα που είχε τεθεί εδώ και καιρό και πλέον είμαστε κοντά στην πραγματοποίησή του. Στην Ειδομένη, για παράδειγμα, όπου υπήρχε μια κατάσταση κάπως συγκεχυμένη, έχουν καταγραφεί, έχουν υποχρεωθεί να έχουν καρτελάκια όσοι εκπροσωπούν αυτές τις οργανώσεις. Ταξινομείται η όλη διαδικασία για να έχουμε μια ακριβή εικόνα του ρόλου και του τρόπου με τον οποίο παρεμβαίνουν όλες αυτές οι οργανώσεις. Νομίζω ότι μέρα με τη μέρα αποκαθίστανται τα πράγματα. Σιγά-σιγά επιχειρούμε να διευθετήσουμε ζητήματα, όπως είναι η κατάσταση των ανθρώπων στην Ειδομένη και στο λιμάνι. Αυτά τα δύο ζητήματα πρέπει να εκτονωθούν με κάποιο τρόπο, χωρίς άλλου είδους παρέμβαση. Πρέπει να πεισθούν αυτοί οι άνθρωποι να αποχωρήσουν. Είναι άλλο πράγμα η κανονιστική λογική, εκ μέρους του κράτους που σχεδιάζει και άλλο πράγμα η ελπίδα που αποτελεί ελκτική δύναμη και οι άνθρωποι αυτοί να νομίζουν κάθε στιγμή ότι θα ανοίξει ο φράχτης και θα μπορέσουν να περάσουν.

Για την Ειδομένη

Η κατάσταση στην Ειδομένη, είναι πολυσύνθετη. Υπάρχουν διαφορετικές εθνότητες με διαφορετικές νοοτροπίες. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζήσει μια Οδύσσεια κάτω από τις γνωστές συνθήκες για να βρεθούν απέναντι από ένα φράχτη που τους κλείνει το δρόμο και τους σκοτώνει την προσδοκία. Πρέπει να δούμε την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες. Γιατί ακούω ορισμένες φορές ανέξοδη κριτική. Τι μας προτείνουν; Να το κάνουμε Καλαί; Να τους πάρουμε με τη βία; Είναι ορθόδοξο; Είναι επιθυμητό; Είναι ωραίο; Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι ο σύννομος δρόμος είναι ο πιο σύντομος δρόμος.

Για τα κυκλώματα που εξαπατούν τους πρόσφυγες

Σε όλη αυτή την κατάσταση όχι τώρα, πάντοτε, δυστυχώς, παράλληλα με την φροντίδα, την αλληλεγγύη και την αγάπη, υπήρχαν και τα κυκλώματα. Τώρα προσπαθούν να τους πείσουν ότι θα τους βρουν άλλους δρόμους. Αυτό υπάρχει κι εμείς είμαστε σε πόλεμο και μ’ αυτά τα κυκλώματα.

Για την στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου

Προσπαθούμε να υπάρξει μια όσο το δυνατόν καλύτερη διοικητική οργάνωση αυτού του χώρου για να μην δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους καλοθελητές εκτός χώρας να λένε διάφορα πράγματα. Γίνεται μια εργώδης προσπάθεια και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που ορίζει η συμφωνία και σ’ αυτό τον τομέα.

Για την Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Πρέπει η Ευρώπη να μην μπει μόνο στη λογική της καταστολής, η οποία θα επιστρατεύσει τεράστιες δυνάμεις αλλά να ψάξει, να ψηλαφίσει, να αποφλοιώσει τον πυρήνα όλου αυτού του ζητήματος που γεννά αυτές της καταστάσεις. Να βρει τι οδηγεί ανθρώπους νέους, μορφωμένους, 2ης και 3ης γενιάς που μεγάλωσαν στην Ευρώπη, να επιλέγουν την λατρεία του θανάτου και δεν αναζητούν την διεκδίκηση της ζωής. Είναι ένα μεγάλο κοινωνιολογικό θέμα.

Για την αποψινή συζήτηση στη Βουλή για θέματα Διαφάνειας και Δικαιοσύνης

Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να συζητηθεί με ηρεμία. Να γίνει μια συζήτηση από την οποία να κερδίσει η χώρα. Το να αρχίσει μια προσωπική αντιπαράθεση θα πνίξει την όποια προσπάθεια. Υπάρχει μια πραγματικότητα; Μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η χώρα ζει στον παλμό αυτή της οδυνηρής πραγματικότητας; Το ζήτημα είναι λοιπόν, έχουμε προτάσεις που να μπουν στο τραπέζι, να τριφτούν στον διάλογο και να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε νέους θεσμούς που θα κατοχυρώσουν την Διαφάνεια και θα οχυρώσουν την Δημοκρατία μας; Αυτό προσδοκώ εγώ από την αποψινή συζήτηση.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Νομίζω ότι είναι στην ολοκλήρωσή του. Η Ιθάκη της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η ρύθμιση του χρέους, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η αναγνώριση και η αποδοχή των ομολόγων στην ονομαστική τους αξία από την ΕΚΤ, η ρευστότητα που θα προκύψει στις τράπεζες, είναι πραγματικά κρίσιμα γεγονότα που θα αλλάξουν το αναπτυξιακό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα. Σ’ αυτό επενδύουμε, αυτό προσδοκούμε.