ζελένσκι-ζητεί-από-την-εε-περαιτέρω-κυ-1003727
ΚΟΣΜΟΣ | 02.02.2023 | 17:56

Ζελένσκι: Ζητεί από την ΕΕ περαιτέρω κυρώσεις προς τη Ρωσία

Περισσότερες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ρωσία ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα. Ωστόσο, φαίνεται πως οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις για την συμπλήρωση ενός έτους από την ρωσική εισβολή δεν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του Κιέβου.

Από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο με στόχο τον αμυντικό και χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας, περιορίζοντας το εμπόριο και βάζοντας στη μαύρη λίστα περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και οντότητες που θεωρήθηκε ότι ενεπλάκησαν στην πρόκληση του πολέμου.

Παρ’ όλα αυτά, η ΕΕ έχει αφήσει ακόμη πολλές επιχειρηματικές σχέσεις χωρίς να τις αγγίξει -όπως το εμπόριο διαμαντιών του Βελγίου με τη Ρωσία- και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ μοιάζει να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντλήσει το εύρος των σκληρών οικονομικών κυρώσεων στις οποίες μπορούν όλες να δώσουν την απαραίτητη έγκρισή τους.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα έχει έτοιμο ένα νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για τις 24 Φεβρουαρίου, την επέτειο της έναρξης του πολέμου πριν από έναν χρόνο. Είπε πως το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που αποφάσισαν η ΕΕ και οι εταίροι της στην G7 κοστίζει στη Ρωσία 160 εκατ. δολάρια την ημέρα και πως επίκειται άλλο ένα πλαφόν στα πετρελαϊκά προϊόντα.

«Κάνουμε τον (Ρώσο πρόεδρο) Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώσει για τον φρικτό πόλεμό του», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο. «Η Ρωσία πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς οι κυρώσεις μας διαβρώνουν την οικονομία της, πηγαίνοντάς την πίσω μία γενιά». «Θα συνεχίσουμε να ανεβάζουμε κι άλλο την πίεση», δήλωσε.