ζελένσκι-στην-ερτ-τι-απάντησε-για-την-ε-997829
ΚΟΣΜΟΣ | 01.05.2022 | 22:18

Ζελένσκι στην ΕΡΤ: Τι απάντησε για την εμφάνιση του Τάγματος Αζόφ στην Βουλή

Ζελένσκι: Στην ΕΡΤ μίλησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος φυσικά στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας την συνέντευξη ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, λέγοντας πως δεν έχει υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι στιγμής.

Κάνοντας μια αναδρομή, είπε πως από το 2014 ξεκίνησε αυτό που γίνεται σήμερα με την προσάρτηση της Κριμαίας, και πως οι κυρώσεις τότε της ΕΕ ήταν λίγες και δεν έφταναν για να τα αποτρέψουν όσα αυτά.

Για τους στρατιώτες Αζόφ στην ελληνική Βουλή

Σχετικά με το στρατιώτη του Αζόφ που μίλησε στο ελληνικό κοινοβούλιο, για τον οποίο οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές ο Ζελένσκι είπε πως «οι Αζόφ ήταν εθελοντές που πολεμούν για την Ουκρανία και που εντάχθηκαν στον στρατό και πλέον αποτελούν μέρος του».

Όπως είπε «αρχικά ήταν εθελοντές που είχαν τη νεοναζιστική ιδεολογία, κάποια παρέμειναν στο στρατιωτικό σκέλος και κάποιοι έγιναν πολιτικοί. Όσοι παρέμειναν στρατιώτες, είναι μέρος του στρατού της Ουκρανίας πλέον».

«Είναι υπερασπιστές της Ουκρανίας, όπως κάνουν στην Μαριούπολη, στην οποία πολεμούν κι άλλοι», είπε. Επίσης ανέφερε πως «άτομα με τέτοια ιδεολογία και τρόπο ζωής υπάρχουν στα κράτη όλου του κόσμου».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι: «Από την αρχή του πολέμου υπήρχαν πάρα πολλές πληροφορίες από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με ομάδες εθελοντών και εθελοντικά ουκρανικά τάγματα. Αυτό ήταν το 2014 όταν οι εθελοντές από διάφορες γωνιές του κράτους μας ενώθηκαν για να προστατέψουν την Ουκρανία. Τότε δεν είχαμε τόσο δυνατό στρατό όπως έχουμε σήμερα. Πράγματι ήταν εθελοντές. Πολεμούσαν απλοί άνθρωποι και οι ένοπλες δυνάμεις. Και πράγματι ποίκιλλαν οι αντιδράσεις σχετικά με τις δηλώσεις των εν λόγω εθελοντικών ταγμάτων. Διότι πολλές από αυτές ήταν αρκετά ριζοσπαστικές όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήταν εθελοντές. Ήταν η προσωπική τους άποψη και τα προσωπικά τους βήματα. Υπάρχουν και οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ας δούμε τη διαφορά».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ναζί θεωρεί τους Ρώσους στρατιώτες «με αυτά που πράττουν στο κράτος μας».

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και πως επεδίωξε την πλήρη εισβολή στη χώρα μετά την Κριμαία.

«Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε δραματικά η πλήρους κλίμακας επίθεση της Ρωσίας, ο πλήρους κλίμακας πόλεμος, η πλήρους κλίμακας κατοχή από την πλευρά της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Αυτός ήταν ο λόγος που επιβλήθηκαν οι σκληρές κυρώσεις: δολοφονίες, κατοχή, παράνομη εισβολή. Ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει, δεν έχουμε επιστρέψει στις περιοχές μας, δυστυχώς ακόμα η Ρωσία παραμένει στη γη μας, συνεχίζει να ασκεί πίεση. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μένω έκπληκτος μόνο και μόνο που τίθεται το θέμα άρσης κυρώσεων», είπε ενώ, στη συνέχεια, σημείωσε αναλυτικά:

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εξετάζουμε οποιουδήποτε είδους επιθέσεις από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έπεσε η εμπιστοσύνη της κοινωνίας μας προς τη Ρωσία, για τις υποσχέσεις και τις αποφάσεις τους. Έχουμε φτάσει σχεδόν στο μηδέν. Σήμερα μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε βήματα από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είχαμε προσδοκίες ότι όλα θα επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο. Από το 2014 μας έλεγαν για την υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ 1, του Μινσκ 2. Μετά ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας επιβεβαίωσαν, ότι ποτέ δε θα λάβει χώρα η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Ότι αυτό δε θα γίνει ποτέ. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Γιατί ακόμα και στο πιο υψηλό επίπεδο, εκεί που λαμβάνονται οι αποφάσεις, βλέπουμε ότι άλλα λένε και άλλα πράττουν. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Αντιθέτως, όταν η Ρωσία κάνει κάποιες δημόσιες δηλώσεις, όταν λέει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ, εμφανίζονται πολλά ερωτήματα. Γιατί το δήλωσε δημοσίως; Συνήθως η Ρωσία δεν διαψεύδει τίποτα. Όταν στα ρωσικά ΜΜΕ πού και πού εμφανίζονται κάποιες δηλώσεις για τη χρήση πυρηνικών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι πολιτικοί, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία ποτέ δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, εμφανίζονται πάρα πολλά ερωτήματα, συνεπώς εμφανίζονται και κίνδυνοι. Εγώ πιστεύω ότι αφού χρησιμοποίησαν απαγορευμένα όπλα, π.χ. βόμβες φωσφόρου, όπως το έκαναν στο Χάρκοβο, στην πλατεία Ελευθερίας, ακριβώς στο κέντρο της πόλης, όπως χρησιμοποίησαν απαγορευμένες βόμβες στη Μαριούπολη, στη νότια πλευρά του κράτους μας, στους νομούς Ζαπορίζια, Ντονέτσκα, Λουγκάνσκα – όλα αυτά τα χρησιμοποίησαν παρ’ όλο που είναι απαγορευμένα, μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία είναι ικανή να χρησιμοποιήσει και άλλα απαγορευμένα όπλα».