ζελένσκι-σε-μακρόν-πυρηνική-τρομοκρ-1022017
ΚΟΣΜΟΣ | 16.08.2022 | 22:40

Ζελένσκι σε Μακρόν: «Πυρηνική τρομοκρατία» από τη Ρωσία η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει με ανάρτησή του στο Twitter ότι συζήτησε το θέμα της «πυρηνικής τρομοκρατίας της Ρωσίας» στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ουκρανός πρόεδρος δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την συνομιλία σχετικά με τον σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον Μάρτιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει ισχυρή διεθνή ανησυχία. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για την ασφάλεια των μεγαλύτερων πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη. Αν και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων, την ευθύνη για τη λειτουργία τους εξακολουθούν να έχουν Oυκρανοί επιστήμονες.

Η Γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες έγινε σήμερα πριν από το μεσημέρι και διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Ζελένσκι είχε γίνει την 1η Αυγούστου.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ενημέρωση της γαλλικής προεδρίας για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποστολή στην Ουκρανία επιθεωρητών που θα εξετάσουν την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.