ζελένσκι-η-ρωσία-έχασε-εννέα-αεροσκάφ-1003727
ΚΟΣΜΟΣ | 11.08.2022 | 14:50

Ζελένσκι: Η Ρωσία έχασε εννέα αεροσκάφη στις εκρήξεις στη βάση της Κριμαίας

Η Ρωσία έχασε εννέα μαχητικά αεροσκάφη στις εκρήξεις που έπληξαν την αεροπορική βάση στην Κριμαία, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μέσα σε μία μόνο μέρα, οι κατακτητές έχασαν 10 μαχητικά αεροσκάφη, εννέα στην Κριμαία και ένα ακόμη προς την κατεύθυνση της Ζαπορίζια», είπε ο Ζελένσκι στην τελευταία του ομιλία. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών και διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τις εκρήξεις, ωστόσο, Ουκρανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι εμπλέκονται οι δυνάμεις τους. Μάλιστα σύμβουλος του Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι εκρήξεις ήταν «μόνο η αρχή» των προσπαθειών για την ανάκτηση της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσάρτησε τη χερσόνησο το 2014 και έχει ανακηρύξει επανειλημμένα την Κριμαία μέρος της Ρωσίας, έναν ισχυρισμό που απορρίφθηκε από τη διεθνή κοινότητα που τη θεωρεί ως ουκρανικό έδαφος.

Η Ρωσία στο μετακύ αρνείται ότι οι εκρήξεις οφείλονται σε ουκρανικές επιδρομές, επικαλούμενη παραλείψεις στους κανονισμούς ασφαλείας με τα πυρομαχικά που φυλάσσονταν στις αποθήκες.

Πάντως οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και αεροσκάφη στη βάση που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να υποστηρίξει την εισβολή της.

Ο κόσμος που ζει σε κατεχόμενα εδάφη θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει ις υπηρεσίες ασφαλείας και τον στρατό της Ουκρανίας στην απέλαση των ρωσικών δυνάμεων, είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του. Οι υπουργοί Άμυνας από τα κράτη που υποστηρίζουν την Ουκρανία, οι οποίοι συναντώνται στην Κοπεγχάγη την Πέμπτη, θα συζητήσουν την παροχή περισσότερων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

«Μόνο με τη διασφάλιση της ήττας της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, μόνο με ρωσικές απώλειες -στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές- μπορεί να έλθει πιο κοντά η επιστροφή της ασφάλειας για την Ουκρανία και ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο Ζελένσκι.