ζελένσκι-αυτές-είναι-οι-προτεραιότητ-999879
ΚΟΣΜΟΣ | 17.03.2022 | 09:28

Ζελένσκι: Αυτές είναι οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Εθνικό διάγγελμα απηύθυνε αργά χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα δήλωσε ότι η επίθεσή της στη Μαριούπολη δεν διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ.

«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμη. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε θέση να συντηρεί τη στρατιωτική μηχανή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει μετατραπεί σε κράτος-τρομοκράτη», είπε στο μήνυμά του αρχικά ο Ζελένσκι.

«Κάθε Ρώσος στρατιώτης που καταθέτει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει», πρόσθεσε. «Υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία. Υπάρχει για κάθε στρατιώτη που έχει σταλεί στο έδαφος της χώρας μας, για κάθε έναν που δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί», συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Και συνέχισε: «Αν ο πόλεμός σας, ο πόλεμος εναντίον του ουκρανικού λαού, συνεχιστεί, οι μητέρες της Ρωσίας θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στους πολέμους του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας συνολικά. Γιατί το χρειάζεστε αυτό; Καταθέστε τα όπλα σας. Είναι καλύτερο από το να πεθάνετε στο πεδίο της μάχης στη γη μας».

Στο μήνυμα με το οποίο συνόδευσε το βίντεο ο Ζελένσκι έγραψε τα εξής: «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς. Τέλος πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, εγγυήσεις κυριαρχίας, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».