youtube-κόβει¨όλα-τα-βίντεο-με-παραπληροφό-735901
ΚΟΣΜΟΣ | 29.09.2021 | 17:54

YouTube: “Κόβει¨όλα τα βίντεο με παραπληροφόρηση για τα εμβόλια

Στην αφαίρεση του περιεχομένου που ισχυρίζεται ότι τα εμβόλια, που έχουν λάβει έγκριση είναι επικίνδυνα, προχωρά το Youtube, με απώτερο στόχο να περιορίσει την παραπληροφόρηση.

Σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο, το YouTube ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τα βίντεο που ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια δεν μειώνουν τη μετάδοση ή την συστολή της ασθένειας. Επίσης, θα αφαιρεθούν και ισχυρισμοί ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, καρκίνο ή υπογονιμότητα ή ότι περιέχουν τσιπ ιχνηλάτησης.

Η πλατφόρμα, ιδιοκτησίας Google, ήδη είχε επιβάλει απαγορευτικό σε παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Η αλλαγή συνίσταται την επέκταση των κανόνων για ισχυρισμούς σχετικά με εγκεκριμένα εμβόλια, όπως αυτά κατά της ιλαράς και της ηπατίτιδας Β καθώς και στα ψεύδη για τα εμβόλια. Προσωπικές μαρτυρίες για τα εμβόλια, περιεχόμενο σχετικά με τις πολιτικές εμβολίων, νέες δοκιμές και ιστορικά βίντεο σχετικά με επιτυχίες ή αποτυχίες εμβολίων, θα παραμένουν στον ιστότοπο.

Η πλατφόρμα υποστηρίζει ότι η νέα πολιτική αποτελεί «σημαντικό βήμα» στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια και την υγεία, ενώ θέλει να έχει περιεχόμενο με υψηλής ποιότητας πληροφόρηση.

Ερευνητές που ασχολούνται με το ζήτημα της παραπληροφόρησης έχουν επισημάνει ότι ο πολλαπλασιασμός των δημοσιεύσεων με αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί παράγοντας δισταγμού έναντι των εμβολίων. Παράλληλα, τα βίντεο του YouTube συχνά λειτουργούν ως πηγή περιεχομένου και στη συνέχεια γίνονται viral σε άλλες πλατφόρμες.

Τον περασμένο χρόνο, το YouTube αφαίρεσε πάνω από 130.000 βίντεο για παραβίαση της πολιτικής στο ζήτημα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σε αυτά ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνονται τα βίντεο που προβάλλουν σκεπτικισμό για τα εμβόλια. Στο παρελθόν, η εταιρεία απλώς αφαιρούσε τέτοιου είδους βίντεο από τα αποτελέσματα αναζήτησης και τις συστάσεις, ενώ προωθούσε βίντεο από ειδικούς και δημόσιους οργανισμούς Υγείας.