Η χώρα με τους διπλάσιους μισθούς πρώτη επιλογή των εργαζομένων

Η Ελβετία είναι η πρώτη επιλογή των ξένων εργαζομένων από όλο τον κόσμο για μια θέση στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα της HSBC, που παρουσιάζει η εφημερίδα «Καθημερινή», ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών ενός εργαζομένου στην Ελβετία είναι σχεδόν διπλάσιος από τον ετήσιο μέσον όρο παγκοσμίως, ενώ και οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελβετία θεωρούνται εξαιρετικές.

Για παράδειγμα, ξένοι που εργάζονται ως στελέχη στον τραπεζικό όμιλο UBS, στη φαρμακοβιομηχανία Novartis και στον οίκο εμπορίας πρώτων υλών Glencore εισπράττουν κατά μέσον όρο 188.275 δολάρια ετησίως, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος διαμορφώνεται σε 97.000 δολάρια.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέδειξαν στην κορυφή την Ελβετία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με κριτήριο αφενός τις απολαβές τους και αφετέρου το ευ ζην», δηλώνει ο Ντιν Μπλάκμπερν, επικεφαλής του τμήματος ξένων εργαζομένων της HSBC.

«Ο λόγος είναι απλός. Η συγκεκριμένη χώρα συνδυάζει τις υψηλές αποδοχές με το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον». Επιπλέον, το 69% αυτών που πήραν μέρος στην έρευνα της HSBC απάντησε ότι στην Ελβετία έχει βελτιωθεί η σχέση μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, και το 61% επισήμανε ότι η φιλοσοφία σχετικά με τον χώρο εργασίας είναι σαφώς καλύτερη από αυτήν που κυριαρχεί στην πατρίδα τους.

Σειρά κατάταξης

Η Ελβετία, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Κίνα και οι ΗΠΑ αποτελούν την πρώτη πεντάδα με κριτήριο το ύψος του μισθού. Οσον αφορά το επίπεδο επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ισορροπημένης ζωής, στους δέκα καλύτερους προορισμούς για ξένους εργαζομένους στην πρώτη θέση συναντάμε την Ελβετία, στη δεύτερη τη Γερμανία, στην τρίτη τη Σουηδία, στην τέταρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην πέμπτη τη Νορβηγία, στην έκτη τη Σιγκαπούρη και έπονται η Αυστρία, το Χονγκ Κονγκ, η Βρετανία και το Μπαχρέιν.

«Οι ξένοι εργαζόμενοι στη Σουηδία και στη Γερμανία απολαμβάνουν και άλλα οφέλη πέραν των αμιγώς οικονομικών», παρατηρεί ο κ. Μπλάκμπερν. «Η Γερμανία τούς παρέχει την καλύτερη δυνατή εργασιακή ασφάλεια, ενώ η Σουηδία, η οποία είναι πρώτη με κριτήριο την εργασιακή κουλτούρα, θεωρείται από τους 8 στους 10 ερωτηθέντες ότι εξασφαλίζει εξαιρετική ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής».

Ωστόσο, όπως είναι ευρέως γνωστό, τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Προηγούμενα στοιχεία από έρευνα της HSBC φανερώνουν ότι η Ελβετία είναι πρώτη όσον αφορά την οικονομική ευημερία των ξένων εργαζομένων, αλλά τελευταία όσον αφορά την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και κοινωνικής ζωής. Επιπροσθέτως, το κόστος ζωής είναι πάρα πολύ υψηλό.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της HSBC, οι τρεις καλύτερες χώρες για να ζει, να εργάζεται και να μεγαλώνει κανείς παιδιά είναι η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς.

Οσον αφορά τις αποδοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται παροχές υγείας, επίδομα ενοικίου και εισιτήρια για ταξίδια στην πατρίδα, τα καλύτερα μέρη για να εργάζεται κανείς είναι το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως καταγράφεται στην έρευνα της HSBC, όπου πήραν μέρος 26.871 ξένοι εργαζόμενοι σε περισσότερες από 100 χώρες.

Σύμφωνα με το κριτήριο της επαγγελματικής ανάπτυξης και ανέλιξης, το 68% και το 62% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, ανέδειξαν στις δύο πρώτες θέσεις το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Τέλος, όσοι είναι από 18 έως 34 ετών δηλώνουν ότι στο εξωτερικό πηγαίνουν για να κάνουν καριέρα και φαίνεται ότι μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την επιλογή τους.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ ΜΙΣΘΟΙ, ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!