Ξεκίνησε η εισβολή των Τούρκων στην Συρία

Βομβαρδισμούς με όλμους εις βάρος κουρδικών χωριών στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία ξεκίνησε ο τουρκικός στρατός. Η επίθεση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα κρίση στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις με τη Δαμασκό, ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και συνεχίστηκε και όλο το πρωί της Παρασκευής.

Η Τουρκία, όπως έγινε γνωστό, στέλνει στη Μόσχα τον αρχηγό του στρατού της, για να εξασφαλίσει την έγκριση ώστε να προχωρήσει και σε αεροπορικές επιδρομές, παρά το γεγονός ότι αυτό θα εξοργίσει τη Δαμασκό, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι θα καταρρίψει όποιο τουρκικό μαχητικό πετάξει στον εναέριο χώρο της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, δήλωσε ότι μια στρατιωτική εισβολή στην Αφρίν «δεν θα είναι εκδρομή» για την Τουρκία και θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.

Φεύγουν οι Ρώσοι;

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονται στην άρχισαν να αποχωρούν, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, 170 Ρώσοι στρατιώτες θα μετακινηθούν σήμερα το απόγευμα σε μια περιοχή που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της Αφρίν.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν ήδη φτάσει στις πόλεις Νουμπλ και Ζαχράα, στην περιφέρεια Αζάζ που συνορεύει με εκείνη της Αφρίν.

70 επιθέσεις με όλμους

Σύμφωνα με τους Κούρδους αντάρτες της ομάδας YPG, τα χωριά στην Αφρίν έχουν υποστεί πλήγματα από τουλάχιστον 70 όλμους ενώ η Άγκυρα έχει παραδεχθεί επισήμως ότι η στρατιωτική επιχείρηση για την οποία είχε προειδοποιήσει «είναι σε εξέλιξη».

Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους μαχητές YPG της Συρίας, οι οποίοι ενισχύονται από τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, συνεργάτες των Κούρδων ανταρτών του PKK και έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι θα λάβει στρατιωτικά μέτρα εναντίον τους.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι «η επίθεση ξεκίνησε».

«Η επιχείρηση έχει ξεκινήσει de facto με βομβαρδισμούς πάνω από τα σύνορα. Και όταν λέω de facto, το εννοώ: Ξεκίνησε και όλες οι τρομοκρατικές ομάδες και τα τρομοκρατικά στοιχεία στη βόρεια Συρία θα εξαλειφθούν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Ο Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε επίσης ότι οι Σύροι μαχητές, αλλά και οι Κούρδοι μαχητές στον θύλακα της Αφρίν και άλλες περιοχές συνιστούν «πραγματική και αυξανόμενη απειλή» για την Τουρκία.

«Η επιχείρηση θα γίνει και η τρομοκρατική οργάνωση θα εκκαθαριστεί», συμπλήρωσε.

Ήδη από χθες έχει συγκεντρωθεί τουρκικός στρατός στα σύνορα με τη Συρία και έχει τεθεί σε επιφυλακή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των YPG στην Αφρίν είπε ότι η επίθεση αυτή είναι η χειρότερη από την ημέρα που η Τουρκία άρχισε να απειλεί ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση.

«Θα απαντήσουμε στους βομβαρδισμούς με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε.

Η σχέση με τις ΗΠΑ

Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας μπορεί να φέρει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον σε κρίσιμο σημείο.

Οι ΗΠΑ -βασικός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος της Τουρκίας και ταυτόχρονα προμηθευτής όπλων στους YPG και πάτρωνας του αραβοκουρδικού στρατιωτικού συνασπισμού SDF στα συριακά εδάφη- μέχρις στιγμής τηρούσαν αμφίσημη στάση στις τουρκικές απειλές, αφ’ ενός σφυρίζοντας… αδιάφορα για το Αφρίν, αφ’ ετέρου προσπαθώντας να κατευνάσουν την οργή της Αγκυρας από τα σχέδιά τους για τη δημιουργία συνοριακής δύναμης 30.000 ανδρών, κυρίως με δυνάμεις των YPG, στη βορειοανατολική Συρία.

 

 

 

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΣΥΡΙΑ, ΤΟΥΡΚΟΙ