ξεκινησε-η-ποινική-έρευνα-κατά-του-τρα-1042367
ΚΟΣΜΟΣ | 28.07.2022 | 10:50

Ξεκινησε η ποινική έρευνα κατά του Τραμπ για τις εκλογές του 2020

Ποινική έρευνα για τις πράξεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις προσπάθειές του να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα του 2020, διεξάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς καλούν μάρτυρες ενώπιον ειδικής επιτροπής ενόρκων – συμπεριλαμβανομένων και συνεργατών του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς.». Οι εισαγγελείς ρωτούν τους μάρτυρες για τις συζητήσεις τους με τον πρώην πρόεδρο, τους δικηγόρους του και άλλους στον στενό του κύκλο, οι οποίοι επεδίωξαν να αντικαταστήσουν τους πιστοποιημένους εκλέκτορες με συμμάχους του Τραμπ σε μερικές πολιτείες που νικητής αναδείχθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

Οι εισαγγελείς υπέβαλαν επί πολλές ώρες λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις που είχε ο Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021, την εκστρατεία πίεσής του προς τον κ. Πενς να ανατρέψει τις εκλογές, καθώς και τις οδηγίες που έδωσε ο Τραμπ στους δικηγόρους και τους συμβούλους του σχετικά με τους ψεύτικους εκλέκτορες, αναφέρουν οι ανώνυμες πηγές της «Post».

Ορισμένες από τις ερωτήσεις επικεντρώθηκαν άμεσα στην έκταση της ανάμειξης του Τραμπ στην προσπάθεια για τους ψεύτικους εκλέκτορες υπό την ηγεσία των δικηγόρων του, συμπεριλαμβανομένων των Τζον Ιστμαν και Ρούντι Τζουλιάνι, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Επιπλέον, οι ανακριτές του υπουργείου Δικαιοσύνης έλαβαν τον Απρίλιο τηλεφωνικά αρχεία σημαντικών αξιωματούχων και συνεργατών της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προσωπάρχη, Μαρκ Μίντοους.

Αυτή η προσπάθεια είναι άλλο ένα δείγμα του πόσο εκτεταμένη ήταν η έρευνα για την 6η Ιανουαρίου, πολύ πριν από τις υψηλού προφίλ, τηλεοπτικές ακροάσεις της Βουλής τον Ιούνιο και τον Ιούλιο για το ίδιο θέμα.