«Χάθηκε» e-mail της Χ. Κλίντον για ελληνικά ομόλογα

Οι δικηγόροι του State Department έχασαν ένα email του 2012 μεταξύ ενός κορυφαίου συμβούλου της Χίλαρι Κλίντον και ενός υπαλλήλου του Clinton Foundation σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα, στα οποία ο γαμπρός της, Μαρκ Μεζβίνσκι, είχε επενδύσει «βαριά» έγραψε η Washington Examiner, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο: The Clintons’ big fat Greek bond wedding.

Το θέμα απασχόλησε και το newsmax.com, που επεσήμανε πως το «μυστήριο των ‘ελληνικών ομολόγων’ πυκνώνει».

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αναφέρει και ο Εθνικός Κήρυκας στις αρχές Ιουλίου, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με το breitbart.com φέρεται να αναζήτησε εσωτερικές πληροφορίες για την ενδεχόμενη ακόμη διάσωση της ΕΕ προς την Ελλάδα, καθώς ο γαμπρός της, πόνταρε σε υπό χρεοκοπία ελληνικά ομόλογα το 2012 με χρήματα από το συνταξιοδοτικό ταμείο CalPERS, ενω το hedge fund του έχανε σε αξία.

H Washington Examiner ανέφερε ότι οι δικηγόροι του State Department παραδέχθηκαν την Τετάρτη πως έχασαν αντίγραφα από ένα email του 2012 μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν (Jake Sullivan) πρώην κορυφαίο σύμβουλο της Χίλαρι Κλίντον και ενός υπαλλήλου του Clinton Foundation.

Πηγή: Washington Examiner.
Πηγή: Washington Examiner.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα περιείχε μία επισύναψη με ενημερωτικό σημείωμα (memo) για τα ελληνικά ομόλογα, μία σημαντική λεπτομέρεια δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων που έκανε ο γαμπρός της, Μαρκ Μεζβίνσκι για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας κατά την ίδια περίοδο.

Η Τσέλσι Κλίντον, σύζυγος του κ. Μεζβίνσκι, είναι μέλος του συμβουλίου του Clinton Foundation. «Το γεγονός ότι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες της κ. Κλίντον μοιράστηκε εσωτερικές πληροφορίες για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα με το Ιδρυμα — μόλις ένα χρόνο μετά αφού ο κ. Μεζβίνσκι και πρώην συνάδελφοι στην Goldman Sachs ίδρυσαν ένα hedge fund που λειτουργούσε κυρίως τοποθετόντας στοιχήματα σε διεθνείς οικονομικές τάσεις — εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τις πολλές πιθανές συγκρούσεις συμφέροντος που θα μπορούσαν να προκύψουν από το δίκτυο γνωριμιών των Κλίντων», έγραψε η Washington Examiner.

Το email που χάθηκε παρασχέθηκε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο στην συντηρητική «Citizens United» διά του  Freedom of Information Act. Στάλθηκε τον Ιούλιο του 2012 από τον κ. Σάλιβαν στον Αμιτάμπ Ντεσάι (Amitabh Desai), υπάλληλο του Clinton Foundation και στον Τζάστιν Κούπερ (Justin Cooper), βοηθό του Μπιλ Κλίντον και δείχνει πως είχε ως επισύναψη ένα σημείωμα υπό τον τίτλο «Solidarity Bonds Greece Revised» (Ομόλογα Αλληλεγγύης Ελλάδα Αναθεωρημένο)

Αλλά αφού ένας δικηγόρος της «Citizens United» ρώτησε το State Department να δώσει ένα αντίγραφο της επισύναψης, οι κυβερνητικοί δικηγόροι, είπαν πως το ΥΠΕΞ «δεν έχει» το αρχικό email που έγραψε ο κ. Σάλιβαν.

«Η Χίλαρι Κλίντον πραγματικά άφησε το σημάδι της στο Υπουργείο Εξωτερικών-γιατί τα πιο σημαντικά emails πάντα καταλήγουν να λείπουν;» δήλωσε ο Τζ. Τ. Μαστρανάντι (J.T. Mastranadi), εκπρόσωπος της «Citizens United». «Το ΥΠΕΞ πρέπει να εξηγήσει στους Αμερικανούς πολίτες γιατί αυτή η πληροφορία δεν είναι διαθέσιμη» πρόσθεσε.

Ο κ. Μεζβίνσκι, επεσήμανε ακόμη η Washington Examiner, ίδρυσε το fund Eaglevale Partners το 2011 με δύο ακόμη συναδέλφους του στην Goldman Sachs, όπου πέρασε 8 χρόνια της καριέρας του.

Την επόμενη χρονιά, αναφέρθηκε πως βοήθησε να γίνουν επενδύσεις σε ένα fund αφιερωμένο στο στοιχηματισμό πως η ελληνική διάσωση θα ανεβάσει τις τιμές των ομολόγων.

Οι επενδυτές σε αυτό ήταν μεταξύ άλλων ο Μαρκ Λάσρι (Marc Lasry), CEO της Avenue Capital Group και ο Λόιντ Μπλανκφάιν (Lloyd Blankfein), CEO της Goldman Sachs, έγραψε η Wall Street Journal.

Ο κ. Λάσρι δώρισε έως 250.000 δολ. στο Clinton Foundation, σύμφωνα με τα αρχεία. Στελέχη της Goldman Sachs, επίσης, εκτός του ότι είναι δωρητές στο Ιδρυμα, έχουν δώσει στην Χίλαρι Κλίντον πάνω από 200.000 δολ. για την προεδρική της εκστρατεία, σύμφωνα με το Center for Responsive Politics.

Το California Public Employees Retirement System (CalPERS) επένδυσε 6,5 εκατ. δολ. στο Eaglevale τον Μάιο του 2012, δείχνουν τα αρχεία του συνταξιοδοτικού ταμείου.

Τον Οκτώνριο του 2013, συνέχιζε η Washington Examiner, μίλησε σε ένα δείπνο με «τιτάνες» της Wall Street και την ελληνική ηγεσία, ενώ τα hedge funds έκαναν ουρά για να ποντάρουν στη διάσωση του ελληνικού χρηματοικονομικού συστήματος.

Οι επενδύσεις του fund του κ. Μεζβίνσκι, έγιναν ενώ η Χίλαρι Κλίντον ήταν ΥΠΕΞ. Ενώ η συζήτηση της ελληνικής οικονομικής κρίσης ήταν αναμενόμενη δεδομένης της φύσης της θέσης της, το γεγονός πως η ομάδα της μοιραζόταν πληροφορίες για ελληνικά ομόλογα με «εκτός» εγείρει ερωτηματικά.

Τον Μάιο του 2012, δύο μήνες πριν ο κ. Σάλιβαν στείλει το ενημερωτικό σημείωμα που έχει χαθεί στους Ντεσάι και Κούπερ, ένας για χρόνια έμπιστος της κ. Κλίντον, που δεν ήταν ωστόσο στο ΥΠΕΞ, της έστειλε πληροφορίες για το σχέδιο της ΕΕ να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση.

Ο Σίντνεϊ Μπλούμενταλ, ο οποίος ήταν στον κατάλογο μισθοδοσίας του Clinton Foundation και σύμβουλος περίπου εκείνο το διάστημα, έστειλε ένα ενημερωτικό σημείωμα στην Χίλαρι Κλίντον, σχετικά με την οικονομική ταραχή, το οποίο «χαρακτηρίστηκε» από το ΥΠΕΞ και παρακρατήθηκε στο πλήρες του κείμενο.

Το επικεντρωμένο στην Ελλάδα Eaglevale fund τελικά υπέστη «σχεδόν ολικές απώλειες», σύμφωνα με το Fox News και σταμάτησε τη λειτουργία του νωρίτερα φέτος.

Ο κ. Μαστρανάντι, εκπρόσωπος της «Citizens United» είπε πως η ομάδα του έχει ρωτήσει το ΥΠΕΞ γιατί ισχυρίζεται πως έχει μόνο μία απάντηση με email από τον κ. Ντεσάι και όχι το αρχικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ο κ. Σάλιβαν, από τη διεύθυνση μάλιστα «state.gov» (τον επίσημο κυβερνητικό λογαριασμό) το οποίο περιείχε την επισύναψη.

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΠΑ, ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ, ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ


Αφήστε μια απάντηση