βρέθηκε-πλοίο-φάντασμα-που-είχε-βυθισ-221204
ΚΟΣΜΟΣ | 24.04.2014 | 08:23

Βρέθηκε πλοίο- φάντασμα που είχε βυθιστεί το 1888

Τα συντρίμμια ενός επιβατηγού ατμόπλοιου, το οποίο βυθίστηκε τον 19ο αιώνα μετά από σύγκρουση με άλλο πλοίο στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκαν στη γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές με τη χρήση σόναρ σε βάθος περίπου 216 μέτρων. Το City of Chester ήταν καλυμμένο από στρώματα λάσπης.

«Το πλοίο είναι σε μεγάλο βαθμό σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Τζέιμς Ντελγκάντο, διευθυντής του τμήματος Θαλάσσιας Κληρονομιάς της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), ο οποίος έχει ερευνήσει και άλλα ναυάγια.

Οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες του πλοίου ελήφθησαν τον περασμένο Μάιο από ένα σκάφος το οποίο ήταν εξοπλισμένο με σόναρ. Οι ερευνητές του ΝΟΑΑ χρειάστηκαν περίπου 9 μήνες προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα και να ανακατασκευάσουν τις εικόνες του πλοίου.

Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες δείχνουν ότι το πλοίο βρίσκεται 18 μέτρα από τον πυθμένα της θάλασσας και φέρει μια μεγάλη τρύπα στην αριστερή πλευρά του.

Το 61 μέτρων πλοίο, το οποίο είχε προορισμό το λιμάνι της πόλης Γιουρίκα της Καλιφόρνια, είχε κοπεί σχεδόν στη μέση όταν συγκρούστηκε με το ατμόπλοιο Oceanic τον Αύγουστο του 1888. Κατά τη σύγκρουση 16 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Ο Ντελγκάντο είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την ανάσυρση του City of Chester, το οποίο αποτελεί τον τάφο για πολλούς από τους επιβάτες του.