Βρετανός ΥΠΕΞ: Με διαβεβαιώσεις από Ε.Ε. θα περάσει η συμφωνία για Brexit

  • Απο stergios
  • 15 Δεκεμβρίου 2018 - 18:00
  • Comments Off

Το βρετανικό κοινοβούλιο μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, αν οι βουλευτές λάβουν διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε., δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι η αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Η Μέι ανακάλεσε την ψηφοφορία που θα γινόταν αυτήν την εβδομάδα στο βρετανικό κοινοβούλιο για την συμφωνία της με την Ε.Ε. για το Brexit, αναγνωρίζοντας τη σίγουρη ήττα λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την δικλίδα ασφαλείας, το λεγόμενο backstop, που περιλαμβάνει η συμφωνία της και αποσκοπεί στην αποφυγή ενός σκληρού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά μπορεί, σύμφωνα με τους επικριτές, να κρατήσει δέσμια τη Βρετανία επ’ αόριστον στους κανόνες της Ε.Ε.

«Όταν κοπάσει ο θόρυβος, ο μόνος τρόπος για να το περάσουμε αυτό από την Βουλή των Κοινοτήτων είναι να έχουμε μια εκδοχή της συμφωνίας που έχει διαπραγματευτεί η κυβέρνηση», δήλωσε ο Χαντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

Μετά την σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Μέι δήλωσε ότι είναι πιθανό η Ε.Ε. να δώσει περαιτέρω εγγυήσεις ότι το backstop θα είναι προσωρινό, αν και οι 27 ηγέτες της ΕΕ της δήλωσαν ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούν την συμφωνία.

Ο Χαντ σημείωσε ότι η ΕΕ είναι πιθανό να κάνει παραχωρήσεις για να αποφύγει μια αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο που και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι θα είναι πολύ επιζήμιο για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες τους.

«Δεν μπορούμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις να βγάλουμε την αποχώρηση χωρίς συμφωνία από το τραπέζι. Δεν πιστεύω ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι βέβαιη στο ελάχιστο ότι αν δεν βρούμε έναν τρόπο να περάσει αυτό δεν θα καταλήξουμε σε μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, BREXIT, ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!