Βρετανοί βουλευτές καταδικάζουν τα 45 χρόνια κατοχής της Κύπρου

  • Απο stergios
  • 21 Ιουλίου 2019 - 14:27
  • Comments Off

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Κύπρο εξέφρασαν Βρετανοί βουλευτές, σε μια περίοδο που η απροθυμία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τα πλωτά γεωτρύπανα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προκαλέσει απογοήτευση στους Κυπρίους.

Σε μια εκδήλωση στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή, τα μέλη της Ολοκληρωμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας (APPG) για την Κύπρο καταδίκασε τη συνεχιζόμενη κατοχή και διχοτόμιση, σημειώνοντας πως αποτελεί μια ανθρωπιστική «τραγωδία» και μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό Κύπριοι της Μεγάλης Βρετανίας και δεκάδες Βρετανοί βουλευτές έδωσε το παρών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά του για την επανάληψη των συνομιλιών διευθέτησης εντός του πλαισίου έξι σημείων που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις συνομιλίες του Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017.

Περιέγραψε την πρόσφατη πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ακιντζί σχετικά με τη «συνδιαχείριση» των φυσικών πόρων της ΑΟΖ ως μια άλλη προσπάθεια της Άγκυρας «να παρεκκλίνει από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και να αποφύγει τις συνομιλίες για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Αυτό το σημείο φαίνεται να δημιουργεί κάποια προβλήματα για την Τουρκία», σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε επίσης την Κύπρο ως «ευρωπαϊκό φάρο σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της καλής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες.

Οι Βρετανοί βουλευτές που μίλησαν υπογράμμισαν επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αποτυχία να συνεχιστούν οι συνομιλίες για μια διευθέτηση.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΙΕΘΝΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΚΑΤΑΔΙΚΗ, ΑΟΖ ΚΥΠΡΟΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!