Βρετανικά αντίποινα: Υποχρεωτικά σε 14ήμερη καραντίνα όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από Ελλάδα

Η Ελλάδα θα είναι στην «κόκκινη λίστα» των χωρών για τις οποίες θα εφαρμόζεται 14ήμερη περίοδος καραντίνας στη Βρετανία, σύμφωνα με βρετανικά Μέσα. Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα άρει από τις 10 Ιουλίου την υποχρεωτική καραντίνα λόγω Covid-19 για ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, και η Ιταλία.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, η Ελλάδα δεν θα είναι στις χώρες που θα ισχύει η άρση της υποχρεωτικής καραντίνας, παρά την καλή της επιδημιολογική εικόνα. Η βρετανική κυβέρνηση στα πλαίσια μιας καθαρά τιμωρητικής προς την Ελλάδα απόφασης προχώρησε σε αυτή την κίνηση που δεν βασίζεται πουθενά επιστημονικά.

Ο ίδιος ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Σαπς παραδέχτηκε στα πλαίσια συνέντευξης του στο BBC ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι, σε πρώτη φάση, στη λίστα, επειδή η κυβέρνησή της ανακοίνωσε ότι η επόμενη αναθεώρηση των δικών τους συστημάτων θα γίνει στις 15 Ιουλίου. Η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να έρθει πριν από τις 15 Ιουλίου για την Ελλάδα, και αυτό είναι θέμα των Ελλήνων», είπε ο Σαπς στο BBC Radio 4.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανοιξει ο τουρισμός στην Ελλάδα την Τετάρτη 1 Ιουλίου, καθώς πλέον επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Για 9 χώρες όμως, συνεχίζει να ισχύει απαγόρευση πτήσεων. Αυτές οι χώρες είναι η Βρετανία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Βόρεια Μακεδονία

Ο κατάλογος έλαβε υπόψη το ποσοστό εξάπλωσης του κορωνοϊού στις συγκεκριμένες χώρες, ενώ τα κριτήρια βασίστηκαν σε επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο κατάλογος των Βρετανών

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών που καλύπτονται από την άρση αυτού του περιοριστικού μέτρου θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι περίμενε ότι οι χώρες που θα περιλαμβάνεται στη εν λόγω λίστα άρσης καραντίνας για την Αγγλία να ανταποδώσουν χαλαρώνοντας τους δικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται, αρχικά τουλάχιστον, στη λίστα με τις πάνω από 60 χώρες για τις οποίες δεν θα επιβάλλεται καραντίνα στους ταξιδιώτες όταν επιστρέφουν στη Βρετανία.

Αυτό σημαίνει ότι σε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα θα παραμείνει και ο πατέρας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζονσον ο οποίος ταξίδεψε μέσω Βουλγαρίας και από χθες βρίσκεται στο εξοχικο που διατηρεί στο Πήλιο.

Χαώδης η διαφορά στην επιδημιολογική εικόνα των δύο χωρών

Σημειώνεται ότι σε 25.000 την εβδομάδα ή 3.571 την ημέρα υπολογίζεται ο πραγματικός αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Αγγλία αυτή την περίοδο με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους για λογαριασμό του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που εκδίδει καθημερινά το Υπουργείο Υγείας προσδιορίζουν τον ημερήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπου 850, επί σχεδόν 220.000 διαγνωστικών τεστ κάθε μέρα.

Με βάση τους ίδιους ελέγχους για το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής υπολογίζεται ότι φορείς του ιού αυτή τη στιγμή είναι 25.000 πολίτες, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τις 51.000 των υπολογισθέντων φορέων στην προηγούμενη εκτίμηση στις 25 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή τα ημερήσια νέα κρούσματα που ανακοινώνονται στη χώρα μας κυμαινονται μεταξύ 20 και 25 την ημέρα. Η διαφορά είναι χαώδης.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]